Steps-elokuvat ruotivat aidsia

TV2:n Dokumenttiprojektia johtava Iikka Vehkalahti alkoi pohtia keski-ikäisten elokuvantekijöiden aihevalintoja. Miksi kukaan ei ollut kiinnostunut esimerkiksi Etelä-Afrikan 4,5 miljoonasta HIVin kantajasta? Vehkalahti potki kollegoitaan liikkeelle. Syntyi provosoivia elokuvia tekevä tehdas nimeltä Steps for The Future.

”Kun tv-yhtiöt lähtivät mukaan Steps-hankkeeseen, ne sanoivat, että toivottavasti saamme edes yhden lähetyskelpoisen ohjelman. Nyt näyttää siltä, että 37 elokuvasta ehkä yksi on mahdollisesti sellainen, joka ei ole kansainvälistä tasoa”, selittää Vehkalahti innostuneesti.

Steps sai alkunsa Namibiassa vuonna 1998, jolloin Vehkalahti järjesti nuorille elokuvantekijöille kahden viikon työpajan. Koulutuksen aikana Iikka tutustui Dingan Kapaan, ja muutama vuosi jälkeenpäin Iikka törmäsi Kapaan uudelleen.

”En ollut nähnyt häntä kolmeen vuoteen. Dingan kertoi, että taloudellinen tilanne on hirveän huono. Hän oli tavannut tytön, mennyt naimisiin ja saanut lapsen. Perhe eli onnellisesti, ainoastaan työn puute vaivasi. Tämä kolahti minuun. Nuori, todella lahjakas elokuvantekijä, ja niin vaikeassa elämäntilanteessa, että se oli lannistanut hänet henkisesti”, kertoo Vehkalahti.
 

Ensitapaaminen aidsin kanssa

Maaliskuussa vuonna 2000 Iikka Vehkalahti oli vetämässä Etelä-Afrikassa pohjoismaista video- ja elokuvatyöntekijöiden koulutushanketta. Samaan aikaan Iikan vaimo teki Etelä-Afrikassa lehtijuttua aidsista ja pyysi Iikkaa menemään Sowetoon Kris Hani -sairaalaan tapaamaan lääkäreitä ja tekemään haastatteluja HIV-äideistä, joilla oli pieniä lapsia.

”Kokemus oli hyvin voimakas. Sairaalassa annettiin aidsia sairastaville äideille hoitoa siksi, että lääketehtaat tekivät samalla omia kokeitaan ja maksoivat kulut. Toisessa Soweton sairaalassa ei hoitoja annettu. Tämä merkitsi sitä, että joka toisella syntyvällä lapsella oli HIV sen takia, että suhteellisen pienellä rahalla annettava hoito puuttui”, kertoo Vehkalahti.

”Samanaikaisesti aids-tiedotusmateriaali oli hyvin yksipuolista, kuten ’käytä kondomia’ tai ’aids tappaa’. Tiedotteilla ei ollut vaikutusta ihmisiin. Oli siis suuri puute sellaisesta materiaalista, joka kertoisi, mistä HIVissä ja aidsissa on todella kysymys.”

Vehkalahden mukaan suurin osa eteläafrikkalaisista ei edes tiedä kantavansa HIViä – tai jos tietää niin haluaa vaieta asiasta.

”Etelä-Afrikan hallitus ja presidentti ovat sitä mieltä, että HIV ei aiheuta aidsia. Tähän näkemykseen tulisi puuttua. Pitäisi myös puhua seksuaalisesta käyttäytymisestä, uskonnon suhteesta seksuaalisuuteen ja naisen asemasta. Ennen kaikkea näistä aiheista tulisi kertoa tarinoita”, pohtii Vehkalahti.

”Aids ja HIV ovat muuttaneet rajusti miljoonien ihmisten käsitystä elämästä ja yhteiskunnasta. Tämän takia hanke sai yhdeksi otsikokseen Actually, life is a beautiful thing (Elämä on itse asiassa kaunis asia). Toinen nimi, jota olemme viljelleet on Facing death, discovering life (Elämä löytyy kun ollaan kasvokkain kuoleman kanssa) .”

Innostu, innosta

Stepsiin lähti välittömästi mukaan Vehkalahden tuttu Don Edkins, joka on Lesothosta kotoisin oleva tuottaja ja asuu Kapkaupungissa. Myös kansainvälisten aids-konferenssien media-vastaava Pierre Peirot innostui asiasta.

”Steps on toteutettu mahdottomalla aikataululla ja tavallisuudesta poikkeavilla menetelmillä. Menin huhtikuussa Cannesiin tapahtumaan, jossa oli koolla 10 000 tv-maailman ihmistä. Tartuin kurkusta kiinni muutamia eurooppalaisia ystäviäni. Tällä tavalla sain 4-6 tv-yhtiötä mukaan, vaikka ensimmäinen reaktio olikin, että ’Aids? Ei ihmeessä!'”, kertoo Vehkalahti.

Sen jälkeen, kun myös Suomen ulkoministeriön Helena Airaksinen oli näyttänyt vihreää valoa, Vehkalahden oli helppo anella rahaa myös muualta. Ulkoministeriön satsaus Stepsiin on kaiken kaikkiaan 3,9 miljoonaa markkaa.

Pian myös miljonäärisijoittaja George Sorosin säätiö innostui asiasta niin, että se antoi puoli miljoonaa markkaa. Myös Nokia tuli mukaan 650 000 markan summalla, joka suunnataan nuorten ohjaajien erikoiskoulutukseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 13 miljoonaa markkaa.

Älyn ja tunteen vuoropuhelua

Lokakuussa 2001 valmistuvat Steps-elokuvat – joita tuotetaan yhteensä noin 40 – pääsevät kansainväliseen levitykseen. Vehkalahden arvion mukaan 40-50 maata tulee näyttämään niitä. Lisäksi elokuvat dubataan seitsemälle paikalliselle kielelle eteläisessä Afrikassa. Tämä mahdollistaa elokuvien näyttämisen muun muassa paikallisissa kylissä ja kouluissa.
Stepsillä on yhteensä 600 toimintaryhmää kuudessa maassa. Ryhmät toimivat HIV-kysymysten parissa, ja Vehkalahden luoma organisaatio koulutti näistä ryhmistä 50 nimenomaan elokuvatuotantoa varten.

Vehkalahden mukaan Steps-elokuvat ovat yksi pieni osa aidsin vastaista taistelua. ”Halpa tunteisiin vetoaminen ei kovin paljon hyödytä, mutta älyn ja tunteen välisen syvän vuoropuhelun aikaansaaminen on tarpeen, jos halutaan saada aikaan pysyviä muutoksia.”

”Eteläisessä Afrikassa näkyy selkeästi, että jopa viimeisen vuoden aikana tapahtunut ruohonjuuritason kehitys on ollut myönteistä. HIV ja aids ovat muuttamassa suhtautumista miehen ja naisen rooleihin sekä seksuaalisuuteen. Kyseessä voi olla aika dramaattinen muutos”, sanoo Vehkalahti lopuksi.

Linkki:
www.steps.co.za

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!