Näkökulmat

Intian sosiaalifoorumi

 

 
Kuva: Teivo Teivainen

 

Viime tammikuussa Maailman sosiaalifoorumin kansainvälisen neuvoston kokouksessa oli kiistaa siitä, järjestetäänkö vuoden 2004 päätapahtuma Intiassa.

Kiihkeimmät puheenvuorot tulivat neuvoston kuubalaisilta jäseniltä. Heidän mukaansa Intiassa ei ollut kunnollisia yhteiskunnallisia liikkeitä, kun taas Latinalainen Amerikka on radikaalin toiminnan kehto. Tärkein osoitus siitä oli Kuuban vallankumous, jonka edustajina he eivät sallisi sosiaalifoorumin siirtämistä Latinalaisesta Amerikasta Intiaan.

Kuubalaisten kommentit saivat neuvoston valtaenemmistön vakuuttuneeksi siitä, että nyt oli todellakin aika siirtyä Intiaan. Ensi vuoden sosiaalifoorumin päätapahtuma järjestetäänkin tammikuussa Mumbaissa.

Sosiaalifoorumille tekee hyvää lähteä välillä pois Latinalaisesta Amerikasta, jota jotkut pitävät Euroopan etäispäätteenä. Samalla Intiaan siirtyminen on tietenkin riski. Mumbain kaupunki ei halua antaa kansanliikkeiden kokoontumiselle samankaltaista tukea kuin foorumin alkuperäinen kotikaupunki Porto Alegre Brasiliassa. Epäilyjä on herättänyt myös se, että esimerkiksi pakistanilaisten osallistuminen Mumbain foorumiin on poliittisten kiistojen vuoksi ongelmallista.

Kesäkuun lopussa foorumin kansainvälisen neuvoston kokouksessa Miamissa intialaiset saivat monet vakuuttuneiksi, että järjestelyt etenevät kohtuullisen hyvin. Pientä kiistaa tosin syntyi esimerkiksi siitä, että jotkut intialaiset haluaisivat kutsua ainakin Brasilian presidentin Lulan ja mahdollisesti myös Fidel Castron Mumbain sosiaalifoorumiin. Oletan, että kuubalaiset olivat suunnitelmaan tyytyväisiä (heillä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta tulla Miamin kokoukseen), mutta moni muu suhtautui epäilevästi siihen, että kansalaisyhteiskunnan tapaamiseen kutsuttaisiin valtionpäämiehiä.

Tärkeä osa päätöstä siirtyä vuonna 2004 Intiaan oli, että vuoden 2005 päätapahtuma palaa Porto Alegreen. Eli vaikka Intiassa kaikki menisi lekkeriksi, vuoden 2004 voisi jälkikäteen julistaa sosiaalifoorumin välivuodeksi ja vuonna 2005 oltaisiin takaisin tutussa ja turvallisessa Etelä-Brasiliassa. Itse uskon toki, että Intian sosiaalifoorumista tulee upea tapahtuma.

Kirjoittaja toimii vierailevana professorina San Marcosin yliopistossa Perussa

 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2003

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!