Kun Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuspäällikkö Matti Haapanen vieraili ensimmäistä kertaa Haiphongin ammattikoulussa, hän epäili, voisiko sitä auttaa mitenkään.
”Oppilaitos näytti hyvin alkeelliselta. Ylipäänsä minut yllätti, kuinka paljon kehitysmaa voi erota länsimaasta. Ihmiset vaikuttivat kuitenkin hyvin valmiilta yhteistyöhön. Se sai uskomaan, että jos teemme työn hyvin, tulee myös tuloksia”, Haapanen muistelee.
Muutos koulussa oli nopeaa. Suomalaiset yllättyivät muun muassa vietnamilaisten kumppaniensa kyvystä hoitaa vaativia rakennusjärjestelyjä.
”Kehitysmaassa ihmiset eivät todellakaan vain istu kylänraitilla odottamassa, mitä suomalaiset tuovat. Vietnamissa tartuttiin työhön ja hoidettiin täsmällisesti sovitut asiat”, Haapanen kehuu.
Haiphongin teknisessä ammattikoulussa oli hyvin koulutettuja opettajia, mutta laitteet puuttuivat. Hitsaamista opetettiin suurille ryhmille kateederilta luennoiden. Yhteistyön ansiosta vietnamilaisopettajat saivat jatkokoulutusta ja koulu ajanmukaiset laitteet.
Tänään opetus näyttää toisenlaiselta kuin ennen. Opettajavaltaisen luennoinnin sijaan opiskelijoiden hitsausryhmät kokeilevat oppejaan käytännössä.
Yhteistyöllä oli alusta asti tavoitteita myös Suomen päässä. Turussa haluttiin kouluttaa suvaitsevaisia työntekijöitä, jotka selviävät kansainvälisessä työympäristössä.
”Opiskelijoilla oli Vietnamia kohtaan myönteiset asenteet, mutta Aasiaa ei tunnettu. Mukana olleiden opiskelijoiden maailmankuva on avartunut. Myös kaksikymmentä hankkeeseen osallistunutta opettajaa ovat aktiivinen ääni, joka ei voi olla vaikuttamatta laajemminkin. Myönteinen ajattelu kaukaisia kulttuureja kohtaan on lisääntynyt”, Haapanen arvioi.
Työturvallisuuden taso on Haapasen mukaan Vietnamissa heikko. Haapanen kertoo nähneensä esimerkiksi onnettomuuden, jossa teräslevyrullaa kuljetettiin auton lavalla ilman minkäänlaista kiinnitystä, ja rulla putosi ihmisten päälle. Haiphongin hankkeessa oli pakko kiinnittää työturvallisuuteen huomiota alusta asti.
Kaksi vuotta sitten Vietnamin opetusministeriö myönsi Matti Haapaselle mitalin koulutuksen kehittämiseksi tehdystä työstä.
”Vietnamissa tavallinen työtapa on istua kyykyssä lattialla. Siinä tulee herkästi leikkuuhaava tai palovamma. Haasteena on myös vahva usko kohtaloon. Kun vietnamilaiset opettajat kävivät Suomessa, he näkivät, kuinka työtehokkuus paranee ja loukkaantumisriski vähenee, kun työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota”, Haapanen sanoo.
Hankkeen ansiosta Haiphongin oppilaitokseen on palkattu työterveydenhoitaja ja työterveys- sekä -turvallisuuskysymykset ovat tulleet osaksi opetusta.
Yhteistyön veturina toimii Suomessa Turun ammatilliset opettajat ry. Mukana työssä on vuosien varrella ollut lukuisia oppilaitoksia, seurakuntia ja yrityksiä. Vietnamilaisilla maahanmuuttajilla on ollut keskeinen rooli. Myös Turun yliopisto on osallistunut hankkeen seurantaan. Verkostoituminen on ollut vahvaa alusta asti sekä Suomessa että Vietnamissa.
”Verkostot ovat äärimmäisen tärkeitä, kun uusia hankkeita aloitetaan. En ymmärrä, kuinka jokin järjestö voisi tehdä yksinään onnistuneen hankkeen”, Haapanen korostaa.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 10-11/2005