Afrikka avautuu bisnekselle

Liiketoiminta helpottuu useassa Afrikan maassa.

Afrikka. Useat Afrikan maat ovat helpottaneet liike-elämän toimintaa uudistamalla byrokratiaansa, selviää Maailmanpankin alaisen International Finance Corporationin syyskuussa julkaisemasta raportista.

Doing Business 2009 -raportin mukaan maailman kymmenen eniten uudistuksia tehneen maan joukossa on neljä Afrikan maata. Kaik­kiaan 28 Saharan eteläpuoleisen Afrikan maan todettiin uudistaneen yritysten toimintaedellytyksiä myönteisesti viime vuoden aikana.

Tutkimuksessa vertaillaan, kuinka helppoa kussakin maassa on harjoittaa yritystoimintaa. Helppoutta mitataan tarkastelemalla muun muassa yrityksen perustamista, työntekijöiden palkkaamista, verotusta ja omaisuuden rekisteröimistä. Tutkimus perustuu sekä maiden säätämiin lakeihin että paikallisten asiantuntijoiden, kuten lakimiesten, kirjanpitäjien ja viranomaisten haastatteluihin.

Esimerkiksi Botswanan todettiin helpottaneen yrityksen perustamista, kun taas Burkina Faso sujuvoitti uudistuksillaan työntekijöiden palkkaamista.

Koko Afrikan paras maa yritystoiminnan kannalta on Mauritius. Se nousi tutkimuksessa ensimmäisenä Afrikan maana maailman 25 yritystoiminnan näkökulmasta parhaan maan joukkoon. Afrikan talousmahti Etelä-Afrikka on sijalla 32. Ykkönen on Singapore.

Konfliktista kasvuun

Raportissa nostetaan erityisesti esille Ruanda, Liberia ja Sierra Leone. Kaikki kolme ovat kärsineet aseellisesta konfliktista, mutta ovat rauhan myötä uudistaneet talouttaan.

Esimerkiksi Ruanda nousi yhdeksän sijaa yritystoiminnan helppoutta mittaavalla listalla omaisuuden rekisteröimistä helpottamalla ja tullisäännöksiä uudistamalla.

Kaikkiaan rauhan lisääntyminen Afrikassa on kiihdyttänyt talouskasvua, joka on ollut kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa.

Yrittäminen kangertelee edelleen

Saharan eteläpuoleinen Afrikka on edelleen maailman vaikein alue harjoittaa yritystoimintaa. Infrastruktuuri on heikko, tuottavuus alhainen, ja esimerkiksi omaisuuden suoja on heikompaa kuin muualla.

Myös byrokratia hidastaa yritystoimintaa. Yrityksen perustamiseen kuluva aika vaihtelee huomattavasti maittain: aika riippuu muu muassa siitä, kuinka paljon erilaisia lupia ja lisenssejä uudelta yritykseltä vaaditaan ja kuinka kauan niiden myöntämiseen kuluu.

Esimerkiksi Tshadissa yrityksen perustamiseen kuluu 75 päivää, Kongon demokraattisessa tasavallassa 155 päivää. Senegalissa yrityksen voi perustaa kahdeksassa päivässä.

Tutkimuksen mukaan useat Afrikan maat myös vaikeuttivat yritysten toimintaa alueellaan. Esimerkiksi Gambiassa ja Kap Verdessä työntekijöiden palkkaaminen vaikeutui, ja Päiväntasaajan Guinea ja Gabon hankaloittivat yritystensä ulkomaankauppaa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!