Oikeaa tekniikkaa oikeille käyttäjille

Mosambikissa tietoyhteiskunnan rakentaminen on täydessä vauhdissa. Yhteisömediakeskuksilla on siinä tärkeä rooli.

Sisar Marieta Elias (Kuva: Niina Pitkänen)Sisar Marieta Elias Pyhän Veren seurakunnasta käy Namaachan yhteisömediakeskuksessa kirjoittamassa raportteja. Pian on tarkoitus opetella myös sähköpostin käyttö.
Namaachan koulun piha kylpee aamuauringossa. Aivan Swazimaan rajan tuntumassa sijaitsevan pikkukaupungin keskuskatu on jo varhain täynnä tohinaa. Tieto- ja viestintäpalveluita niin paikallisille kuin ohimatkaaville turisteillekin tarjoava CMC, yhteisömediakeskus, toimii Namaachan yhteisöradion kanssa samoissa tiloissa – koulun yhteydessä, kirkon ja kirjaston vieressä. Keskuksen sisällä on kuitenkin yllättävän hiljaista. Edes tietokoneiden hurina ei riko hämärän viileää rauhaa.

”Sähkökatkot ovat yleisiä täällä”, sanoo José Saide, CMC-Namaachan tietotekniikan opettaja anteeksipyydellen.

”Viereisen koulun oppilaat ovat ylivoimaisesti suurin käyttäjäryhmämme”, Saide kertoo. Hän on itse samaisen koulun kasvatti ja toimii Namaachan yhteisömediakeskuksessa myös teknisenä tukena ja tietokoneiden korjauksen yleismiehenä. Toistuvat sähkökatkot ja vanhuudenheikot koneet pitäväkin kurssien ohella Saiden kiireisenä.

 

”Osa entisistä opettajistani ei taida oikein pitää osien vaihtumisesta”, hän naurahtaa. Tietotekniikan sulauttaminen osaksi koulun opintosuunnitelmaa onkin edelleen suunnitteluasteella.

Tiedon valtaväylälle pääsee tällä hetkellä neljältä Namaachan CMC:n kahdeksasta käyttökuntoisesta tietokoneesta. Internetin käyttö maksaa 35 000 meticalia eli noin euron tunnilta. Oppilaita varten on pian tulossa edullisempi kuukausimaksuun perustuva järjestelmä.

CMC:n asiakkailla on käytössään myös pieni elektroninen kirjasto, televisionurkkaus sekä kopiointi- ja faksinlähetyspalvelu. ”Yleisöpuhelin on valitettavasti katkaistu maksamattomien laskujen takia”, Saide pahoittelee.

Koordinoitu kehitys kestävämpää

Vain reilun tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Maputosta sijaitseva Namaachan CMC on yksi 20:stä ympäri maata rakennettavasta yhteisömediakeskuksesta (community media center). CMC:n kantava idea on hyödyntää olemassaolevien rakenteiden, nimittäin internetyhteyksiä tarjoavien telecentereiden ja yhteisöradioiden, synergiaetuja. CMC-ajattelua on tarkoitus laajentaa: suunnitteilla on alueellisten tietoteknologiakeskusten verkko. Toistaiseksi valtaosa Mosambikin arviolta noin 50 000 internetin käyttäjästä keskittyy pääkaupunkiseudulle.

Mosambikissa yritetään niveltää yhteen CMC:den kaltaisia yksittäisiä – ja toisinaan avustusjärjestölähtöisiä – tieto- ja viestintäteknologiasektorin aloitteita. ”Tavoitteena on, että tietoyhteiskunnan rakentaminen olisi koordinoidumpaa ja lähtisi liikkeelle kansallisista strategioista”, sanoo Mosambikin tiede- ja teknologiaministeriössä neuvonantajana työskentelevä Jussi Hinkkanen.

”CMC:t voivat olla se alhaisten kustannusten ratkaisumalli, joka on tehokkaan tiedon- ja sisällönjakelun kanava aina ruohonjuuritasolle asti”, Hinkkanen pohtii. Internetistä haetun tiedon tai yhteisesti tuotettujen sisältöjen hyödyntäminen paikallisesti olisi vaikeaa ilman eri viestimien yhteistyötä: portugalinkielinen materiaali kääntyy paikallisille kielille mediakeskuksissa, eikä radion kuuntelijaa lukutaidon puuttuminen haittaa. ”Oleellista onkin löytää oikeat teknologiat oikeille käyttäjille”, Hinkkanen painottaa.

Namaachan CMC:ssä sähköt hurahtavat vihdoin uudestaan käyntiin. Muutama paikallinen yrittäjä saapuu lähettämään fakseja. Kellon soitua koulupukuun sonnustautuneiden oppilaiden tasainen virta suuntaa kohti tietokoneluokkaa. Myös tietotekniikan perusteet -kurssin alkamista malttamattomana odotellut sisar Marieta Elias huokaisee helpotuksesta.

”Osaan jo tallentaa kirjoittamani word-dokumentin koneen kovalevylle”, hän ilmoittaa ylpeästi. Tekstinkäsittelyohjelman hallinta helpottaa huomattavasti sisaren pyörittämän orpolapsiprojektin raportointityötä. ”Ehkä jo ihan pian osaan lähettää raportit eteenpäin sähköpostin välityksellä”, hän huikkaa koneen ääreltä iloisena.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!