Samiran tomaattikastike
öljyä paistamiseen
2 kg tomaatteja
1-2 vihreää paprikaa
pari sipulia
suolaa
Pilko kaikki aineet. Paista sipulit öljyssä, lisää muut vihannekset. Keitä miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia. Kastikkeesta tulee sitä maukkaampaa, mitä pitempään se hautuu.
Matoke na maharagwe – jauhobanaaneja ja papuja
ruskeita papuja
jauhobanaaneja matoke (näitä banaaneja saa etnokaupoista yleensä joitakin kertoja vuodessa, kysy kaupasta)
vettä
suolaa
Liota ja keitä pavut ohjeen mukaan. Kiehauta toisessa kattilassa runsaasti vettä. Lisää kuoritut ja pilkotut banaanit. Lisää keitetyt pavut ja hauduta noin puoli tuntia. Mausta suolalla. Valmis banaani-papumuhennos on kiinteää ja melko kuivaa.
Vihanneshöystö
öljyä paistamiseen
5-6 porkkanaa
2 vihreää paprikaa
2-3 sipulia
keräkaalia
suolaa
1 limetin mehu
Leikkaa porkkanat pitkiksi suikaleiksi. Raasta kaali. Pilko paprikat ja sipulit kapeiksi suikaleiksi. Paista porkkanat, paprikat ja sipulit pehmeiksi pannulla ja lisää kaaliraaste sekä vähän suolaa. Purista joukkoon yhden limetin mehu.
Mchicha – pinaattia
tuoretta pinaattia
sipulia
Pese pinaatti huolella ja pilko veitsellä pieneksi. Paloittele sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Ravistele pinaatti kuivaksi ja lisää pannulle. Paista noin neljä-viisi minuuttia, kunnes pinaatti on pehmeää.
Ugali eli maissipuuro
Suomesta ei saa sellaista maissijauhoa, joka soveltuisi ugaliin. Suomen tansanialaiset valmistavatkin ugalinsa mannasuurimoista.
3 dl mannasuurimoita
1 l vettä
1 tl suolaa
Lisää mannasuurimot kiehuvaan veteen. Keitä ne sakeaksi puuroksi. Lado kypsä puuro kulhoon, painele se kulhon muotoon ja kumoa vadille. Ota puurosta käsin sopivia kimpaleita, pyörittele palloksi ja kasta tomaattikastikkeeseen.
Riisi
ruokaöljyä
1 porkkana
4 dl riisiä
vettä riisin keitto-ohjeen mukaan
Viipaloi porkkana ja paista viipaleet öljyssä. Lisää riisi ja vesi. Keitä noin 10-20 minuuttia riisilajikkeesta riippuen.