Brasilialainen kirkko rantautui Mosambikiin

Hyvällä tuotteella ja tehokkaalla markkinoinnilla monikansallisten yritysten pelikenttänä voi olla koko maailma. Perinteiset liikeyritykset eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka vannovat uuden maailmanlaajuisen kaupanteon nimeen. Myös hengen voimasta voi saada markkinoinnilla hyvän vientituotteen.

Mosambikissa törmää tätä nykyä kaikissa suurimmissa kaupungeissa valkoiseksi kalkittuun rakennukseen, jonka seinään maalatussa logossa valkea kyyhky nousee punaiselta sydämeltä. Brasilian parhaaksi vientituotteeksikin kutsuttu Jumalan valtakunnan universaali kirkko (Igreja Universal do Reino de Deus) on rantautunut toiselle mantereelle, Mosambikiin.

”Siskoni sekosi täysin Igreja Universalin oppeihin muutama vuosi sitten”, kertoo mosambikilainen João.

Siskon elämä oli tuolloin sekainen vyyhti, jossa kietoutuivat yhteen taloudelliset ja henkiset ongelmat. Aviomies oli ulkomailla töissä ja sisko kahden lapsen kanssa kotimaassa, yksinäisyydestä ja tiukasta taloudellisesta tilanteesta kärsien.

Mosambikissa puille paljaille joutunut ei voi turvautua sosiaalitoimistoon, ja siksi Joãon sisko kääntyi sukulaistensa puoleen. Joãon sisarukset sopivatkin summasta, jolla tukisivat siskoaan.

Suvun avustuksista huolimatta tilanne ei tuntunut parantuvan: lapset valittivat yhä nälkäänsä ja sisko rahapulaansa. Vasta kuukausien päästä paljastui, mitä rahalle oli tapahtunut. Aviomiestään ikävöivä sisko kävi päivittäin Igreja Universalissa rukoilemassa miehensä kotiinpaluuta ja oli valmis uhraamaan toiveensa tueksi kaiken liikenevän rahan — myös osan sisarusten lahjoittamasta rahasta, joka olisi tarvittu perheen toimeentuloon.

”Kun tajusimme, mihin kaikki rahat menevät, lakkasimme antamasta siskolle käteistä. Päätimme, että paras tapa huolehtia siskon ja hänen poikiensa hyvinvoinnista on viedä heille ruokaa. Sitä kun ei kirkko kolehtiinsa halua”, João sanoo.

Sittemmin työ on tuonut siskon miehen ulkomaankomennukselta takaisin Mosambikiin ja sisko on päässyt ikävästään.

”Sisko rukoili saadakseen miehensä takaisin Mosambikiin. Nyt hän on vakuuttunut, että mies palasi nimenomaan hänen uhrauksiensa takia. Hän on hyvin tyytyväinen”, João huokaa.

Toiveet täyttyvät rahalla

Igreja Universalin tuote on ylivoimainen. Siinä missä valtaosa uskontokunnista lupaa pelastusta tuonpuoleisessa, Igreja Universal takaa hyvinvointia jo tässä maailmassa. Kunhan hinnasta sovitaan.

Kirkolla on mutkaton suhde rahaan. Mitä enemmän jäsen maksaa kirkolle, sitä paremmin hänellä menee. Papit kehottavat yleensä ihmisiä lahjoittamaan 10 prosenttia tuloistaan. Kirkossa jaetaan siunattuja kirjekuoria, joiden avulla maksaminen käy helposti.

Keski-ikää lähestyvä maputolaisrouva Amelia on ollut Igreja Universalin jäsen jo pian viisi vuotta, siitä lähtien kun hänen tyttärensä oli kuoleman partaalla. Vaikea malaria ei ottanut parantuakseen, ja perhe luuli jo menettävänsä kuusivuotiaan tytön.

”Naapurini oli Igreja Universalin jäsen ja ehdotti minulle, että lähtisin hänen kanssaan kirkkoon”, Amelia kertoo.

Amelia lähti, rukoili ja uhrasi. Seuraavana päivänä tyttären sairaudessa tapahtui käänne parempaan. Viikon päästä tyttö jo juoksi ulkona muiden mukana.

Amelian usko kirkkoonsa on horjumaton. Hän pitää kirkon ansiona sitä, että tytär on yhä elossa.

Mosambikissa sairauden tai epäonnen uskotaan usein olevan henkien työtä — esi-isät ovat hylänneet tai naapuri on manannut kirouksen. Curandeirot, perinteiset kansanparantajat, ratkovat onglemia henkien kanssa. Henkien maailmassa liikkuessaan Igreja Universal ei tuo maahan mitään uutta vaan käyttää hyväkseen perinteisiä uskomuksia.

