Mustaa ja kaunista

Pariisissa toimiva lääkäri Khadi Sy Bizet on erikoistunut mustan ihon kauneudenhoitoon.

Lääkäri Khadi Sy Bizet (Kuva: Zabou Carriére) ”Musta iho ei vanhene eikä pala, mutta se arpeutuu huonosti”, tietää lääkäri Khadi Sy Bizet.”Kun kaikki on hyvin, ruumiin epäkohdat on helppo sietää. Mutta kun menee huonosti, hilseilevää ihoa tai takkuuntuvaa tukkaakin on vaikeampi kestää”, pohtii norsunluurannikkolainen lääkäri Khadi Sy Bizet, 50. Viimeiset kaksikymmentä vuotta hän on hoitanut Pariisin vastaanotollaan satoja mustia naisia ja muutamia kymmeniä miehiä, jotka hakevat apua iho- ja hiusongelmiin – ja yhtä usein pahaan oloon ja masennukseen. Sy Bizet kuuntelee ja neuvoo, antaa vinkkejä ja rohkaisee: ”Kauneus on kiinni omasta itsetunnosta.”

Sy Bizet määrittelee erikoisalansa ”esteettiseksi lääketieteeksi”.

”Monien mielestä tämä on hömppälääketiedettä, mutta minä olen onnellinen, kun potilaani voivat paremmin”, hän hymyilee.

Pula kauneusvinkeistä

Kiinnostus alaan heräsi lääketieteen opintojen aikana Pariisissa. Isä olisi toivonut tyttärestään silmälääkäriä, äiti gynekologia, mutta parikymppinen Sy Bizet kiinnostui mustan ihon ongelmista. Kukaan ei tuntunut osaavan hoitaa niitä.

”Musta iho arpeutuu huonosti. Pienikin naarmu jättää ihoon erivärisen jäljen. Vuosien myötä laikkuja on entistä enemmän.”

Palattuaan Norsunluurannikolle 80-luvun lopulla Sy Bizet avasi vastaanoton ja kehitteli omat menetelmänsä laikkujen hoitamiseen ihonkuorinnan avulla. Työ jatkui Pariisissa, jonne Sy Bizet muutti 90-luvulla. Abidjanin varakkaat potilaat vaihtuivat pohjois-Pariisin siirtolaisnaisiin. Kylmässä ilmastossa musta iho voi usein huonosti eikä perinteisiä ihon- ja hiustenhoitoaineita aina löydy kaupoista. Äitien perimätieto siirtyy tyttärille, mutta käytännössä ohjeita voi olla hankala noudattaa.

”Isoäitini hoiti tukkaansa palmun siemenistä valmistetulla kotitekoisella öljyllä. Mistä minä sellaista Pariisissa löytäisin?” nauraa Sy Bizet, jonka asiakkaina on myös valkoisten äitien tummaihoisia tyttäriä.

Onneksi yhteiskunnan monikulttuuristumisen myötä markkinoilta alkaa vähitellen löytyä myös mustalle iholle tarkoitettuja kauneudenhoitotuotteita – vaikka naistenlehtien kauneusvinkit onkin edelleen suunnattu ainoastaan vaaleille hipiöille.

”Nuorille naisille se on usein aika turhauttavaa, vaikka monet heistä ovatkin ylpeitä mustasta ihostaan”, Sy Bizet huomauttaa.

Vieroitushoitoa ihon vaalennuksesta

Muutoksesta kertoo sekin, että Sy Bizet tapaa vastaanotollaan entistä harvemmin naisia, jotka vaalentavat ihoaan. Vaikka ihon väriä syövät kortisonipohjaiset voiteet onkin Ranskassa kielletty terveyshaittojen takia, rasvapurkit vaihtavat omistajaa pohjois-Pariisin mustilla markkinoilla. Seuraukset ovat tuhoisat: säännöllisesti käytettynä kortisoni syövyttää ihoa, aiheuttaa aknea ja suonikohjuja.

”Vastaanotolleni tulevat naiset eivät aina uskalla myöntää käyttäneensä voiteita vaan väittävät vaalean ihon olevan synnynnäinen. Ikään kuin musta iho olisi jotenkin hävettävä”, Sy Bizet kertoo. Näiden potilaiden hoito on usein pitkäjaksoista: ”He tarvitsevat todellista vieroitushoitoa voidakseen lopettaa voiteiden käytön. Kortisoni aiheuttaa fyysistä riippuvutta: lopettamisen myötä iho kutisee ja hilseilee – ja tummuu uudelleen saamatta kuitenkaan takaisin entistä sävyään. Potilaille se on usein kova pala, sillä kaikki tuntevat heidät vaaleaihoisina.”

Jotta hoito olisi mahdollisimman tehokasta, lääkäri kutsuu vastaanotolleen myös potilaan puolison. ”Jotkut miehet ihannoivat vaaleaa ihoa jopa siinä määrin, että kysyvät, voisinko vain suositella jotain vaarattomampaa ainetta!”

Musta iho ei vanhene

Nuoret naiset ovat tietoisempia vaalennusvoiteiden tuhoisista seurauksista – mutta ihanteita heilläkin on: ”Monet haluaisivat muistuttaa Naomi Campbellia tai Halle Berryä”, Sy Bizet naurahtaa. Hänen mukaansa kauneusihanne on ”kansainvälistynyt”: väristä riippumatta ihannoidaan hoikkaa, pitkäsääristä ja -hiuksista mannekiinia.

”Harvat esimerkiksi haluavat käyttää lettejä työelämässä, se on liian ’roots’”, sileään peruukkiin pukeutunut Sy Bizet huomauttaa. Potilailleen hän antaa vinkkejä hiusten suoristamiseen ja lisähiusten kiinnittämiseen.

Onko uusi ihanne siis länsimaisen pitkähiuksisen blondin tummempi versio? Sy Bizet’tä kuunnellessa alkaa epäillä, että joillekin näin on. Samalla kun eurooppalaiset paahtavat ihoaan tummemmaksi solariumeissa ja uimarannoilla ja vääntävät hiuksiaan korkkiruuveille permanenteilla ja papiljoteilla, tummempi puoli maailmaa yrittää päästä eroon kikkaratukasta.

Takkuuntuvia kiharoitaan ja laikukasta ihoaan valittaville potilailleen Sy Bizet jaksaa kuitenkin muistuttaa mustan hipiän hyvästä puolesta: ”Musta iho kestää aurinkoa eikä vanhene. Ei ryppyjä, ei uurteita – ennen 60 vuoden ikää!”

”Minun vastaanotoltani ei tulla koskaan hakemaan Botox-ruiskeita!” Sy Bizet naurahtaa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!