Elämänmyönteisesti Itä-Afrikasta

Raimo Harjula: Monia sateita nähnyt - Afrikkalaisia sananlaskuja ikääntymisen taidosta. Yliopistopaino 2005.

”Neuvot ovat kuin sieniä, sinä poimit niistä mitä haluat.” ”Kompurointi ei ole kaatumista, vaan eteenpäin menemistä.” ”Ystävyys on askelia.”

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa sananlaskuja käytetään runsaasti. Ne ilmaisevat viestejä napakasti ja lyhyesti, ja niiden avulla on mahdollista ottaa esille asioita, joiden suoraan sanominen olisi epäkohteliasta. Toisten asioihin sekaantuminen voi olla sopimatonta, mutta jos keskustelun avaa sanomalla: ”Pellossasi on pilaantunut vesimeloni”, apu otetaan ehkä helpommin vastaan.

Itäafrikkalaisten sananlaskujen maailmaan uppoudutaan Raimo Harjulan kirjassa ”Monia sateita nähnyt”. Teos on jaksotettu teemoittain. Alaluvuissa käsitellään esimerkiksi ikääntymiseen sopeutumista, ihmissuhteiden muutoksia, tilan antamista toisille ihmisille ja kuolemaa. Oman esittelynsä saavat sananlaskut, joissa näkyy Itä-Afrikan eri uskontojen, erityisesti islamin ja ”heimouskontojen” vaikutus.

Osa kirjassa esitellyistä sananlaskuista on ymmärrettävissä yli kulttuurirajojen, mutta monien merkitys jäisi salaisuudeksi ilman taustatietoja. Kirjan keskeistä antia ovatkin Harjulan kuvaukset sananlaskujen käyttötilanteista. Lisäksi tutkija avaa sananlaskuissa esiintyviä metaforia ja analogioita esittelemällä niiden ekologisia ja sosio-kulttuurisia konteksteja sekä selvittämällä sananlaskujen suhteita muuhun suulliseen perinteeseen, esimerkiksi tarinoihin.

”Monia sateita nähnyt” on kiinnostava myös taidekirjana, sillä teoksen kuvituksena on värikkäitä tingatinga-maalauksia. Taidesuunnasta on tarjolla myös tietoa lyhyessä esittelyssä, jonka on kirjoittanut Tuovi Tolonen.

”Monia sateita nähnyt” kertoo kiehtovasti itäafrikkalaisesta elämänmenosta, sen voimakkaasta yhteisöllisyydestä, aikakäsityksistä ja iäkkäiden ihmisten arvostuksesta. Elämänmyönteinen kirja muistuttaa myös siitä, että Saharan eteläpuolisen Afrikan elämä ei ole vain sotia, nälänhätää ja kurjuutta, vaan ennen kaikkea tavallisten ihmisten arkea.

 

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2005

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!