Vietnamin katukeittiö on kaikkien aistien juhlaa

"Ai an nem nuong ong?" "Banh mi nong day!" Kuka haluaa syödä grillattuja lihapullia? Kuumaa leipää täällä! Katujen ruokakauppiaat markkinoivat tuotteitaan kuin loitsuja toistaen, kukin omalla tunnistettavalla nuotillaan ja äänenkorkeudellaan.

Aina välillä tuhansien mopojen loputtoman surinan seasta voi myös erottaa bambutikkujen naputusta, jolla nuudelinaputtajat ilmaisevat läsnäolonsa. He ovat katujen ruokalähettejä, jotka keräävät tilauksia ja toimittavat höyryävän annoksen pikavauhtia asiakkaalle.

Vietnamin kaupunkien kadut heräävät kuumeiseen hyörinään jo ennen ensimmäisiä auringonsäteitä. Jalkakäytäville ilmaantuu matalia pöytiä ja lasten leikkimökin kalusteita muistuttavia pikkuruisia muovituoleja.

Hetken leyhyttelyn jälkeen puuhiilet syttyvät tulisijana toimivassa keraamisessa astiassa. Kohta täyteläisen kalakastikkeen ja tähtianiksen makea tuoksu houkuttelee aamun ensimmäisiä kulkijoita. Pho-nuudelikeitto on monen vietnamilaisen suosikkiaamiainen. Tuhti annos kuivia nuudeleita kypsyy hetkessä, kun niiden päälle kaadetaan kiehuva liemi, jota on valmisteltu tuntien ajan.

Lisukkeeksi kevätsipulia, punaista chiliä ja kaiken kruunuksi kourallinen tuoretta korianteria sekä mintunlehtiä.

Tämä gastronominen nirvana ei myöskään rasita kukkaroa, sillä useimmiten pho-annos irtoaa alle eurolla. Vietnamilaisille vaatimatonkin katuruokailu on kokonaisuus. Ei riitä, että ruoka maistuu hyvältä, sen täytyy myös näyttää herkulliselta ja tuoksua viekoittelevasti.
 

Paras löytyy torilta

Parhaat pikaruokapaikat Vietnamissa ovat lähimmällä ruokatorilla. Jos tori on katettu, sen sisältä löytyy yleensä ravintola-alue, jossa myös torimyyjät ruokailevat. Tämä takaa raaka-aineiden tuoreuden ja monipuolisuuden. Tarjolla on kaikkea, mitä vain voi kuvitella paloiteltavan siivuiksi ja tarjoiltavan yhdessä riisin sekä nuudelien kanssa: erilaisia vihanneksia ja lihaa, mutta myös friteerattua tofua, juustokuorrutettuja tiikerirapuja tai vaikkapa paahdettua kyyhkystä.

Vietnamin kansallinen keittiö on varsin omaleimainen ja rikas. Sen piiriin katsotaan kuuluvan yli 500 ruoka-annosta. Kaiken perusta on kuitenkin riisi. Sen viljelystä saa yhä toimeentulonsa noin puolet maan asukkaista.

Riisi on vietnamiksi com, joka tarkoittaa myös ateriaa. Com on myös Vietnamin suosituimpien pikaruokapaikkojen nimi. Vaatimattomat comit ovat Vietnamin vastine McDonaldsille ja Pizza Hutille. Niitä löytyy lähes jokaisesta korttelista, ja niiden perusruoka koostuu kulhollisesta riisiä, joka tarjoillaan yhdessä kalan tai lihan kanssa. Annos kyyditään vatsaan pienistä kupeista tarjottavan laihan teen avustuksella.

Vietnam on yhä McDonaldsiton vyöhyke, vaikka Yhdysvallat purki kauppasaartonsa jo kymmenen vuotta sitten. Kysymys ei kuitenkaan ole niinkään siitä, että vietnamilaiset vierastaisivat amerikkalaisia poliittisesti tai etteivät he pitäisi hampurilaisista, vaan lähinnä siitä, että com-ruokaloiden annoshintojen kanssa kilpailtaessa on yksinkertaisesti vaikea tehdä katetta.

Kansallisesta keittiöstä on kuitenkin tullut yhä tärkeämpi osa kansallista identiteettiä Vietnamissa. Sosialismin hapertuessa markkinavoimien paineessa entistä enemmän vain pelkäksi ulkokuoreksi kaikki kansallinen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!