Maailma paloina

 

Valuuttarahasto ja Maailmanpankki lyhentävät kokouksiaan turvasyistä

Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin vuosittaiset kokoukset lyhentyvät merkittävästi väkivaltaisten mielenosoitusten pelossa. Normaalisti viikon kestävät kokoukset on puristettu kaksipäiväisiksi.

Syyskuun 29.–30. pidettävien kokousten uskotaan keräävän Washingtoniin 50 000 mielenosoittajaa. Mielenosoituksia suunnittelevien järjestöjen mukaan päätös merkitsee sitä, että niillä on vähemmän aikaa ja harvempia tilaisuuksia saada äänensä kuuluviin.

Seattlen, Göteborgin ja Genovan väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi turvatoimet tulevat hallitsemaan kokouksia. Tämä merkitsee kokouspaikkojen täydellistä eristämistä. Valuuttarahaston ja Maailmanpankin korostama ja useiden mielenosoituksia järjestävien kansalaisjärjestöjen kannattama vuoropuhelu ei saa tilaa. Washingtonin kaupunki on pyytänyt liittovaltion hallitukselta apua mittavien turvatoimien rahoittamiseksi.

Lainsäädäntö rikastuttaa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ajoi maan kongressissa läpi valtaisan veroalen viime keväänä. Bush mainosti alennusta kehumalla, että tavallisen nelijäsenisen yhdysvaltalaisen perheen käteen jää keskimäärin noin 10 400 markkaa lisää vuodessa. ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä on todellinen veroale todellisille ihmisille”, presidentti viestitti.

Itse asiassa 21 prosenttia yhdysvaltalaisista jää kokonaan alennuksen ulkopuolelle. Melkein 38 prosenttia koko hyödystä valuu rikkaimmalle prosentin väestönosalle.
Huimasti hyötyy myös presidentti itse ja hänen hallituksensa. Citizens for Tax Justice -järjestö on arvioinut, että Bush ja hänen 15 lähintä avustajaansa saavat noin 574 miljoonan markan hyödyn presidentin aloitteesta, jos heidän tulonsa ja omaisuutensa säilyvät suurinpiirtein samoina kuin vuonna 2000.

Bush itse kuitannee pelkästä omaisuusveroalesta vähintään 26 miljoonaa markkaa. Tuloveroleikkauskin hyödyttää häntä noin 15 kertaa enemmän kuin tavallista kansalaista eli 150 000
markan verran.

Japani osti kehitysavulla tukea valaanpyynnille

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC hylkäsi Lontoossa pidetyssä vuosikokouksessaan esitykset uusista valaiden suojaalueista. Tyynen valtameren ja Atlantin eteläosiin suunnitellut turvaalueet olisivat vaatineet toteutuakseen kolmen neljäsosan enemmistön komissiossa. Kaksikymmentä komission jäsenmaata äänesti suojelun puolesta, mutta 13 maan vastustus riitti torpedoimaan esityksen. Vastustajien joukossa olivat valaanpyyntiä harjoittavat Japani ja Norja sekä kuusi hiljakkoin komissioon liittynyttä Karibian valtiota.

Japani on kampanjoinut köyhien kalastusvaltioiden parissa etsien tukea 15 vuotta voimassa olleen valaiden pyyntikiellon kumoamiseksi. Japani on luvannut kasvattaa niiden valtioiden kehitysapua, jotka tukevat sen kantaa valaiden pyynnissä. Peru, Marokko ja Panama – kaikki Japanin kehitysavun kohdemaita – ovat anoneet valastuskomission jäsenyyttä ja niiden uskotaan tukevan paluuta teolliseen valaanpyyntiin.

Japani tulkitsee komission pyyntirajoituksia joustavasti ja surmaa vuosittain noin 600 valasta ”tieteellisen tutkimuksen” nimissä myyden pyydettyjen eläinten lihat japanilaisille kuluttajille.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että seitsemän 13 valaslajista on yhä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Erityisesti uhattuna on Antarktiksen sinivalas, jonka ympäristöä rasittaa myös ilmastomuutoksen aiheuttama jäävuorien sulaminen.

Japanin kalastusviraston johtaja Masayuki Komatsu vastasi arvostelijoille, että on aivan luonnollista, että Japani käyttää ”diplomatian välineitä ja ulkomaanapua” vaikuttaakseen valaanpyyntikomission jäsenvaltioihin.

