Urheilusta iloa Ugandan lapsille

"Vaikka tulen köyhistä oloista, toivon olevani tulevaisuudessa sankari... Tähti kuten Ronaldo", kertoo Mercy Faisal, entinen katulapsi.

Kuva: Tyttöjä pelaamassa jalkapalloa (Kuvaaja: Marjo Korpela)

Trevor Dudley, joka on asunut Ugandan pääkaupungissa Kampalassa melkein 20 vuotta, pyrkii tekemään todeksi lasten unelmia. Vuonna 1998 hän perusti Kampala Kids Leaguen (KKL) ja kuusi vuotta myöhemmin The Kids League Ugandan (TKL Uganda).

Ajatus Kampala Kids Leaguen perustamisesta sai alkunsa, kun Trevor Dudley vieraili paikallisessa peruskoulussa kaupungin lähistöllä. Juttutuokiossa koulun rehtorin kanssa selvisi, ettei kouluissa ole aikaa liikunnalle, koska teoreettiset aineet vievät kaiken ajan opetussuunnitelmassa ja kouluilla on kova paine saada hyvä asema maanlaajuisessa koulujen välisessä tulosvertailussa.

Trevor kehitti ajatusta lapsille suunnatusta organisoidusta urheilutoiminnasta yhdessä vaimonsa ja ystäviensä kanssa. Hän neuvotteli kolme kuukautta Ugandan opetusministeriön, koulujen, vanhempien ja sponsoreiden kanssa, ja Kampala Kids League pääsi aloittamaan toimintansa. Rahoitus ensimmäiselle jalkapallokaudelle löytyi Stanbic Bank Ugandan kautta, joka on edelleen yksi KKL:n päärahoittajista. Tämän jälkeen yli 130 yritystä ja organisaatiota on tukenut liigan toimintaa.

Kaikilla on mahdollisuus pelata

KKL:n toiminnan aikana yli 7 000 poikaa ja tyttöä 120:sta koulusta, lastenkodista ja katulapsijärjestöstä Kampalan alueella on saanut mahdollisuuden pelata jalkapalloa, koripalloa ja krikettiä. Liiga haluaa antaa kaikille pojille ja tytöille mahdollisuuden osallistua toimintaan perhetaustasta ja yhteiskuntaluokasta riippumatta.

Noin 20 prosenttia osallistuvista lapsista on orpoja ja entisiä katulapsia. Urheilun avulla lapset löytävät tavan päästä takaisin yhteisöönsä.

Kampalan SOS-lapsikylä on yksi organisaatioista, joiden lapsia pelaa KKL:ssa. Samuel Kazooba, lapsikylän ammatti- ja vapaa-ajankoulutusvastaava, ylistää liigan toimintaa ja sen antamaa tukea lapsille. ”Ne kylämme lapset, jotka ovat osallistuneet toimintaan, palaavat takaisin eri ihmisinä. KKL:ssa osana oleminen on tukenut heidän kasvuaan, ja heillä on positiivinen asenne tulevaisuuteen. He ovat todella onnellisia uusista ystävistään, joita he ovat saaneet SOS-lapsikylän ulkopuolelta.”

Jokin aika sitten Kazooba kutsui yhden joukkueista pelaamaan SOS-lapsikylään. Hän kertoo sen olleen jännittävä kokemus: ”Jokainen lapsi halusi nähdä, mitä KKL on. Useat lapsista haluavat olla osa joukkuetta, ja niinpä annamme joka kaudella eri lapsille mahdollisuuden osallistua.”

Myös monien lasten vanhemmat ovat mukana toiminnassa ja mahdollistavat rattaiden pyörimisen vapaaehtoisvoimin. Vanhemmat toimivat valmentajina, tuomareina, toimitsijoina ja huoltajina. Näin ollen hauskuutta riittää lasten lisäksi myös vanhemmille. Samalla vanhemmat voivat myös jakaa keskenään vanhemmuuden kysymyksiä ja luoda uusia ystävyyssuhteita.

Mestareista terveyslähettiläiksi

Vuonna 2002 KKL sai kutsun Eurooppaan kahteen nuorten jalkapalloturnaukseen. ”Vauvakurjet”-joukkue, johon kuuluvat liigan parhaat alle 13-vuotiaat pelaajat, voitti sekä Tanskan Tivoli- että Ruotsin Gothia Cup -turnauksen. Vuonna 2003 alle 11-vuotiaiden ”Totot”-joukkue voitti nuorten maailmanmestaruuden Ruotsissa. Totot rikkoivat myös turnauksen maalintekoennätyksen: koko 29-vuotisen historian aikana yksikään joukkue ei ollut rikkonut 100 maalin rajaa, kunnes Totot tekivät yhteensä huimat 103 maalia.

Kansallinen rokotuskampanja huomioi tämän saavutuksen, ja nuorten maailmanmestaruusjoukkue kiersi viime vuonna Ugandaa Maailman terveysjärjestön WHO:n tukemana yhdessä rokotuskampanjan kanssa ja pelasi ystävyysotteluita läänien joukkueiden kanssa.

Maanlaajuiseksi ohjelmaksi

KKL on saavuttanut Ugandassa paljon huomiota ja arvostusta luotettavan toimintansa kautta. Useat tahot ovat toivoneet ohjelman laajentamista myös muualle maahan.

Toukokuussa 2004 valmistui viisivuotinen suunnitelma koko maanlaajuisesta, kaikkiin 56 lääniin suuntaavasta ohjelmasta.

The Kids League Uganda toimii KKL:n rakenteen mukaisesti. Maanlaajuisen ohjelman tarkoituksena on antaa erityisesti köyhyysrajan alapuolella eläville lapsille mahdollisuus oppia elämäntaitoja ja edistää terveydellistä hyvinvointia.

Ensimmäinen pilottilääni Gulu, joka sijaitsee Pohjois-Ugandassa, on juuri aloittamassa toimintaansa.

90 prosenttia Ugandasta on turvallista seutua, mutta maan pohjoisin osa on ollut kapinallisten taistelutantereena jo yli 10 vuoden ajan. Sota on vaatinut tuhansien siviilien hengen, ja etenkin Gulun lapset ovat joutuneet kärsimään kauhistuttavista oloista.

Gulun kaupungissa asuu noin 10 000 lasta, väliaikaisilla pakolaisleireillä eri puolilla Gulua asuu 15 000 lasta ja 12 000 lasta kävelee päivittäin kaupungin turvaan, koska kapinalliset tekevät yöaikaan hyökkäyksiä maaseudulle. Yhteensä siis yli 30 000 lapsella ei kymmeneen vuoteen ole ollut muunlaista tulevaisuutta kuin yrittää selviytyä yli edessä olevan vaarallisen päivän. Suuri osa Gulun lapsista on kapinallisilta pakoonpäässeitä entisiä lapsisotilaita tai orpoja sodan ja aidsin vuoksi.

Unicefin avulla TKL Uganda voi antaa näille lapsille toivoa. 250 lasta tulee osallistumaan liigan ensimmäiseen kauteen Gulussa. Lajeina ovat jalkapallo ja verkkopallo. Yli tuhannelle lapselle järjestetään urheilutoimintaa pakolaisleireillä.

 

www.kidsleaguefoundation.org

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!