Raï-Kum: Raï-Kum

SONY 1999

Rai-musiikki valloitti Ranskan ensimmäistä kertaa vuonna 1986, josta lähtien sen suosio Euroopassa on räjähdysmäisesti kasvanut.

Algerialaissyntyinen, jo lapsena Ranskaan asettunut basisti Yahia Mokeddem säesti hänkin rain eurooppalaisia ensiaskelia. Hän soitti muutamien alan kuuluisuuksien kuten Cheb Mamin tai Cheb Moumenin taustajoukoissa, mutta rai-tempot eivät pitkään jaksaneet sellaisenaan kiinnostaa.

Yahia ryhtyi siis kirjoittamaan omaa musiikkiaan, jonka vaikutteet ulottuivat rai-perinteestä andalusialaisiin melodioihin, Algerian chââbi-populaarimusiikkiin ja marokkolaisiin rytmeihin. Yahian perustama Raï Kum ei siis nimestään huolimatta ole mikään puhdas rai-bändi, vaan pikemminkin merkillisen raikas orientaalisten ja länsimaisten rytmien sulatusuuni.

Albumin ensimmäinen raita Goulou tempaa heti mukaansa letkeillä reggae-sävyillään, Bel Ate l’Babe yllättää rap-mausteillaan ja sävellykset flirttailevat myös funkin ja bluesin kanssa.

Ajan hengen mukaisesti Raï Kumkin on onnistunut yhdistämään monet eri tyylit unohtamatta kuitenkaan omia juuriaan. Ei siis ole yllättävää, että Raï Kumin suosio lähti nopeaan nousuun heti levyn julkaisusta lähtien Ranskassa, ja samaa voidaan odottaa muuallakin.

Raï Kumin tarkoituksena onkin, että kuulijat itse muodostavat mielipiteensä: ”raï kum” tarkoittaa arabian kielellä ”teidän mielipiteenne”.

MUTI KAILO