Vähän palveluita, paljon rauhaa

Kamadakudin kylä Keralassa on intialaisen mittapuun mukaan pienehkö: asukkaita on vain kymmenen tuhatta.

kerala1.jpgKadamakudille ja muille alueen kylille on ominaista vesistö ja veneillä liikkuminen. (Kuvaaja: Päivi Arvonen)

Haluaisin löytää työpaikan jostain riittävän läheltä, jotta voisin asua koko elämäni tässä kylässä”, 22-vuotias opettajaksi opiskeleva Rekha kertoo.

Lähimpään kaupunkiin on Kadamakudista matkaa kymmenen kilometriä. Kylässä on vain 50 autoa ja useimmiten matka kaupunkiin taittuu polku- tai moottoripyörällä, vesibussilla tai linja-autolla. Kylässä on ala-asteen koulu ja pieniä kauppoja, kaikki muut palvelut on haettava kaupungista.

Monet Rekhan ikäiset ovat muuttaneet työpaikan ja paremman toimeentulon toivossa isompiin kaupunkeihin, osa lähtenyt töihin Persianlahden maihin.

”Rakastan kotikylääni, täällä on rauhallista, kaunista ja turvallista. Haluan kasvattaa lapseni yhtä hyvässä ympäristössä, kuin missä itsekin olen saanut kasvaa”, hindulaisuutta tunnustava Rekha sanoo.

Rekha kulkee päivittäisen opiskelumatkansa linja-autolla. Rekhan isä, Lohithaksan, on hyvässä asemassa valtion virassa. Perhe asuu tilavassa omakotitalossa, mutta autoa heillä ei ole. Lohithaksan pyöräilee työmatkansa, kilometrejä kertyy päivässä 24.

”Veljelläni on moottoripyörä, ja usein pääsen hänen kyydissään kaupunkiin”, Rekha kertoo.

Rekhan äiti Sumeetha on tyypillinen intialainen koti-äiti, jonka arki täyttyy kotitöistä.

”Poistun kylästä korkeintaan kerran kuukaudessa ostoksille, lääkäriin tai sukulaisten hääjuhlallisuuksiin”, Sumeetha kertoo.

Kylässä ei ole yhtään hyvin varustettua supermarkettia, ainoastaan muutamia sekatavarakioskeja. Niiden valikoimaan kuuluu peruselintarvikkeita, paristoja, muovisandaaleita ja peruskosmetiikkaa.

Sopuisaa rinnakkaiseloa

kerala2.jpg Rekha ja hänen äitinsä Sumeetha asuvat Kadamakudin kylässä. (Kuvaaja: Päivi Arvonen)

Lohithaksanin perhe on kylän enemmistön tapaan hindulaisia. Kylässä asuu myös kristittyjä, joista valtaosa on katolilaisia, vähemmistö ortodokseja.

”Kristitty, hindu, hindu, kristitty, hindu, hindu…”, Rekha luettelee kotikatunsa asukkaiden uskontoja.

Kyläläiset vakuuttavat tulevansa hyvin toimeen keskenään uskonnosta riippumatta. Samaa sanovat Keralan muut asukkaat. Intian väestöstä valtaosa, 80 prosenttia, on hinduja, ja vain kaksi prosenttia kristittyjä. Keralassa kristittyjä on viidesosa väestöstä ja hinduja vain 56 prosenttia. Kristittyjen suuri määrä selittyy historialla, sillä apostoli Tuomaan uskotaan tuoneen kristinuskon nykyisen Keralan osavaltion alueel

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!