Kiina suunnittelee kiireellä lähes Jangtse-joen Kolmen solan mammutin veroista patoa, nyt Yunnanin maakuntaan Mekong-joen eli kiinalaisittain Lancangin yläjuoksulle. Xiaowanin padon rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna ja olla valmiina vuonna 2013. Korkeutta padolle luvataan satakerroksisen pilvenpiirtäjän verran eli alan maailmanennätyslukemat 292 metriä. Tehoa turbiineista irtoaisi 4 200 megawattia.
Mekong-virran patojen vaikutus ei jää kiinalaisten omaksi ongelmaksi. (Kuva: Timo Kuronen)
Suunnitelmat eivät lopu Xiaowaniin. Tiibetin ylängöiltä alkunsa saava Mekong aiotaan kahlita Yunnanissa jopa kymmenellä padolla, joista Xiaowanin lisäksi Nuozhadu olisi ”patojen äidin” kokoluokkaa. Voimaloista saatava sähkö on tarkoitus viedä pääosin Kiinan nopeasti teollistuviin kaakkoisiin ja itäisiin maakuntiin, osittain myös Laosin läpi Thaimaahan.
Toisin kuin Jangtse-joella, Mekongin patojen vaikutus ei jää kiinalaisten omaksi ongelmaksi. Uhka on todellinen alajuoksun luonnonympäristölle ja kymmenille miljoonille ihmisille Burmassa, Laosissa, Thaimaassa, Kambodzhassa ja Vietnamissa. Yksi Yunnanin padoista on jo valmiina. Mekong-virran patoamishankkeista alajuoksulla ollaan sensijaan luopumassa.
Tukholman ympäristöinstituutin Aasian kehityspankille tekemän selvityksen mukaan Kiinan patoprojektit lisäävät Mekongin tulvimista ja vähentävät kalakantoja. Vaikutukset olisivat pahimmat Laosissa ja Kambodzhassa — maissa, joiden taloudet rakentuvat pitkälti kiinalaisen avun ja investointien varaan. Maat tuskin kritisoivat hankkeita, vaikka kansa kärsisikin.
Selvityksen vaatimukset perusteellisten sosiaalisten ja ympäristövaikutustutkimusten tekemisestä Kiina kuittaa todennäköisesti sanomalla, että ne ovat puuttumista maan sisäisiin asioihin. Aiemmin kiinalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet, että padot hyödyttävät kaikkia, koska ne tasoittavat Mekongin veden vuodenaikaisvaihteluja. Jo karttaa katsomalla voi kuitenkin päätellä, etteivät tulvat ja kuivuudet aina satu samaan aikaan Yunnanin yläjuoksulla ja tuhansien kilometrien päässä joen alajuoksulla.