Links

Nuruddin Farah: Links. Riverhead Books 2004. ISBN 1573222658.

Somalialaissyntyisen Nuruddin Farahin edellinen romaani Perhesalaisuuksia kertoi Somaliasta ennen sisällissotaa. Linksin tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun lopulle: diktaattori on syrjäytetty, ja maata repii mieletön anarkia. Näissä molemmissa romaaneissa perhe- ja klaanisiteet ovat tärkeitä.

Linksin alussa Jeebleh tulee kahdenkymmenen vuoden jälkeen takaisin Mogadishuun tarkoituksenaan löytää äitinsä hauta. Matkalla Jeebleh kohtaa vanhan ystävänsä Bilen ja lähes demonisia piirteitä ihmisten mielissä saavan Calooshan, jonka vastavoimana on yhtä myyttisiä mittoja saava kidnapattu Raasta. Ihmelapsi edustaa sisällissodan raunioittamalle Somalialle ja Mogadishulle rauhaa ja tulevaisuutta.

Romaani jakautuu viiteen osaan. Jokaisen alussa lainataan Danten Jumalaista näytelmää. Mogadishun kadut vertautuvat ajoittain Danten Helvetin näkyihin. Raadonsyöjät väijyvät saaliitaan, ja kuolema on alituisesti läsnä. Kerrontaan limittyvät myös lukuisat somalialaiset kansantarinat.

Farahin Somalia on jakautunut pohjoiseen ja etelään, klaaneihin ja eri sotaherroja seuraavien joukkojen alueisiin. Nämä rajat ovat romaanissa kuitenkin ylitettävissä. Rajojen ylittäminen tulee ilmi ihmisryhmien lisäksi myös yksittäisten ihmisten teoissa. Sota on muuttanut ihmistä, eikä jakoa hyviin ja pahoihin voida tehdä.

Sisällissodan keskellä on toivoakin. Arkisten asioiden sujuminen on kertojan mukaan merkki siitä, että tavallinen elämä on vielä Somaliassa mahdollista. Farah on liian taitava kirjailija tarjotakseen lopullisia ratkaisuja. Taivasta ei saavuteta ja pahan kuoleminenkaan ei vaikuta lopullisesti, sillä kuten Caloosha toteaa, hänen kaltaisensa ihmiset ovat kuolemattomia. Joku on aina valmis tulemaan heidän sijalleen.

Nuruddin Farahin romaani käsittelee vaikeaa aihettaan hienosti sekä kommentoi terävästi ja ajatuksia herättävästi Somalian tilannetta. Kerronnallisesti Links ei ole aivan yhtä intensiivinen kuin Perhesalaisuuksia, mutta kirjailijan oma ääni on vahvasti läsnä tässäkin teoksessa.

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!