Intian uusi tupakointikielto katoamassa savuna ilmaan

Intiassa yritetään kieltää tupakointi julkisilla paikoilla - jo toiseen kertaan.

Intia. Mahatma Gandhin syntymäpäivä ei tuonut syytä juhlaan Intian tupakoitsijoille. Valtakunnallinen pyhä, 2. lokakuuta, merkitsi 120 miljoonalle tupakoivalle intialaiselle tupakointikiellon alkua. Tupakkaa ei saa enää polttaa julkisilla paikoilla, kuten ravintoloissa, baareissa, hotelleissa, työpaikoilla ja sairaaloissa.

Tuore tupakointikielto on Intian terveys- ja perhehyvinvoinnin ministerin Anubamani Ramadossin työn tulos. Ramadoss on julkisuudessa muistuttanut useasti, että tupakointi aiheuttaa 40 prosenttia maan kaikista kuolemista.

Nuhteita bollywood-tähdille

Vuoden alussa ministeri Ramadoss arvosteli Intian suosituinta Bollywood-elokuvatähteä Shah Rukh Khania hänen tupakoinnistaan elokuvissa. Ramadossin mukaan monet lapset ja nuoret saattavat aloittaa tupakoinnin juuri Khanin esimerkin takia. Syytös sai aikaan vahvoja reaktioita Khanin kollegoilta ja jakoi Bollywoodin tähdet ja samaten heidän ihailijansa kahteen leiriin.

Onnistuuko toinen yritys?

Uusi tupakointikielto on toinen yritys saada julkinen tupakointi loppumaan Intiassa. Edellisen kerran kielto astui voimaan vuonna 2004, mutta epäonnistui täydellisesti. Ihmiset jatkoivat tupakointia kaikessa rauhassa julkisilla paikoilla.

Vuoden 2008 lainuudistus laajentaa kiellon yliopistokampuksille, baareihin ja yökerhoihin, työpaikoille ja kauppakeskuksiin. Savukkeita saa edelleen polttaa kotona, autossa, puistoissa ja kaduilla.

Kuitenkin lain noudattamisessa on toistaiseksi toivomisen varaa. Esimerkiksi Biharin ja Maharashtran osavaltioiden ministerit ovat jo ilmoittaneet terveysministeri Ramadossille, että he eivät kykene toteuttamaan uutta lakia omissa osavaltioissaan.

Tupakointi aiheuttaa noin 900 000 intialaisen kuoleman joka vuosi, ja luvun arvioidaan kasvavan miljoonaan kahden vuoden aikana. Yli puolet tupakkaan kuolleista on köyhiä ja lukutaidottomia intialaisia. Tuoreen tutkimuksen mukaan 30-70-vuotiaista naisista 5 ja miehistä 37 prosenttia tupakoi.

Kahdensadan rupian sakon uhka

Intiassa tupakoitsijoiden suuri kuolleisuus selittyy myös tuberkuloosilla, joka on Intiassa edelleen huomattava ongelma. Lisäksi keuhkosairaudet ja sydän- ja verisuonitaudit tappavat tupakoitsijoita.

Tupakointi lyhentää intialaisten miesten elinaikaa keskimäärin kuusi vuotta ja naisten jopa kahdeksan vuotta. Naisten tupakointi on Intiassa vielä harvinaista, mutta yleistyy koko ajan.

Tupakkakiellon rikkoja joutuu maksamaan rikoksestaan 200 rupiaa eli noin kolme euroa sakkoja.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!