Onko lapsityöläisten määrä laskussa?

ILOn tuoreet tilastot herättävät toivon: vuonna 1995 maailmassa oli arviolta 250 miljoonaa 5-14-vuotiasta lapsityöläistä ja vuonna 2000 samassa ikäluokassa enää 211 miljoonaa pientä työntekijää. Näyttäisi siltä, että lapsityöläisten määrä on vähentynyt. ILO neuvoo kuitenkin lukemaan tilastoja varovasti: luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä tiedonkeruumenetelmät ja tietolähteet ovat muuttuneet.

Monet maat ovat saaneet nyt tilastoitua lapsityövoiman käyttöä paljon luotettavammin kuin aikaisemmin. Silti lapsityöläisten tarkasta lukumäärästä on mahdotonta saada tietoa, etenkin kun arvioidaan pahimmissa lapsityön muodoissa olevia lapsia, kuten sotilaita ja prostituoituja.                

Uusimman arvion mukaan maailmassa on 246 miljoonaa lapsityöläistä. Tähän lukuun on laskettu kaikki alle 18-vuotiaat muttei kaikkia työtä tekeviä lapsia: lapsityöläisiksi ei luokitella lapsia, jotka tekevät kevyttä työtä muutaman tunnin viikossa, eikä yli 15-vuotiaita, joiden työtä ei lasketa vaaralliseksi. Kotitöitä ei myöskään lasketa työksi, vaikka joskus suuri kotitöiden määrää estää tai haittaa lasten koulunkäyntiä.

Arviolta 171 miljoonaa lasta eli noin kaksi kolmasosaa lapsityöläisistä työskentelee vaarallisissa oloissa. Vaaralliseksi luokitellaan työ, joka vaarantaa lapsen fyysisen tai psyykkisen kehityksen tai terveyden. Tällaista työtä voi olla esimerkiksi raskaiden taakkojen kantaminen, kaivoksilla tai rakennuksilla tehtävä työ tai ylipitkien työpäivien tekeminen. Alle12-vuotiaista lapsityöläisistä jopa 55 prosenttia tekee vaarallista työtä.

Kaikista pahimpia lapsityön muotoja ovat muun muassa pakko- tai orjatyö (5,7 miljoonaa lasta), prostituutio ja pornografia (1,8 miljoonaa lasta) sekä aseelliset konfliktit (300 000 lasta).

Lähde: ILO: Every Child Counts, New Global Estimates on Child Labour 2002 (luvut vuodelta 2000)

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!