Tämä annos riittää ainakin kolmellekymmenelle hengelle, sillä baklava on erittäin täyttävää.
Annoksesta tulee levy, jonka halkaisija on noin puoli metriä.
Taikina:
1 muna
1,5 dl maitoa
1,5 dl öljyä
1,5 dl jogurttia
1,5 dl vettä
½ rkl suolaa
¼ sitruunan mehu
2 rkl viinietikasta tehtyä siirappia (üzumsirkesi)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa enemmän)
Aineet sekoitetaan tässä järjestyksessä, joukkoon nypitään 125 g pehmeää margariinia.
Kaulimiseen:
Niþasta-jauhoja tai vehnäjauhoja (þ=s)
Seos levyjen välin:
3 kupillista auringonkukkaöljyä
125 g sulatettua margariinia
Pinnalle:
Kukkurallinen ruokalautasellinen rouhittuja saksanpähkinöitä, kookoshiutaleita koristeeksi
Paistetaan 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia.
Sokeriliemi:
1 l vettä
1 kg sokeria
¾ sitruunan mehu
Lientä keitetään 15 minuuttia ja se kaadetaan baklavalevyn päälle. Annetaan maustua ainakin kolme tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Koristellaan kookoshiutaleilla.
Baklava valmistetaan uunivuoassa, jossa on matalat reunat. Baklava säilyy muutaman päivän. Tästä reseptistä voi tehdä pienemmän annoksen luovaa mielikuvitusta käyttäen, sillä baklavareseptejä on melkein yhtä monta kuin baklavaleipureitakin. Turkkilaista ruokaa valmistettaessa on vain kaksi ehdotonta sääntöä: raaka-aineiden on oltava tuoreita eikä lisäaineita käytetä.
Onnistuiko? Kerro kokemuksistasi meille osoitteeseen kumppani@kepa.fi
Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2006