Paula Koivuniemen uusia ja vanhoja faneja

Aikuisen naisen Afrikan-kiertue villitsi Mosambikissa - myös mosambikilaiset.

Mosambik. Ranskalais-mosambikilaisen kulttuurikeskuksen pääporteista alkaa virrata sisään ihmisiä hyvissä ajoin ennen ilmoitettua tilaisuuden alkamisaikaa. Varta vasten teetetyt juhlavaatteet kahisevat uutuuttaan, sora rapisee korkokenkien alla ja iloinen puheensorina täyttää kesävehreän sisäpihan.

Kansainvälisen koreassa joukossa juhlamieli on hyvällä syyllä korkealla. Paikalla on niin kansainvälistä diplomaattikuntaa, Mosambikin hallituksen edustajia kuin meitä innokkaita suomalaisiakin. Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin joulukuussa Maputossa asiaankuuluvalla hartaudella. Eikä ainoana syynä suinkaan ollut Suomen päättyvä EU-puheenjohtajuuskausi.

”Joko olet nähnyt Paulan?” lipsahtaa muutamalta tutulta ennen hyvän itsenäisyyspäivän toivotusta. Illan odotetuin kutsuvieras on Imatra Big Bandin kanssa Afrikan-kiertueensa Maputoon päättävä Paula Koivuniemi.

Vastaanoton muodollisuudet hoituvat loistokkaasti. Imatra Big Band kajauttaa ilmoille sekä Mosambikin että Suomen kansallislaulut. Tilaisuuden seremoniamestarina toimiva Suomen Mosambikin-suurlähettiläs Markku Kauppinen ottaa vastaan Mosambikin tiede- ja teknologiaministerin Venâncio Massinguen tuoman virallisen tervehdyksen.

Vasta 31-vuotiaaksi ehtinyt Mosambik onnittelee Suomi-neitoa kunnioitettavasta 89 vuoden saavutuksesta. Itsenäisyyttä ei täällä pidetä itsestäänselvyytenä. Maljoja kilistetään maidemme välisen yhteistyön menestyksekkäälle jatkolle sekä presidenttiemme hyvälle terveydelle.

Lopulta Maputon suomalaisyhteisön kuukausien odotus palkitaan. Paula Koivuniemi ilmestyy lavalle, omana sädehtivänä itsenään. Imatra Big Band soi hienosti ja Paulan tutut kappaleet saavat juhlaväen kansallisuuteen ja ikään katsomatta jammailemaan. Kuuntelen Tomppaa -kappaleen aikana viimeisinkin virallinen ilme kirkastuu, eikä kukaan kutsuvieraista ainakaan tunnusta ”pelkäävänsä Paulaa”, päinvastoin.

Illan kohokohta on tietenkin Paulan ikihitti Aikuinen nainen. Yhteislaulu raikaa suomalaisten sähköposteissa kiertäneiden sanoitusten tuomalla varmuudella.

Seuraavana iltana ihailtavan monilukuinen joukko suomalaisia saapuu uudelleen samaiseen kulttuurikeskukseen. Nyt ohjelmassa on Imatra Big Bandin ja Mosambikissa huippusuositun Ghorwane-yhtyeen yhteiskonsertti.

Ghorwanen yhdeksänhenkisen miehistön soundi on kypsynyt bändin parikymmenvuotisen taipaleen aikana. Mosambikilaisvoittoinen yleisö tanssii, laulaa, kiljuu ja nauraa. Illan suurimmat aplodit saa ehdottomasti Imatra Big Bandin kanssa yhteistyössä esitetty Ghorwanen viimeisin hittibiisi Wana Va Ndota, eli päällikön pojat.

Kiehuvan kuumaksi lämmitetyn yleisön eteen nouseminen ei ole helppo paikka. Sekä Imatra Big Band että Paula Koivuniemi hoitavat kuitenkin tehtävänsä kunnialla. Illan päätyttyä Mosambikissa asustaa entistä suurempi joukko vannoutuneita Paula Koivuniemen faneja.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!