Näkökulmat

Sikamaisia pilakuvia

Joko olette lukeneet tanskalaiskirjailija Kåre Bluitgenin juuri ilmestyneen lastenkirjan Koranen og profeten Muhammeds liv? En minäkään, mutta olen nähnyt kirjan kuvitusta nettiosoitteessa muhammed.hotserv.dk.

Enpä usko, että ihmiset islaminuskoisissa maissa olisivat lähteneet raivoissaan polttamaan ulkomaiden lippuja ja lähetystörakennuksia pelkästään tuon tanskalaisille lapsille ja nuorille suunnatun tietokirjan ja siinä julkaistujen Muhammed-kuvien takia.

Ei sittenkään, vaikka tanskalaislehtien arvioista päätellen kirja antaa Muhammedista vähemmän mairittelevan vaikutelman juonittelevana kauppamiehenä ja juutalaisvainoja lietsoneena sotaherrana. Teksti pohjautuu tiettävästi varhaisimpiin kirjallisiin lähteisiin Muhammedista, etenkin 700-luvulla eläneen Ibn Ishaqin laatimaan Muhammed-elämäkertaan.

Kirjan kuvat ovat sellaisia aika tavanomaisia, ohuella tussilla ja vesiväreillä tehtyjä kuvituskuvia, jollaisia on tottunut näkemään eri maiden historiasta ja historiallisista merkkihenkilöistä kertovien kuvakirjojen sivuilla. Kuvat eivät ole millään lailla pilkkaavia, vaikka on siellä joukossa verisiä taistelukuvia.

Kirjan kuvittaja kuitenkin toivoi voivansa pysyä nimettömänä.

Ja siitäkös Jyllands-Postenin kulttuuritoimituksen päällikkö Flemming Rose järkyttyi niin, että kirjoitti viime syyskuussa lehteensä typerän jutun tanskalaisen kulttuuriväen itsesensuurista ja sananvapauden puutteesta – päällimmäisenä esimerkkinään paikallisen standupkoomikon toteamus, ettei tämä kehtaa ”pissata Koraanin päälle tv-kameran edessä”. Kulttuuritoimittaja kummasteli myös sitä, että Tanskassa viime syksynä peräti kolmessa teatteriesityksessä arvosteltiin George W. Bushia, mutta Osama bin Ladenista ei ollut yhtään näytelmää. Jutun kuvituksena olivat nuo sittemmin kuuluisiksi tulleet 12 pilapiirrosta profeetta Muhammedista.

Tuskin tuostakaan olisi syntynyt maailmanlaajuista kriisiä, jolleivät toimittajat olisi käyneet varta vasten kysymässä tanskalaisten radikaalien imaamien näkemyksiä Jyllands-Postenin julkaisemista karikatyyreistä. Ja tuskinpa tanskalaisimaamien joulukuinen agitointimatka Lähi-idän maihin olisi herättänyt niin suurta vastakaikua, jolleivät he olisi näyttäneet Arabiliiton pääsihteerille ja Syyrian suurmuftille Jyllands-Postenin piirrosten ohella myös muutamia esimerkkejä tanskalaisten muslimien postissa saamista rasistisista pilakuvista. Yhdessä Muhammed kuvattiin pedofiiliksi, toisessa profeetalla oli sian kärsä, ja kolmannessa koira pökkii takaapäin rukousasennossa olevaa muslimia. Kuumimman kohun keskellä kävi ilmi, ettei sika-Muhammed ollut ylipäänsä mikään Muhammed, vaan suttuisesti kopioitu lehtikuva viimekesäisten Ranskan sianröhkimismestaruuskisojen (!) osanottajasta sikanaamari kasvoillaan.

Juuri tuon sikakuvan kerrotaan kovasti suututtaneen kokousvieraita Islamilaisten maiden järjestön joulukuisessa huippukokouksessa Mekassa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!