Sisäinen valvonta paljasti mahdollisen kavalluksen

Kepan Sambian toimiston kirjanpitäjä on ollut kadoksissa maaliskuun 8. päivästä lähtien. Hänen mukanaan katosi kassakaapissa olleet noin 10 000 euron käteisvarat.

Kepan Sambian toimiston kirjanpitäjää epäillään kavalluksesta. Sambian toimistossa 10 vuotta työskennellyt henkilö on kadonnut, ja hänen katoamisensa yhteydessä kassakaapista hävisi noin 10 000 euron käteisvarat. Sambian poliisi tutkii tapausta.

Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen pitää tapausta erittäin valitettavana, mutta muistuttaa, että ketään ei ole vielä asetettu syytteeseen.

”Poliisitutkinta on kesken, eikä kirjanpitäjää ole tavoitettu. Emme siis ole vielä kuulleet hänen näkemystään tapahtumasta.”

Lappalainen korostaa myös, että maatoimistossa säilytettiin poikkeuksellisen suuria käteisvaroja. Jatkossa maatoimistojen käteisvarojen määrää tullaankin vähentämään. Kepalla on henkilökuntaa Sambian lisäksi Mosambikissa, Tansaniassa, Nicaraguassa ja Indonesiassa.

Kepan taloussäännön ohjeita ei ole kaikilta osin noudatettu Sambiassa. Kun ohjeiden noudattamista vaadittiin, kirjanpitäjä jätti saapumatta maaliskuun kahdeksantena päivänä työpaikalleen, ja samana päivänä kassakaapissa olleita käteisvaroja huomattiin kadonneen. Sambian maatoimistoon on tulossa erityistilintarkastus, jonka valmistuttua väärinkäytösten suuruus varmistuu.

”Tässä vaiheessa on vain selvää, että rahoja on kateissa, ja aluksi ne kirjataan kirjanpitäjän velaksi”, sanoo Kepan hallintojohtaja Anne Romar.

Talousasioissa pelisäännöt Kepassa ovat kunnossa. ”Viime kesällä tehty evaluaatio totesi, että taloushallinto on kunnossa ja menettelytavat ovat riittävät ja asianmukaiset”, toteaa Romar.

Timo Lappalainen ei usko, että kavallusepäilyillä olisi vakavaa negatiivista vaikutusta suomalaisten asenteisiin kehitysyhteistyötä kohtaan.

”Tietysti niillä henkilöillä, joilla on jo valmiiksi negatiivinen käsitys kehitysyhteistyöstä, tämä asenne vahvistuu. Haluaisin kuitenkin uskoa, että suurin osa ymmärtää, että näin voi valitettavasti käydä. Tärkeintähän tässä on se, että kavallusepäilyt tulivat esiin Kepan oman toiminnan avulla. Se osoittaa, että valvonta toimii.”

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!