Lemmenrohdot näyttävät kaapin paikan

Pulvereilla ja yrteillä voi sambialaisten mukaan hurmata ihastuksensa kohteen, saada aviomieheltään rahaa tai tämän syrjähypyt loppumaan.

 

Kuva: Edward Mulenga kirkossaan. (Kuvaaja: Janne Sivonen)

Spiritual Church of Sambia -kirkon johtaja Edward Mulenga kirkkonsa alttarilla, edessään Raamattu ja kattilallinen potenssilääkettä.

 

LUSAKA — ”Voinko haastatella sinua naisten käyttämistä lemmenrohdoista?”

Kysymykseni saa 25-vuotiaassa Chandassa aikaan saman reaktion kuin muissakin sambialaisnaisissa, joita olen yrittänyt haastatella: hän hämmentyy, peittää kasvot käsiinsä ja alkaa kikattaa.

Chanda suostuu kuitenkin haastatteluun, johon hän tuo puoliväkisin tuekseen ystävänsä Musondan ja Kabwen. Kaikki haluavat esiintyä tekaistuilla nimillä, sillä Sambiassa ei puhuta seksistä naisten ja miesten kesken. Lemmenrohdoista puhutaan vielä vähemmän, sillä naiset käyttävät niitä miesten kontrollointiin.

Kabwe kaivaa taskustaan kuivattuja yrttejä. ”Jos mieheni on liian myöhään ulkona, poltan tätä kuin tupakkaa, toistan hänen nimeään ja käsken hänet kotiin. Näillä voi myös hurmata jonkun, saada aviomieheltä rahaa tai lopettaa tämän syrjähypyt.”

Miesten hurmaamiseen tai manipuloimiseen käytetään myös käsiin tai kasvoihin hierottavia voiteita sekä ruokaan tai teehen sekoitettavia pulvereita. Musonda näyttää pulveria, jonka avulla hän sanoo laittavansa aviomiehen siivoamaan ja tiskaamaan.

Seksin yhteydessä naiset kertovat käyttävänsä ruumiinlämpöä kohottavia rohtoja – miehet kun kuulemma pitävät kuumista naisista.

Keskipisteenä mies

Parantaja Edward Mulenga sanoo, että suurin osa hänen luokseen tulevista miehistä etsii apua potenssiongelmiin. ”Annan miehille jauhetta, parilla kerta-annoksella he ovat vuoden verran vahvoja ja kestäviä. Yliannostusta ei saa ottaa, sillä jos tätä käyttää liikaa, ei pysty kontrolloimaan itseään”, Mulenga kertoo.

Sekä naisille että miehille suunnattujen rohtojen kohteena näkyy olevan useimmiten mies. Miksi? ”Miehet eivät ole uskollisia. Useimmat lähtevät vieraisiin kahden kolmen lapsen jälkeen, ja naiset yrittävät rohdoilla pitää miehet kotona”, Chanda väittää.

Aids-työtä PACT-järjestössä tekevä Jack Kalipenta sanoo, että mieskeskeisyys johtuu kasvatuksesta. ”Jos tyttö ja poika tappelevat ja molemmat itkevät, tyttöä hoivataan ja poikaa paheksutaan, koska hän ei pärjää tytölle. Pojista kasvatetaan valloittajia ja tytöille opetetaan, että he ovat naisia vain vaimoina. Tämä heijastuu myös seksiin – naiset keskittyvät sängyssä miehiinsä.”

Seksin mieskeskeisyydestä on keskusteltu Sambiassa erityisesti niin sanotun kuivaseksin takia. Chandan mukaan suuri osa naisista käyttää rohtoja, joilla kuivatetaan emättimen limakalvoja, vaikka kuivaseksi on naisille kivuliasta ja kitkan aiheuttamat haavat lisäävät hiv-riskiä.

”Miehet haluavat että nainen tuntuu neitsyeltä, eikä märkä nainen ole miellyttävä. Jos nainen ei käytä näitä, hän ei pääse naimisiin”, Chanda väittää.

Kalipenta sanoo, että miesten kiinnostus kuivaseksiin ei johdu niinkään fyysisestä nautinnosta, vaan psykologisesta vallantunteesta: ”Seksi on sotaa, jossa miehet yrittävät olla miehiä ja naiset taistelevat pitääkseen valloittajamiehensä kotikammarissa.”

Monet koulutetut naiset ovat kuitenkin luopuneet perinteisistä rohdoista – joko siksi, etteivät he halua tuottaa itselleen kipua, tai siksi, etteivät he usko rohtojen tehoon.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!