Näkökulmat

Biased Broadcasting Company

24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa, joka tunti, tasatunnein. 214 miljoonassa taloudessa, 200:ssa maassa. Yli 200 toimittajaa lähes jokaisessa maailman kolkassa, tämä on BBC Maailman palvelu. Budjetti on niin suuri, että se on salainen. Kotisivujen mukaan Maailman palvelu on kaupallinen kanava, joka rahoittaa itsensä katsojien jäsenmaksuilla ja mainoksilla. Mutta todellisuudessa BBC World Service on täysin maksuton kanava, jota voi katsoa kuka tahansa, missä tahansa satelliittilautasen välityksellä. Mainoksia ei juurikaan näytetä.

Alexis Kouros: Biased Broadcasting CompanySe joka väitti, että suurin valhe on puolitotuus, ei tiennyt hiljaisuuden voimasta. Uutismaailma on enemmän kuin koskaan valintojen armolla. Se, mitä me kutsumme uutiseksi, on käytännössä päätoimittajan valinta päivän tapahtumista hänen päättämässään tärkeysjärjestyksessä. Ihmiset kuitenkin pitäisi saada uskomaan, että tiedät kaiken juuri silloin kun se tapahtuu, että maailman menoon voi vaikuttaa.

Niinkin pieni asia kuin sanavalinta voi olla kriittisen tärkeä. Parin kuukauden sisällä BBC muutti Israelin suorittamien palestiinalaisaktivistien murhien nimikettä: ”teloitus” poistui Israelin painostuksesta, tilalle tuli ”kohdennettu tappo”. Ihme ylipäätään, että BBC odotti Israelin valitusta, kanava on koko Lähi-idän kriisin aikana ollut vahvasti Israelin puolella. Jopa silloinkin kun Jeninissä ja Länsirannan muilla alueilla Israel teurasti palestiinalaisia, näitä julmuuksia vähäteltiin ja korostettiin sen sijaan palestiinalaisten vastarintaa.

Puolueellisuuden anatomia ja menetelmät ovat silloin tällöin niin monimutkaisia, ettei tavallinen katsoja niitä huomaa. Siististi pukeutunut Israelin edustaja puhuu studiossa rauhallisesti ja katsoo suoraan kameraan. Hän tietää, että hän saa aikaa niin paljon kuin haluaa. Palestiinalainen, jos ylipäätään saa puheenvuoron, puhuu puhelimen kautta. Linja on jostain syystä huono, ja toimittaja keskeyttää haastateltavan puheen useasti. Tämän tietäen palestiinalainen on hätäinen ja yrittää puhua nopeasti huonoa englantia.

Kuva on paljon voimakkaampi kuin sana – tämän BBC:n toimittajat tietävät hyvin. Joskus, kun palestiinalainen selittää näkökulmansa vaikka Jeninin joukkomurhaan, kuvassa näkyvät palestiinalaisten tekemän itsemurhan jäljet. Palestiinalaiset näytetään levottomana massana, israelilaiset lähikuvina. Israelilaiset ovat yksilöitä, jotka puhuvat selkeää englantia!

Zimbabwen vaalit olivat toisenlainen esimerkki. Israelin suurhyökkäyksen aikana uutiset olivat lyhyitä ja näin tapahtumia vähäteltiin. Zimbabwen vaaleissa oli kyse valkoisten maanomistajien eduista. Kun kokemuksesta viisastunut Mugabe kielsi BBC:tä uutisoimasta Zimbabwesta, BBC perusti päämajan Etelä-Afrikkaan. Uutiset alkoivat Zimbabwen vaaleista ja uutisten jälkeen tuli vielä erikoislähetyksiä ja keskusteluja aiheesta; kaikki Mugaben mustamaalaamiseksi.

Samoin toimittiin silloin, kun pähkinän kokoisen Fidjin alkuperäisasukkaat kapinoivat Britannialle myötämielistä hallitusta vastaan. BBC:n uutisia katsoessa tuntui kuin tämä olisi ainoa uutinen maailmassa. Imperialismia vastustavan Hugo Chavezin syrjäytyminen oli yhtä juhlaa. Kun hän palasi valtaan vuorokauden sisällä, se oli huono mutta pieni uutinen.

Monet BBC:n ja CNN:n kaltaisten propagandakoneistojen uutiset on suunnattu pienelle ryhmälle, jopa tietylle henkilölle, kuten tietyn maan johtajalle. Näin toimittiin Arafatin saarron aikana. Saddamille tarkoitetut viestit ovat säännöllisiä. Tarkoitus on yleensä jonkin uhan uskottavuuden vahvistaminen tai olemattoman uhan epäilyn heittäminen ilmaan.

Jopa harmittoman ja hyödyllisen näköisetkin ohjelmat ovat kuin Troijan hevosia. Tieteisdokumentit korostavat juuri brittisaavutuksia ja elokuvaohjelmien teemat pyörivät brittitähtien ympärillä. Valitettavasti monet pienten maiden uutistoimitukset toistavat propagandamestareiden tarkoin valittuja vuorosanoja lähes sellaisenaan, ymmärtämättä niihin piilotettua valhetta – tai harrastavat kollektiivista tiedostamatonta itsesensuuria. Karl Sandberg, loistava amerikkalainen runoilija sanoi: sana on kuollut, kun on kerrottu. Propagandana käytetyt sanat tappavat myös totuutta ja ihmishenkiä. Ne ovat kuin itsemurhaiskuja.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!