Kotitöissä Ammayassa

(Kuva: Pekka Tuppurainen) Länsi-Etiopian vihreillä rinteillä, aivan Ammayan kaupungin evankelisen kirkon takana mutaseinäisessä pappilassa asuu 15-vuotias Salomo Tagen. Salomon tarina on hyvin tavallinen tämän päivän Etiopiassa. Hänen äitinsä oli prostituoitu ja kuoli aidsiin pojan ollessa pieni. Äidin taustan takia ei tiedetä myöskään Salomon ja hänen veljensä isästä.

Lapsuutensa pojat viettivät eri perheissä. Veljen villi luonne aiheutti kuitenkin molemmille vaikeuksia, ja he joutuivat vaihtamaan usein sijaisperhettä.

”Kolme vuotta sitten muutimme pappi Habtamun luokse”, kertoo Salomo. Veljellä oli vaikeuksia myös uuden perheen kanssa, ja poika lähetettiin taas seuraavaan paikkaan. Tämän jälkeen Salomo ei ole kuullut veljestään mitään. Salomon perheeseen kuuluu myös papin vaimo Zennebech ja heidän kaksi tytärtään, 6-vuotias Haimanot ja vuoden vanha Salam.

Sijaislapset rinnastetaan etiopialaisissa perheissä työntekijöihin, joten Salomonkin päivät ovat täynnä työtä. Aamuisin Salomo petaa sängyt ja siivoaa talon molemmat huoneet. On myös ehdittävä tiskata astiat, jotka Salomo asettelee pappilan takapihalle bambuista rakennettuun kuivaustelineeseen. Sen jälkeen Salomo juoksee kaupungin koululle, jossa hän käy seitsemättä luokkaa.

Suuren oppilasmäärän takia Ammayan koululaiset on jaettu aamu- ja iltavuoroon. Näin selvitään pienissä luokkatiloissa ja vähällä opettajamäärällä. Samalla koululaiset ehtivät töihin. ”Haluaisin tulevaisuudessa opiskella lisää. Ehkä lääkäriksi”, kertoo Salomo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Niihin kuuluu myös matka pääkaupunkiin Addis Abebaan, jonne on Ammayasta noin 460 kilometriä. Sen pidemmästä matkasta Salomo ei osaa edes haaveilla, eihän hän ole koskaan käynyt Ammayan ulkopuolella.

Hän on saanut uuden perheensä isältä hyvän mallin papin ammatista ja toivoo itsekin voivansa myöhemmin kulkea kertomassa ihmisille Jumalasta. ”Ei pidä antaa maailman huijata, vaan täytyy luottaa Jumalaan”, tuumii kovia kokenut Salomo sylissään pieni Salam-tyttö. Heidät nähdäänkin usein yhdessä leikkimässä kirkon takapihalla. Tämä ei ole lainkaan Salomon lempipuuhia; paljon mieluummin hän olisi ystäviensä Ammanuelin ja Wondun kanssa rakentamassa majaa ja suunnittelemassa tulevaisuuden taloa itselleen.

Vapaa-aika on kuitenkin erittäin harvinaista, ja silloin Salomo yleensä vain lepää. ”Tässä perheessä on hyvä asua”, tiivistää Salomo ja lähtee takaisin kotiaskareisiinsa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!