Näkökulmat

Kriisiapua ja jälleenrakennusta

 

 
Kuva:  (Kuvaaja: Pekka Rahkonen)

 

Suomen kansalaiset ovat keränneet noin 25 miljoonaa euroa Aasian katastrofin uhreille. Valtio on luvannut avustukseen ja jälleenrakentamiseen 50 miljoonaa. Kaikki tämä vajaassa kuukaudessa.

Katastrofiapu menee myös perille. YK:n humanitaaristen toimien koordinaattorin Jan Egelandin mukaan hätäapu saadaan tehokkaasti perille lähestulkoon kaikilla katastrofista kärsineillä alueilla, myös vaikeimmassa asemassa olevassa Indonesiassa.

Samaan aikaan, kun osa alueista tarvitsee vielä katastrofiapua, osassa käynnistetään jo jälleenrakentamista. Myös siihen tarvitaan taloudellista tukea ja sen tuen on tultava limittäin hätäavun kanssa. Ei voida odottaa, että kaikki katastrofiapua tarvitsevat on ensin autettu ja vasta sitten siirtyä jälleenrakentamiseen. Ihmisten on saatava pysyvät asumukset tilapäissuojien tilalle pikaisesti.

Suomen 50 miljoonan potista onkin varattu 30 miljoonaa jälleenrakentamiseen. Apu suunnataan pääasiassa Indonesiaan ja Sri Lankalle kolmen seuraavan vuoden aikana. Tämä summa ei saa missään nimessä olla pois Suomen kehitysyhteistyövaroista.

Hallitus otti kaksi vuotta sitten tavoitteeksi Suomen kehitysavun noston YK:n suosittelemaan 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuosikymmenen loppuun mennessä. Kuluvalla vaalikaudella päästään kuitenkin vain 0,44 prosentin tasoon. Seuraavalla hallituksella tulee olemaan raskas työsarka kehitysavun nostossa.

On erittäin tärkeää, että Suomen virallinen kehitysapu nousee. Aasian katastrofin jälkeen maailman ongelmien kohdalla ei ole tapahtunut mitään ihmeparantumista. Yhä edelleen Nestlén ja muiden yritysten tuottamat rintamaidon korvikkeet tappavat noin 3500 kehitysmaiden lasta päivässä. Pelkästään malariaan kuolee Afrikassa kaksi lasta minuutissa. Sudanin Darfurissa yli puolitoista miljoonaa ihmistä on ajettu pois kotoaan.

Valtioiden virallisella kehitysavulla rakennetaan kestävät ja pitkäjänteiset avustussuunnitelmat nälän, köyhyyden ja inhimillisen hädän poistamiseksi. Kansalaisten antama erittäin tärkeä ja merkittävä katastrofiapu ja muu hyväntekeväisyys voidaan silloin kanavoida tehokkaasti juuri kulloiseenkin keräyskohteeseen. Tällä hetkellä tärkein kohde monien mielestä on Aasia.

Sivun kaksi ilmoituksesta löytyy sekä suuria virallisia avustusjärjestöjä että pienempiä paikallisia. Siinä on mistä valita.

Antoisia lukuhetkiä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!