Monta vaimoa, monta kohtaloa

Jalkavaimot ja heidän lapsensa elävät Turkissa modernien lakien ja klaaniyhteisön ikivanhojen perinteiden välisten ristiriitojen keskellä.

”Pahinta, mitä naiselle voi tapahtua on, että hänestä tulee toinen vaimo”, Müseyyen Isik sanoo.

Kun hän meni häiden jälkeen miehensä kanssa uuteen kotiinsa, siellä odotti miehen ensimmäinen vaimo lasten kanssa. Vasta silloin Müseyyen kuuli, että mies on jo naimisissa. Onnellista avioliittoa odottaneesta Müseyyenista tuli vain jalkavaimo.

Perivanin mielestä vielä pahempaa on se, että aviomies ottaa toisen vaimon. Näin hänelle kävi, kun Perivan ei ollut saanut lasta neljän avioliittovuoden aikana.

Islamin mukaan miehellä voi olla neljä vaimoa, mutta Turkin laki hyväksyy vain yhden vaimon. Turkissa monilla miehillä on kaksi tai useampia vaimoja. Liitto ensimmäisen vaimon kanssa on virallisesti rekisteröity ja muiden kanssa solmitaan islamilainen avioliitto.

Yhteisön silmissä se vastaa täysin virallista avioliittoa ja toinen vaimo ja lapset ovat miehen suvun täysivaltaisia jäseniä. Virallisesti kakkosavioliittoa ei kuitenkaan ole olemassa, mistä seuraa naisille monia vaikeuksia. Tärkein näistä on se, että he eivät ole lastensa huoltajia, vaan lapset rekisteröidään aina miehen ja hänen ensimmäisen vaimonsa nimiin.

”Naisyhdistykset vastustavat monivaimoisten liittojen solmimista, mutta olemassa olevat avioliitot on tunnustettava ja jalkavaimojen ja heidän lastensa oikeudet turvattava”, Vanin naisyhdistyksen puheenjohtaja Zozan Özgökce kertoo.

Avioliiton pelisäännöt tiedossa

Avioliitto ei tarkoita Turkissa samaa kuin Euroopassa. Kyseessä ei ole kahden ihmisen välinen tunnesuhde vaan sukujen välinen sosiaalinen instituutio.

Kysyn useilta ihmisiltä, kumpaa vaimoa mies rakastaa, jos hänellä on kaksi vaimoa. Kysymys naurattaa kaikkia.

”Rakkaus ei kuulu mitenkään perinteiseen kurdiavioliittoon. Mies valitsee itselleen mahdollisimman kauniin morsiamen ja sopii asiasta tytön isän kanssa”, kertoo Nasir Kaya. Morsian saattaa tavata tulevan miehensä ensimmäisen kerran omissa häissään.

Toisena vaimona ollut Müseyyen Isik yrittää puolustaa miehiä ja kertoo, että miehet sanovat rakastavansa molempia vaimojaan.

Kyläyhteisöissä kurdit elävät edelleen perinteisen klaanijärjestelmän sääntöjen mukaan. Koulutetut kaupunkilaisnuoret elävät vapaammin, rakastuvat ja seurustelevat kuten ikätoverinsa muuallakin. Nykyaikaista elämää elävillä kurdimiehillä on vain yksi vaimo.

Jos mies kuolee, hänen veljensä on mentävä lesken kanssa naimisiin. Näin nainen säilyy suvun jäsenenä. Jos kaikki veljet ovat jo naimisissa, joku heistä joutuu ottamaan toisen vaimon. Ensimmäisen ja toisen vaimon välit ovat yleensä hyvät, ovathan he jo ennestään sukulaisia ja saman suurperheen naisväkeä.

Sulhanen maksaa morsiusrahan tytön isälle. Summa on tavallista suurempi, jos sulhanen on vanha leskimies tai tyttö joutuu toiseksi vaimoksi. Joskus suvut vaihtavat morsiamia, jolloin kenenkään ei tarvitse maksaa mitään.

Müzeyyenin avioliitto oli tällainen: hänen isänsä antoi hänet toiseksi vaimoksi, jotta poika pääsisi naimisiin maksamatta morsiusrahaa.

