Näkökulmat

Jättien taisto

paakkarikuva.jpg (Kuva: Pekka Rahkonen)

Ihmiskunnan suurimmat viholliset ovat neroja, joille olemme hävinneet lukuisia taisteluja. Salaisten agenttien, terroristisolujen ja maahan hyökkäävien avaruusolioiden olisi syytä olla niille kateellisia. Ne pääsevät meitä lähemmäs kuin mikään muu elävä olento. Ne eivät ainoastaan tule ihollemme vaan sen alle

Bakteerit, virukset ja loiseläimet kamppailevat jatkuvasti ihmisen kanssa luomakunnan kruunusta. Osa niistä on meille hyödyksi, osa haitallisistakin helposti nujerrettavia: likaisessa vedessä elävät pieneliöt aiheuttavat muun muassa rikkaissa maissa helposti hoidettavaa pikkuvaivaa, ripulia. Kehitysmaissa ripuli tappaa miljoonia lapsia joka vuosi.

Muutamat superroistot uhmaavat rikkaitakin ihmisiä. Suurimmalle niistä kalpenee jopa HI-virus.

Jotkut tutkijat arvioivat, että malaria on tappanut joka toisen planeetallamme ikinä eläneen ihmisen, kertoo heinäkuun National Geographic -lehti. Vaikka arvio olisi ylimitoitettu, viime vuosina malaria on levinnyt niin, että se uhkaa puolta maailman väestöstä. Kehitykselle ei ole näköpiirissä parannusta.

Ilmastonmuutoksen myötä olosuhteet muuttuvat, ja malarialoista kantava hyttynen leviää yhä uusille alueille.

Malariaa on esiintynyt myös Suomessa. Lena ja Larry Huldénin sekä Kari Heliövaaran tutkimuksen mukaan 1800-luvun epidemioiden aikana tautiin kuoli vajaa 5  500 ihmistä.

Malariahyttyset viihtyivät lämpimissä hirsitaloissa ihmisten seurassa. Saaristossa, jossa asuttiin tiheästi, epidemiat olivat yleisiä. Tauti hävisi, kun asuminen väljeni. Nykyaikaisissa taloissa malariahyttynen ei selviä.

Malarialoinen on ikivanha. Se on elänyt elimistössämme jo ennen kuin olemme kehittyneet ihmisiksi. Se on oppinut tuntemaan kehomme ja sen heikkoudet pitkän yhteisen historiamme aikana.

Alati muuntuvana se on oppinut vastustamaan ihmisten kehittämiä vasta-aineita niin hyvin, että ihmiset alkavat olla varsin neuvottomia sen edessä.

Tällä hetkellä ihmiskunnan toivo näyttää olevan toinen vanhus. Kiinalainen lääketiede on käyttänyt kesämaruna-kasvia (Artemisia annua) kuumeen hoitoon jo tuhansia vuosia sitten.

Kesämarunasta saatavaa artemisiinia käytetään nykyisin yhdistelmälääkkeessä yleisintä ja vaarallisinta falciparum-malariaa vastaan. Myös rokotetta yritetään yhä kehittää monista epäonnistumisista huolimatta.

Kaikilla suurvihollisillamme on jotain yhteistä. Niiden vaarallisin ase taistelussa ihmiskuntaa vastaan on taipumuksemme kyllästyä. Jos on totta, että malariaan on historian aikana kuollut joka toinen ihminen, meillä Suomessa on melkoisen hyvä arpaonni.

Turrumme siihenkin, miten tapamme toisiamme asein. Miten näkymättömiä meille silloin ovatkaan mikroskooppiset eläimet maailman toisella puolella – hyttysen ininää tuolla puolen Saharaa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 08/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!