Amelialle Igreja Universal antaa turvaa ja varmuuden siitä, ettei elämä koettele liian kovalla kädellä, jos usko vain on vahva. Sen varmistamiseksi Amelia vie palkkapäivänä kirkkoon mukanaan pienen summan siunatussa kirjekuoressa. Kymmeneen prosenttiin ei ole varaa, mutta jotain kuoreen aina liikenee.

Amelia käy kirkossa kuudesti viikossa. Vain lauantai on lepopäivä, silloin hän pysyy työviikon päätteeksi koko päivän kotona.

”Tämä kirkko on parempi kuin entinen”, toteaa Amelia varmalla äänellä.

Tiedotusvälineet ratkaisevat

Brasilialainen kirkko suuntaa sanomansa Amelian kaltaisille köyhille — niille, joita elämä on kohdellut kaltoin. ”Lakkaa kärsimästä” on iskulause, joka toistuu toistumistaan. Toinen viesti on: ”Usko, maksa ja menesty!” Sanomaan ei liitetä turhia koristeluja tai älyllistä todistelua.

Suoraviivainen markkinointi tiedotusvälineissä palvelee parhaiten kirkon yksinkertaistettujen viestien perillemenoa. Brasiliassa Igreja Universalilla on vankka asema mediakentällä: yksi valtakunnallinen televisioasema ja kymmeniä radioasemia.

Myös Mosambikissa kirkon sanomaa levitetään niin televisiossa kuin radiossakin. Pääosin brasilialaista ohjelmaa lähettävä TV Miramar on yksi neljästä pääkaupungissa ilman kaapelia näkyvästä kanavasta. Uskonnollisten ohjelmien ja uutisten lisäksi mukaan mahtuu visailuja ja saippuaoopperoita.

TV Miramar kasvattaa itselleen uskollista katsojakuntaa: perheen pienimmät houkutellaan kanavalle Pokemonien avulla.

Brasilialainen kirkko omistaa myös lukutaidottomille köyhille suunnatun Radio Miramarin, jonka lähetykset kuuluvat Mosambikin kolmessa suurimmassa kaupungissa, Maputossa, Beirassa ja Nampulassa.

Siunattu vesilasi

Jos aika ei riitä kirkossa käymiseen, uskolle voi etsiä vahvistusta televisiosta tai radiosta. Kullakin viikonpäivällä on oma teemansa. Maanantaisin mainosten taustalta kuuluu kassakoneen kilinä: päivä on omistettu taloudellisen toimeentulon varmistamiselle. Tiistaina parannetaan sairauksia. Pahamaineisin on perjantai: silloin karkoitetaan pahoja henkiä.

Tiistaisin terveyttään voi kohentaa esimerkiksi radion ääressä. ”Jumala, auta tätä ihmistä, joka kärsii kroonisesta sairaudesta, joka on pettynyt lääketieteeseen, joka on toivoton ja jolla on aids”, listaa parannettavia ongelmia radiovuorossa oleva pastori.

Radio Miramarin rukousohjelman pastori pyytää täyttämään lasin vedellä ja asettamaan sen radion viereen. Hän pyytää Jumalaa siunaamaan vesilasin, ja muistuttaa kuulijaa uskon tärkeydestä, sillä pieninkin epäilyksen siemen vie hoidolta sen tehon.

”Nyt, ystäväni, ota lasi ja juo vesi! Juo vesi, ja sinä parannut sairaudestasi! Sinä olet terve!” messuaa pastori.

Vesilasin teho aidsin parantajana voi vankastakin uskosta huolimatta olla kyseenalainen, mutta ehkä ajatus tervehtymisen mahdollisuudesta tuo lohtua.

Sunnuntaina puoliltapäivin Radio Miramar ei yllättäen julistakaan sanaa. Radioaalloilla keinuvat sanan sijaan eilisen hitit. Välillä itkee rakkautensa perään Celine Dion. Seuraavaksi räppää poika siitä, mitä tekisi tytölle jos saisi tämän sänkyynsä.

Odotusta ei palkita. Hittiparaatin keskeltä ei kertaakaan karhea naisääni aloita ”Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes-Benz…”. Eikö Miramarissa ole kukaan tullut ajatelleeksi, kuinka hyvin Janis Joplinin klassikko sopisi kanavan tunnariksi?

Linkkejä

Apologetics Index listaa verkossa uskonnollisia kultteja ja lahkoja ja tarjoaa tietoa niiden toimintatavoista sekä niihin liittyvistä uutisista. Sivustosta löytyy varoittavaa tietoa myös Igreja Universalin toiminnasta:
Universal Church of the Kingdom of God

Igreja Universalin oma sivusto (portugalin kielellä):
Igreja Universal do Reino de Deus

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!