Täsmälääkettä informaatioähkyyn – Tehokkaampaa tiedonhakua internetistä

Internet on oivallinen väline tiedonhankintaan, vaikka joskus tiedon löytäminen onkin työlästä. Periaatteessa kaikki www-sivuilla julkaistu tieto on saatavilla, jos käytössä on tietokone, selainohjelma ja internet-yhteys. Silti kaikille avoimestakin informaatiosta on tiedettävä osoite, josta se löytyy.

Tiedonhaun helpottamiseksi on tehty hakukoneita, joille voi määritellä etsittävän hakuehdon. Sen perusteella hakukone etsii osoitteen, josta hakuehtoa vastaava informaatio löytyy.

Portaalit peittoavat hakukoneet

Hakukoneillakin on rajoituksensa. Ne eivät koskaan kata kaikkea www-sivuilla julkaistua informaatiota. Yleensä kattavuus on 5–-10 prosenttia kaikesta www-sivuilla julkaistusta aineistosta. Tästäkin huolimatta löydöksiä on usein satoja tuhansia.

Altavista on yksi tunnetuimmista hakukoneista. Etsittäessä hakusanalla debt (velka) englanninkielisiltä sivuilta hakutulos on 607 125 osumaa. Suomenkielisiltä sivuilta löytyi hakusanalla velka 1 039 osumaa. Osumien sisältö on kirjava, sananlaskuista kehitysmaiden velkaongelmaan. Hakuehtoa täsmentämällä osumien määrää voi pienentää, mutta jos lähtötilanne on yli 600 000 sivua, niin tarkallakin rajaukselle hakutulokset ovat suuria.

Hakukoneet eivät kuitenkaan ole ainoa tapa tehostaa tiedonhakua. Parempia hakutuloksia saa hyödyntämällä niin sanottuja portaaleja ja niiden hakujärjestelmiä.

OneWorld on tunnettu kehitysmaa- ja ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunut portaali. Se löytyy osoitteesta www.oneworld.net, ja sen hakujärjestelmä etsii tietoja noin 700 OneWorldin jäsenen www-sivuilta.

OneWorldin jäsenet ovat pääasiallisesti kehitysmaa- ja ihmisoikeuskysymysten parissa toimivia kansalaisjärjestöjä, jotka julkaisevat tietoa näiltä alueilta omilla www-sivuillaan. Kepa ja Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto ovat OneWorldin suomalaiset jäsenet.

Haku rajatusta määrästä sivuja

OneWorldissä edellä käytetty esimerkki velka on yksi kaikkiaan 80 teema-alueesta ja se voidaan valita yhdeksi hakukriteeriksi. Sen jälkeen hakukriteereitä voidaan täydentää määrittelemällä, kuinka tuoretta tietoa halutaan, millä kielellä julkaistua tietoa halutaan etsiä ja mistä velkaan liittyvästä asiasta tietoa etsitään. Hakuehto voisi olla esimerkiksi velasta viimeisen kuukauden sisällä julkaistu englanninkielinen artikkeli, joka käsittelisi rakennesopeutusohjelmia.

OneWorldin etu tavanomaisiin hakukoneisiin verrattuna on se, että haku suoritetaan valmiiksi rajatusta määrästä www-sivuja. OneWorldin haku yhdistää myös tiedontuottajat hakutuloksiin. Niinpä edellä esitetystä saadaan tulokseksi myös yhteys niihin OneWorldin yhteistyökumppaneihin, jotka työskentelevät velkakysymysten parissa.

TIMO MIELONEN

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!