Täällä Ridge Forrester, Gambia

Mistä kannattaa puhua hyvänpäiväntuttujen kanssa, jos politiikasta ei uskalla, jalkapallosta ei osaa eikä henkilökohtaisuuksista kehtaa? no vaikka Ridgestä ja Rachelista. Tv-sarjat ja niiden hahmot tunnetaan ympäri maailman.

Ridgen leukaperät ja Rachelin tukka ovat tuttuja liki kaikkialla, sillä satelliittikanavat tuovat katsojien ulottuville samat sarjat niin Paraisilla kuin Pakistanissakin. Moneen maahan samanaikaisesti leviävät sarjat keräävätkin valtavia katsojalukuja.

”Tällä hetkellä CSI Miami on tutkimusten mukaan maailman katsotuin draamasarja”, kertoo MTV3:n tiedottaja Nina Palmroos.

Seuraavaksi katsotuimpia ovat saman tuoteperheen sarja CSI sekä sairaalasarja Greyn anatomia ja American Idol. Myös Täydelliset naiset kerää mittavia määriä katsojia ympäri maailman. Ohjelmien katsojalukuja tilastoidaan innokkaasti, sillä katsojien ohella televisiokanavat kilpailevat usein myös mainostajista.

Eri kieli- ja kulttuurialueiden ohjelmia harvoin kuitenkaan kootaan samaan tilastoon, joten yksittäisen ohjelman koko maailman kattavia katsojalukuja ei ole tarjolla. Yli miljardin ihmisen Intiassa katsotuin ohjelma oli marraskuun lopulla valtakunnallisella televisiokanavalla alkanut uutuussarja Hari Mirchi Lal Mirchi, jota ei hindinkielisen maailman ulkopuolella tunneta. Myös espanjankielisessä maailmassa suositut saippuasarjat, telenovelat, painivat aivan omassa katsojatilastosarjassaan.

Kiintotähdet pesevät komeetat

Tämän hetken katsotuimmat sarjat eivät kuitenkaan ole välttämättä niitä, jotka parhaiten tunnetaan. Monissa maissa kauden kuumimmat sarjat ovat maksullisten kanavien vetonauloja, jotka siirtyvät kaikkien televisionomistajien ulottuvilla oleville julkisille kanaville vasta jonkin ajan kuluttua. Eivätkä yhden tai kahden kauden hitit herätä samanlaista uskollisuutta kuin vuosi toisensa jälkeen tasaisessa suosiossa pysyttelevät sarjataivaan kiintotähdet – kuten vaikka Kauniit ja rohkeat.

Forresterin perheen vuonna 1987 alkanutta saagaa voi tällä hetkellä seurata paikallisilta kanavilta muun muassa Gambiassa, Botswanassa ja Sri Lankalla, ja sarja voitti juuri maailman katsotuimman päiväaikaan esitettävän saippuasarjan arvonimen.

Jälleen kerran Suomessakin uudestaan alusta alkanut Frendit kuuluu sekin tv-taivaan kiintotähtiin. Kymmenen tuotantokautta pyörinyt sarja on kerännyt paitsi ystäviä, myös kielitaitoa. Dubbauksen ansiosta Rachel ja kumppanit ovat ruotineet elämäänsä niin japaniksi, venäjäksi kuin portugaliksikin. Toukokuussa 2004 esitetty Frendien viimeinen jakso keräsi ensiesityksellään yli 52 miljoonaa katsojaa jo yksin Yhdysvalloissa. Sarjan eri tuotantokausien dvd:t ovat nekin suosittuja – niin lailliset kuin piraatitkin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!