Nuori Afrikka rappaa koulutuksen ja demokratian puolesta

Kuva: Ussumane Diallo ja Ilia Camara. (Kuvaaja: Inari Saltevo)

Ussumane Diallo, 18, taiteilijanimeltään ”Masta P” puhuu musiikkinsa kautta afrikkalaisen nuorison puolesta. ”Täällä on paljon älykkäitä ja osaavia ihmisiä, mutta johtajamme eivät valitettavasti kuulu heihin”, nuorukainen toteaa kärkevästi.

Guineabissaulainen Ussumane sanoo Afrikan olevan rikas maanosa niin luonnonvarojen kuin kulttuurien ja ihmisten arvojen puolesta, mutta vain pieni osa rikkauksista jää Afrikkaan. Sekin vähä on jaettu hyvin epätasaisesti, Ussumane lisää.

Guinea-Bissaun sotilashallinto ei nuorukaisen mielestä panosta tarpeeksi koulutukseen, ei edes peruskoulutukseen: palkkaansa turhaan odottavat opettajat ovat jatkuvasti lakossa. Ussumanekin on lakkojen takia jo kolmesti vaihtanut koulua pystyäkseen jatkamaan lukiota, jossa hän opiskelee englantia, saksaa, poliittista historiaa, biologiaa ja psykologiaa.

Rap-musiikkiin mieltynyt, yhteiskunnallisesti valveutunut nuori mies kertoo pitävänsä koulunkäynnistä. Hän miettii ääneen, miten kehitetään maata, jonka väestöllä ei ole mahdollisuutta kouluttautua.

Ussumanella on vielä kaksi vuotta koulua jäljellä. Tulevaisuuden suhteen afrikkalaisen nuoren valinnanvarat ovat usein pienet, ellei hän pääse Eurooppaan opiskelemaan. Ussumane toivoisi pystyvänsä panostamaan kaavailemaansa muusikon uraan nuorison äänitorvena. Hän tunnustaa silti, että on mahdollista, että ura jää vain haaveeksi ja musiikki harrastukseksi. ”Pitäisi varmaankin opiskella. Journalistina tai lainoppineena puhuisin silti samojen arvojen puolesta” Ussumane lisää.

Lukiolaismuusikko rappaa wolofin ja ranskan sekoituksella etnisten ryhmien välisestä rasismista ja koulutuksen ja demokratian tärkeydestä. Ussumanen ystävä Ilia Camara, 20, astuu mintunvihreään, amerikkalaisten koripalloilijoiden ja muusikoiden kuvilla tapetoituun huoneeseen. Hänkin sanoo tekevänsä musiikkia. Ilia on kuitenkin luovuttanut: hän ei ota kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin, vaan laulaa ihmiselämän universaaleista asioista, kuten rakkaudesta.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!