”Elämäni oli tosi vaikeaa. Sekä mieheni että hänen ensimmäinen vaimonsa ja lapsensa hakkasivat minua”, Müzeyyen kertoo.

Kaksi vuotta sitten Müzeyyen teki kurdinaiselle ennenkuulumattoman ratkaisun: hän jätti miehensä ja otti mukaansa parivuotiaan poikansa Cengizin. Kurdien avioeroissa lapset jäävät yleensä isälle.

”Tiedän tuottaneeni perheelleni suuren häpeän, kun muutin mieheni luota”, Müzeyyen sanoo. Hänen vanhempansa asuvat kylässä, eikä Müzeyyen uskalla mennä sinne. Perhe vaatii häntä jättämään Cengizin tämän isälle ja tulemaan yksin kotikylään, että he voivat etsiä hänelle uuden aviomiehen.

”En suostu siihen. Sanoin heille, että ensin myitte minut kuin lehmän, nyt haluatte myydä minut kuin lampaan”, Müzeyyen miettii.

Koska hän ei ole enää neitsyt, on hänen arvonsa avioliittomarkkinoilla vähäinen. Müzeyyen on käynyt lukion eikä ole siten kiinni pelkästään perinteisessä kulttuurissa. Hän elättää itsensä ja poikansa työskentelemällä siivoojana Vanissa.

Ensimmäisen vaimon kosto

Perinvankaan ei alistunut kohtaloonsa, kun hänen miehensä toi kotiin toisen vaimon.

”Kaiken takana oli anoppini. Hän halusi, että mieheni lähettää minut omien vanhempieni luo ja ottaa uuden vaimon”, hän muistelee.

Perivan suuttui ensin miehelleen ja lähti vanhempiensa kylään. Sitten hän halusi palata aviomiehensä luo, mutta tämä ei suostunut ottamaan häntä takaisin. Vastalauseeksi Perivan sytytti sekä itsensä että isoäidiltään perinnöksi saamansa arvokkaat kelim-matot palamaan. Hän jäi henkiin, mutta joutui olemaan kauan sairaalassa. Perivan on toipunut hyvin palovammoista, mutta ei suostu valokuviin.

”Mieheni on tehnyt minulle paljon pahaa. Minä halusin tehdä yhtä paljon pahaa hänelle ja uudelle vaimolle”, hän kertoo motiiveistaan.

Nyt Perivan asuu vanhempiensa luona, jotka tekevät kaikkensa löytääkseen hänelle uuden miehen. Mutta Perivan ei halua sitä.

”Kurdikulttuurissa kunnia on hyvin tärkeä asia, ja on luonnollista, että vaimo haluaa takaisin miehensä luo”, hän sanoo.

Perivan kokee, että hänet häpäistiin, kun mies otti toisen vaimon. Nyt hän on antanut miehelleen anteeksi ja haluaa takaisin entiseen kotiinsa, vaikka joutuukin jakamaan sen uuden vaimon kanssa.

AKP-puolue seuraa islamin lakia

Müzeyyenin ja Perivanin kokemukset osoittavat, kuinka monimutkaisesta asiasta on kyse. Euroopan unioni on kritisoinut Turkkia siitä, että monivaimoiset avioliitot sallitaan edelleen käytännössä. EU vaatii, että avioliittolakia noudatetaan, mikäli maa haluaa jäsenyysneuvottelujen etenevän.

Vanin naisyhdistyksessä ei oikein uskota, että hallitus on tosissaan luvatessaan jämäkämpiä otteita yksiavioisuuden puolesta. Hallituksessa ja parlamentissa pitää valtaa islamistinen AKP-puolue, joka uskoo enemmän Koraaniin kuin Turkin tasavallan perustajan Kemal Atatürkin oppeihin. Monilla AKP:n kansanedustajilla on kaksi vaimoa.

”He säälittelevät niitä kollegoitaan, joilla on vain yksi vaimo. Jotkut AKP:n parlamentaarikot ihmettelevät itsekin, että onko heillä vain yksi vaimo”, naureskellaan Vanin naisyhdistyksessä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!