Nykyaikainen paikallistalous

Richard Douthwaite: Nykyaikainen paikallistalous. Maan ystävät ry ja Suomen kylätoiminta ry. Like, 2004. ISBN 952-471-303-9.

Globaalille talousjärjestelmällemme löytyy näinä päivinä harvoin varteenotettavia konkreettisia haastajia, vaikka ongelmat ovat tunnetut ja kritiikkiä pursuaa – onneksi – vähän joka tuutista. Maan ystävät ja Suomen kylätoiminta ovat lähteneet paikkaamaan tätä vajetta julkaisemalla suomeksi irlantilaisen Richard Douthwaiten alun perin vuonna 1996 ilmestyneen teoksen Nykyaikainen paikallistalous.

Kirjan perusviestinä on, että ihmisten nykyinen taloudellinen turvattomuus ja ekologisesti kestämätön kehitys on korjattavissa parhaiten tuomalla talous ja ihmisten perustarpeiden tuottaminen takaisin paikallisyhteisöille. Tätä varten on luotava paikallisia, todelliseen palveluiden ja hyödykkeiden vaihtoehtoon perustuvia rahajärjestelmiä, rakennettava paikallisia pankki- ja luottojärjestelmiä, jotka estävät talletusten karkaamisen paikallisyhteisöjen ulkopuolelle, korvattava fossiiliset polttoaineet omavaraisesti tuotetulla uusiutuvalla energialla ja pyrittävä järjestämään peruselintarvikkeiden tuotanto ja jakelu paikallisesti.

Douthwaite kertoo kirjan alussa, että lähtökohtana teoksen kirjoittamiselle oli halu esitellä niitä lukuisia hienoja esimerkkejä, joita paikallistalouden eri muodoista oli. Tapauskuvaukset ovatkin varsin seikkaperäisiä ja elävästi kirjoitettuja. Välillä venytään pitkien haastattelusitaattien myötä kuitenkin jopa liialliseen eeppisyyteen. Turhasta kaunistelusta ei kirjaa ainakaan voi syyttää, sillä useat esitellyt tarinat päättyvät kuvattujen kokeilujen epäonnistumiseen ja toimijoiden opettavaiseen pohdintaan siitä, mikä lopulta meni vikaan.

Rahajärjestelmistä, pankkitoiminnasta, energiantuotannosta ja ruokahuollosta kertovien lukujen ympärille kirjoitetut osiot nykyisen talousjärjestelmän ongelmista ovat monella tapaa varsin värikästä luettavaa. Selvää kuitenkin on, etteivät ne onnistuisi vakuuttamaan perinteiseen taloustieteeseen vihkiytynyttä lukijaa oman alansa epäonnistumisesta. Sen verran ronskeja väitteitä ja syytöksiä Douthwaite viljelee ja panee samalla aika monta mutkaa suoriksi taloushistoriallisia tapahtumia selittäessään.

Nykyaikainen paikallistalous tarjoaa varsin hyvän ja kattavan kuvauksen siitä, mitä kaikkea voi tehdä muuttaakseen elämäänsä ja samalla omaa yhteisöään kestävämpään suuntaan. Lukijan omaksi arvioitavaksi jää, onko Douthwaiten tarjoama ratkaisu maailman ongelmiin, maatalousvaltainen ja vahvan yhteisöllinen paikallistalous, lopulta se paras.

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!