Kansalaisliikkeiden sanotaan nykyään olevan muodissa. Kansalaisjärjestöjen aktivoituminen ja lisääntynyt voima myös kansainvälisissä ja talouteen liittyvissä kysymyksissä ovat tuoneet järjestöt julkisuuteen sellaisissakin yhteyksissä joissa niihin ei ole totuttu, kuten Maailman kauppajärjestön tai Kansainvälisen valuuttarahaston kokouksissa.
”Maailmanlaajuinen solidaarisuus näyttää nousseen meneillään olevan nousukauden liikkeeksi. Globaalistumisen haittojen vastustaminen, ihmisoikeudet ja kehitysmaiden velkojen anteeksianto ovat näkyvästi esillä”, totesi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA raportissaan Tärkeintä on liike viime toukokuussa. ”Näemmekö kansalaisjärjestöt ja niiden ajamat asiat otsikoissa myös lähitulevaisuudessa? Todennäköisesti. Riippumatta siitä, kuinka pitkäksi niiden elinkaari nyky-yhteiskunnassa muodostuu, ne ovat vakavasti otettava ilmiö”.
Maailmanlaajuinen Jubilee 2000 -kampanja kokoontuu syyskuun lopussa Prahaan Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokousten yhteydessä. Jubilee 2000 on aina ollut ja tulee nytkin olemaan sitoutunut rauhalliseen ja väkivallattomaan dialogiin ja päättäjien painostamiseen. Prahassa järjestetään myös muita tapahtumia, löyhäpohjainen S26-ryhmä muun muassa järjestää kapitalisminvastaisen toimintapäivän 26.9.
Jubilee-kampanjan viesti Prahassa on selkeä ja konkreettinen. Velkojen mitätöinti ontuu pahasti ja köyhimpien kehitysmaiden köyhimmät kansalaiset maksavat siitä päivittäin kaameata hintaa.
Prahassa kokoontuvat avainasemassa olevat velkojamaat, jotka eivät Okinawassa onnistuneet edistämään köyhimpien kehitysmaiden kestämättömien velkojen mitätöintiä. Siellä kokoontuvat maailmanpankki ja IMF, jotka ovat keskeisiä velkahelpotusten hidastajia ja velkojen mitätöinnin este. Näille instituutioille esitetään suoraan selkeä vaatimus mitätöidä köyhimpien ja pahiten velkaantuneiden HIPC-maiden velat kokonaan, kuten Jubilee-kampanja ja mm. Kofi Annan ovat vedonneet. Nämä velkojien instituutiot eivät myöskään voi tässä kysymyksessä toimia samanaikaisesti syyttäjänä, valamiehistönä ja tuomarina.
Prahassa tehtiin kymmenen vuotta sitten vallankumous rikkomatta ainuttakaan ikkunaa. Jubilee-kampanjan suurmielenosoitus järjestetään Prahassa 24.9.2000. Rikkomatta ikkunaakaan.
Tahto puuttui vielä
06.09.2000
Hallituksen budjettiriihi siirsi Suomen kehitysyhteistyön kertaheitolla 17 vuotta taaksepäin. Viimeksi kehitysyhteistyöhön osoitettujen määrärahojen osuus bruttokansantulosta on budjetissa ollut alle 0,34 prosentin vuonna 1983.
Pokka pitää.
Vuosi 1983 on hallituksen häpeään sopiva aallonpohja. Siitä nimittäin alkoi 80-luvulla kehitysyhteistyömäärärahojen määrätietoinen nousu kohti YK:n suosittelemaa 0,7 prosentin bktl-osuutta.