Maailman toiseksi suurimmassa Ikea-tavaratalossa Pekingissä valmistaudutaan jouluun. Punaisten, vihreiden ja kultaisten koristepallojen seasta pilkistää myös Pohjoismaille perinteisiä olkipukkeja ja flanellisydämiä. Pakkaus kertoo olkikoristeiden alkuperämaan: Kiina.
Jos joulupukki asustaakin Korvatunturilla, joulupukin apulaiset ahertavat eteläisessä Kiinassa, jossa valmistetaan kaksi kolmasosaa maailman jouluko-risteista. Zhejiangin, Jiangsun ja Guangdongin maakuntiin on syntynyt kokonaisia kaupunkeja, jotka saavat elantonsa tehtailemalla muovikuusia, koristepalloja ja -köynnöksiä.
Joulukaupunkien mekka on Yiwu, miljoonan asukkaan tehdaskeskittymä Shanghaista lounaaseen, jonka pajoissa valmistuu noin puolet maailman joulukoristeista.
Työvoimaintensiivinen koristebisnes työllistää satoja tuhansia maanviljelijöitä kaupungin lähiseuduilta. Lisäksi noin 400 000 siirtotyöläistä on löytänyt tiensä Yiwu’un muualta Kiinasta.
Työvoiman alhaiset kustannukset – tehdastyöläisten palkat liikkuvat noin 70–80 eurossa kuukaudessa – ovat pitäneet joulukoristeiden tukkuhinnat alhaalla. Pieni muovikuusi irtoaa Yiwun tehtailta noin eurolla, kun sen jälleenmyyntiarvo on Euroopan tavarataloissa viitisentoista euroa.
Joulukoristeiden kiireisin tuotantosesonki osuu alkukeväästä loppusyksyyn, jolloin Yiwun tehtaiden liukuhihnat pyörivät täydellä teholla. Joulun lähestyessä tuotteet seilaavat jo rahtilaivojen konteissa kohti suurimpia markkinoita, Yhdysvaltoja, Japania ja Eurooppaa.
Kaikkiaan joulukoristeita viedään Yiwusta ulkomaille 1,2 miljoonan dollarin arvosta – joka päivä.
Huolena ympäristö
Suuresta kysynnästä huolimatta moni vastuullinen kuluttaja on huolissaan Kiinassa valmistettujen tuotteiden ympäristörasituksesta.
Joulukoristeiden raakaaineena käytetään muun muassa PVC-muovia, jonka tuotantoprosessissa vapautuu dioksiinia. Pitkät kuljetusmatkat puolestaan kuormittavat ympäristöä. Myös tuotteiden turvallisuus mietityttää.
Kodinsisustusjätti Ikea, joka tuottaa suurimman osan joulukoristeistaan Kiinassa, pyrkii huomioimaan ongelmat tuotannossaan.
”Tuotteemme eivät saa sisältää allergiaa aiheuttavia tai haitallisia aineita. Tuotekehityksen ja tuotannon aikana teemme tiukkoja testejä”, Suomen Ikean tiedottaja Mona Keskitalo kertoo.
”Lisäksi IKEA-konsernilla on ympäri maailmaa työntekijöitä, jotka valvovat tuotantoa tavarantoimittajiemme luona.”
Länsimaisten yritysten varotoimenpiteistä huolimatta moni kiinalaisyritys laiminlyö yhä työtekijöiden oloja ja ympäristöä koskevia säädöksiä.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007