Venäjä valtaa Helsingin
Venäjä, Venäjä, Venäjä – siinä alkusyksyn ulkomaanuutisten kenties taajimpaan käsitelty aihe. Mutta mistä Venäjässä oikeastaan on kysymys? Siitä voi koettaa ottaa selvää Helsingin venäläisen teatterin Russian Seasons -festivaalilla marras- ja joulukuussa.
Russian Seasons tuo Helsinkiin sekä nykyteatteria, klassikoita että nukketeatteria. Festivaalin kenties ajankohtaisin teos on pohjoisossetialaisen Alan-tanssiryhmän Kaukasian lumo, jossa nähdään useiden kaukasialaiskansojen perinteisiä tansseja. Kulttuuri rikkoo riemukkaasti uutisten piirtämiä poliittisia rajoja, kun venäläistaiteilijat esittävät esimerkiksi georgialaisia tansseja: niissä miehillä on perinteisesti niin romanttisen hurmurin kuin sotaisan valloittajankin rooli.
Kulttuurin ja politiikan ristivedosta on kyse myös Kamal-teatterin Mykässä käessä, toisessa Russian Seasons -teoksessa, joka käsittelee kahden tataarin kohtaamista Karjalassa talvisodan aikaan. Kuinka käy, kun kulttuuri yhdistää, mutta politiikka erottaa miehet eri puolille rintamalinjaa?
Russian Seasons -teatterifestivaali Helsingissä alkaen 13.11. Lisätietoa www.russianseasons.net. Liput 8-30 euroa. Kaukasian lumo kiertää myös muissa kaupungeissa. Ohjelma www.venajaseura.com.
Suomen tanssihallikuningatar saa kruununsa
Helsingin Fever-klubi mennee sekaisin kuumeesta ja keinuvista lanteista, kun jamaikalainen tanssihallikulttuuri valtaa yökerhon keskellä marraskuuta.
Feverissä järjestetään Suomen ensimmäinen dancehall queen – tanssikilpailu, jonka voittajalle on luvassa mainetta ja mammonaa. Rahapalkinnon lisäksi voittaja pääsee edustamaan Suomea Italiassa järjestettävään Euroopan dancehall queen – tapahtumaan.
Suomen dancehall queen -tanssikilpailu ravintola Feverissä Helsingissä 14.11. Liput 8 euroa. K-18.
Taidetta, rauhaa ja rakkautta
Jimi Hendrix, Che Guevara ja Vuokko Nurmesniemi, nuo aikansa sankarit ja sittemmin rakkauden, vallankumouksen ja hippeyden ikonit, tulevat talveksi Lahteen.
Lahden kaupunginmuseon Julistemuseo esittelee syksyn ja talven aikana 1960- ja 1970-lukujen yhteiskunnallista muutosta kuvataiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin sekä pop-kulttuurin avulla. Syksyllä näyttelyn yhteydessä esitetään myös oman aikansa kulttielokuvia, kuten Mikko Niskasen Käpy selän alla ja Milos Formanin Hair.
Näyttely selvittää 2000-luvun globaalin maailman kansalaisille, mitä tarkoitti 1960-1970-lukujen paljon puhuttu yhteiskunnallinen herääminen ja mitä liikkui silloisten maailmanparantajien mielissä. Jokaisen pohdittavaksi kuitenkin jää, mitä me nykyajan lapset voimme oman aikansa hipeiltä oppia – jos uskallamme.
Pop-rauha-rakkaus-näyttely Lahden kaupunginmuseossa 15.10.2008 – 8.2.2009. Lisätietoa www.lahdenmuseot.fi.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008