Pyssy piiloon Sambiassa

LUSAKA — Mitä saunova suomalais-sambialainen naisporukka tekee, kun heidän mieskollegansa tupsahtavat tyhjäksi luulemaansa saunaan? Suomalaiset verhoavat itsensä kiireesti pyyhkeellä rinnoista lantioon, kun taas sambialaiset kietovat pyyhkeensä lantiosta alaspäin.

”Jälkikäteen naureskelimme, että olipahan silmänruokaa sekä suomalaisille että sambialaisille mieskollegoillemme”, kertoo tapauksessa mukana ollut suomalaisnainen – suomalaisherrojen katseet hakeutuivat tummiin rintoihin, kun taas sambialaisille tarjoutui tilaisuus ihmetellä eksoottisia suomalaisjalkoja.

”En ymmärrä, miksi eurooppalaiset ja amerikkalaiset kiinnittävät huomiota naisten rintoihin – nehän ovat vauvojen ruokkimista varten. Ei rinnoissa ole mitään seksikästä”, ihmettelee puolestaan keski-ikäinen sambialaismies.

Hänen mukaansa eurooppalaisten kummallista päähänpinttymää käytettiin aikanaan aseena Sambian itsenäisyystaistelussa. Vuonna 1960 vapaustaistelija ­Julia Chikamoneka kertoi Britannian pääministerille näkemyksensä siirtomaavallasta esiintymällä tämän edessä ”sivistymättömästi” rinnat paljaana. ”Tämä oli luultavasti yksi niistä tapahtumista, jotka mursivat lopullisesti brittien halun jatkaa siirtomaaherruutta”, naurahtaa sambialaismies.

Globalisaatio ja siirtomaamenneisyys ovat kuitenkin vaikuttaneet erityisesti englantia kotikielenään käyttäviin koulutettuihin sambialaisiin. He varjelevat rintojaan siinä kuin eurooppalaisetkin – ja kulkevat uimapuvuissa tai tiukoissa housuissa, mikä perinteisessä maailmassa elävien sambialaisten mielestä on sama asia kuin alasti julkisella paikalla esiintyminen.

Jos sambialaisnaisille on tärkeää peittää itsensä lantiosta reisien puoliväliin, niin sambialaismiehille ainoa tärkeä asia on se, että jalkoväli pysyy piilossa – esimerkiksi pakarat ja kaikki muukin voi tarvittaessa näkyä.

Täysin alasti sambialaismies ei voi esiintyä edes miesseurassa, ja siksi pääkaupunki Lusakan muutamat suomalaissaunat ovat monelle sambialaiselle varsinainen kummajainen. ”Miksi minun pitäisi näyttää ”pyssyni” ystävälleni? Jos hän huomaa sen olevan pienempi, hän saattaa mennä vokottelemaan vaimoani”, sambialaismies ihmettelee.

Pahinta suomalaisissa saunoissa on monen sambialaisen mielestä kuitenkin se, että perheet saunovat yhdessä. ”En ole nähnyt tytärtäni alasti sen jälkeen kun hän täytti pari vuotta. 7- ja 9-vuotiaiden poikieni kohdalla en ole aivan yhtä tarkka, mutta kunhan he kasvavat, en halua nähdä heitäkään alasti”, kertoo sambialaismies.

”Meillä on hyvin vähän yksityiselämän piiriin kuuluvia asioita, mutta se mitä miehillä ja naisilla on jalkojen välissä, kuuluu vain heille itselleen ja heidän puolisoilleen.”

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!