Tietokonenörtti tansanialaisittain

Oscar Mlowe
Kasulu
Tansania

 

 
Kuva: Oscar Mlowe. (Kuvaaja: Maria Tolsa.)

 

Tansanialainen Oscar Mlowe ei kaipaa kolajuomia jaksaakseen istua yökaudet tietokoneen ääressä.

Oscar, 32, työskentelee Kasulun pikkukaupungin opettajankoulutuslaitoksessa toimivassa internetkeskuksessa. Oscar olisi Suomenkin mittakaavassa todellinen tietokonenörtti: hän vetää päivät ohjelmistokursseja opiskelijoille, toimii valvojana keskuksen muuttuessa iltaisin nettikahvilaksi ja väittää käyttävänsä yötkin surffaamiseen. Kuinka hän oikein jaksaa?

”Ala vain sattuu kiinnostamaan niin paljon. En todellakaan tiedä vielä kaikkea tietokoneista, sillä koskaan ei tunnu olevan tarpeeksi aikaa”, Oscar hymyilee.

Oscarin työpaikka on osa pilottihanketta, jolla on tarkoitus selvittää, kuinka tieto- ja viestintäteknologia voi vauhdittaa maaseudun kehitystä. Projektia tukevat kahden yhdysvaltalaissäätiön lisäksi YK:n kehitysohjelma UNDP ja pakolaisjärjestö UNHCR sekä Tansanian hallitus.

Kasulu valittiin, koska Burundin rajan kupeessa sijaitsevan alueen kehitys oli jäänyt muista jälkeen pitkien välimatkojen ja huonojen tietoliikenneyhteyksien takia. Vauhti on ollut huima, sillä kaksi vuotta sitten Kasulussa ei ollut edes kunnon puhelinverkkoa, ja nyt kaupunki voi ylpeillä maan parhaisiin kuuluvilla internetyhteyksillä.

Projektin primus motor, britti Geoff Calder kehuu Oscar Mlowen maasta taivaisiin. Oscar on hänen mukaansa paitsi älykäs ja pätevä, myös motivoitunut ja tunnollinen – juuri oikeanlainen henkilö ottamaan vetovastuun keskuksesta tulevaisuudessa. Kasulussa koulutetaankin parhaillaan lisää oscareita, sillä internethanketta ollaan vähitellen siirtämässä paikallisten kontolle.

Tansanialaisen yhteiskunnan siirtyessä pikku hiljaa it-aikaan Oscar Mlowen kaltainen taituri saisi epäilemättä rahakkaampaakin työtä muualta. Oscar viihtyy kuitenkin hyvin opettajana, ainakin jonkin aikaa.

”Kasulu saadaan nousuun internetin avulla”, Oscar perustelee valintaansa. ”Ihmiset saavat netistä paljon tietoa, jota he voivat soveltaa työssään ja arjessaan.”

”Tietokonetaidot ovat sitä paitsi valtti, joka avaa opiskelijoille monia ovia”, Oscar uskoo ja kuulostaa aidosti omistautuneelta asialleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!