Sota Intian tuomioistuimissa

 

Kuva: Colin Goncalves. (Kuvaaja: Alessandra Lundström)

Colin Goncalves.

 

”Lain tulee palvella köyhiä kaikkialla, muuten se on epäonnistunut. Juristien ja oikeustieteitä opiskelevien pitää aina kysyä itseltään, hyödyttääkö heidän työnsä yhteiskunnan kaikkein haavoittuneimpia”, Colin Gonsalves aloittaa luentonsa.

Colin Gonsalves johtaa verkostoa, joka puolustaa oikeutta ruokaan, terveydenhuoltoon, perusopetukseen ja asuntoon. Hän aloitti tämän työn yli 20 vuotta sitten – yksin. Nyt hänen lisäkseen noin 500 asianajajaa vie Intian tuomioistuimiin tapauksia, joissa näitä oikeuksia on loukattu.

Human Rights Law Networkissa aloittavien uusien juristien täytyy ennen varsinaisen työn alkamista asua slummialueella vähintään kuukauden ajan.

”Muuten he eivät tunne todellisuutta, jossa ihmiset elävät ja joiden oikeuksia puolustamme”, Gonsalves toteaa.

Gonsalves vertaa työtään sotaan. ”Vaikutukset ovat yhtä valtavia. Jos häviän tapauksen, niin kaivinkone voi tuhota 25 000 ihmisen kodit silmänräpäyksessä”, Gonsalves kertoo hiirenhiljaa kuuntelevalle yleisölle, joka on tullut Turkuun Ihmisoikeusinstituutin järjestämälle taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien kurssille.

Gonsalves toistaa monta kertaa, että eurooppalaisten on hankala ymmärtää intialaista todellisuutta, mutta hän onnistuu kyllä välittämään pienen osan tätä todellisuutta kuulijoilleen. Gonsalvesin innokkuus on tarttuvaa.

Gonsalves on tietoinen siitä, että hän rikkoo asianajajaan kohdistuvia odotuksia.

”Miksi pidetään radikaalina sitä, että puolustaa köyhien oikeuksia ruokaan, halpoihin lääkkeisiin ja suojaan, kun ei ole radikaalia puolustaa yrityksien etuja?” Gonsalves pohtii.

Intian tuomioistuimet ovat tulkinneet perustuslain suojelemaa oikeutta elämään niin, että myös oikeus ruokaan, työhön ja oikeudenmukaisiin palkkoihin taataan. Tuomioistuimet viittaavat perustuslain lisäksi Intiaa sitoviin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Osa oikeustapauksista on johtanut konkreettisiin muutoksiin.

”Koululaiset saavat nyt kourallisen riisiä ja linssejä lounaaksi. Vaikka se ei ole paljon, niin se on silti valtava edistysaskel.”

Tuomarit eivät kuitenkaan aina kuuntele Gonsalvesia ja hänen virkatovereitaan. Puistoille ja patsaille on raivattu tilaa tuhoamalla taloja tai slummialueita maan tasalle. Purkamisurakat ovat jokapäiväinen ilmiö maan kaikissa osissa.

”Tuomareiden vanhempi sukupolvi oli edistyksellisempää kuin tämän päivän tuomarit. Ideologinen perusta on menetetty, eikä heillä ole mitään visioita Intian tulevaisuudesta.”

Globalisaatio tekee työn vaikeammaksi. Maailman kauppajärjestön WTO:n kauppaa koskevilla säännöillä on konkreettinen vaikutus muun muassa ihmisten ruokaturvaan ja mahdollisuuksiin saada halpoja lääkkeitä.

”Taistelemme koko ajan kahta järjestelmää vastaan. Hallitus sanoo, ettei Intialla ole muuta vaihtoehtoa kuin kunnioittaa WTO:n sopimuksia ja panna uudet säännöt täytäntöön. ’Buy or die’ on tämän päivän mantra. Mutta kyseessä on ideologinen taistelu – ja jos häviämme sen, niin häviämme myös tuomioistuimissa”, Gonsalves sanoo.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!