YK hylkäämässä länsisaharalaiset

YK:n piirissä valmistellaan politiikan muutosta Afrikan viimeisen siirtomaan, LänsiSaharan, tulevaisuuden suhteen. YK:n LänsiSaharan valtuutettuna toimiva Yhdysvaltain entinen ulkoministeri James Baker suosittaa turvallisuusneuvostolle kansanäänestyksestä luopumista ja tarjoaa länsisaharalaisille sen sijaan autonomiaa osana Marokkoa. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin arvioidaan tukevan Bakerin ehdotusta.
Länsisaharalaisten vapautusjärjestö Polisario tuomitsi suunnitelman Algerian televisiossa luetussa lausunnossa. ”Kofi Annanin suunnitelma kieltää saharalaisilta heille kuuluvan oikeuden vapaaseen itsemääräämiseen kansanäänestyksen avulla”, Polisario ilmoitti.

YK on toistuvasti epäonnistunut yrityksissään järjestää kansanäänestys LänsiSaharan tulevaisuudesta. Asiasta sovittiin vuonna 1991, kun Polisario suostui YK:n välityksellä tulitaukoon Marokon kanssa. Ensimmäisen kerran kansanäänestys piti järjestää kahdeksan vuotta sitten.

Noin 160 000 saharalaista on elänyt 25 vuoden ajan teltoissa ja savimajoissa aavikon pakolaisleireillä ratkaisua odottaen. Marokko ei ole kuitenkaan valmis vapaaehtoisesti luopumaan valloittamastaan, runsaasti fosfaattia sisältävästä aavikosta ja sen edustan erinomaisista kalavesistä.

Ranskalaisen Le Monde sanomalehden mukaan Bakerin suunnitelmassa ehdotetaan, että Marokko luovuttaa 20 prosenttia alueen tuloista perustettavalle paikallishallinnolle. Poliisivoimien, armeijan, ulkosuhteiden ja tullin hallinta säilyisi marokkolaisilla.

Vapautuminen saa kehitysmaiden naiset tupakoimaan

Kun tupakanpoltto on maailmanlaajuisesti hitaassa laskussa miesten keskuudessa, erityisesti kehitysmaiden nuorten naisten tupakointi lisääntyy nopeasti. Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntija Judith Mackay ennustaa, että kestää vielä pitkään ennen kuin naisten tupakointi saavuttaa huippunsa.

WHO:n julkistaman tuoreen raportin mukaan noin kahdeksan prosenttia kehitysmaiden naisista tupakoi, kun vastaava luku teollisuusmaissa on 15 prosenttia. Jos tutkimuksessa havaitut kehityssuunnat jatkuvat, WHO uskoo tupakoivien naisten osuuden nousevan noin 20 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Kehitysmaiden nopea väestönkasvu lisää uusia savuttajia, vaikka heidän suhteellinen osuutensa ei kasvaisikaan. Myös naisten ostovoima kehitysmaissa on kasvussa, mikä parantaa heidän mahdollisuuksiaan itsenäisiin kulutuspäätöksiin.

Monissa kehitysmaissa naisiin kohdistuva kulttuurinen ja sosiaalinen paine olla polttamatta on myos lieventynyt. Näin on tapahtunut erityisesti maailman suurimmalla tupakkamarkkina-alueella Kiinassa ja joissakin islamilaisissa maissa.

Tupakkateollisuus onkin jo pitkään keskittänyt markkinoinkampanjansa kehitysmaiden naisiin. Suuret tupakkayhtiöt yhdistävät mielikuvat naisten vapautumisesta ja tupakoinnista nokkelasti toisiinsa, arvioi Mackay.

Naisten tupakoinnin lisääntymisellä tulee olemaan vakavia vaikutuksia heidän terveydelleen, tuloilleen ja perheilleen. WHO arvioi, että tupakan polttamisesta johtuvat kuolinsyyt tulevat kasvamaan suuresti. Joka vuosi noin neljä miljoonaa ihmistä kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin seurauksena. Se merkitsee 11 000 entistä tupakoitsijaa vuoden jokaisena päivänä.

”Jos tupakointi kasvaa ennustamallamme tavalla, tupakka tulee olemaan syyllinen noin 10 prosenttiin maailman sairaustapauksista vuoteen 2020 mennessä”, varoitti WHO:n johtaja Gro Harlem Brundtland raportin julkistamistilaisuudessa.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!