Regeepojat voivat yllättää

Jamaikan tie kaikkien aikojen ensimmäisiin jalkapallon MM-kisoihinsa muistuttaa maan kelkkailumenestystä Calgaryn talviolympialaisissa. Vielä kymmenen vuotta sitten Jamaikalla ei ollut varaa osallistua MM-karsintapeleihin. Nyt MM-lopputurnauksessa pelaa Jamaikan maajoukkue, jolla on tänä vuonna takanaan yli 20 harjoitusottelua, erinomaisella menestyksellä.

Helmikuussa Jamaikan Regeepojat voittivat Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruuskisoissa oman lohkonsa pelattuaan maalittoman tasapelin hallitsevan maailmanmestarin Brasilian kanssa. Välierissä Jamaika joutui kuitenkin myöntämään Meksikon paremmakseen jatkoajan jälkeen.

Meksiko kukisti puolestaan loppuottelussa Yhdysvallat ja voitti koko turnauksen. Brasilia pudotti Jamaikan lopulta mitaleilta Romarion maalilla muutamaa minuuttia ennen peliajan päättymistä.

Jamaikan harjoituspelit jatkuivat. Vain viikkoa myöhemmin Regeepojat olivat lähellä yllättää Nigerian täpötäydellä Kingstonin stadionilla, mutta vain kymmenen minuuttia ennen loppua olympiavoittajat tasoittivat pelin 2-2:een.

Passit pelaajille

Walt Disney Productionin tuottamassa tositapahtumiin perustuvassa kelkkailufilmissä Jamaikan joukkueen menestyksen takana oli kovan harjoittelun ja positiivisen asenteen lisäksi ulkomaalainen valmentaja. Jamaikan jalkapallojoukkuetta luotsaa brasilialainen Rene Simoes.

Kun brasilialaisvalmentaja neljä vuotta sitten tuli kuvioihin, Jamaikan maajoukkuepelaajat pesivät itse pelipaitansa. Simoes teki sopimuksen pesulan kanssa. Toinen uudistus oli hankkia pelaajille passit.

Sitten alkoi jamaikalaissyntyisten pelaajien värvääminen ulkomailta, erityisesti Englannin liigasta. Fitzroy Simpson ja Paul Hall maksoivat itse lentonsa harjoitusleirille. Heidän tekemillään maaleilla Jamaika varmisti Pohjois- ja Keski-Amerikan kisojen lohkovoiton.

Futista tanssisaleissa

Jotkut jamaikalaissiirtolaisista tavoittelivat maajoukkuepaikkaa myös Englannin paidassa. Wimbledonin tukipilarit Marcus Gayle ja Robbie Earle kävivät Englannin maajoukkueringin leirillä, mutta kun kumpikaan heistä ei lopulta saanut kutsua maaotteluun, miehet pyysivät päästä mukaan Regeepoikien iloiseen joukkoon.

Marcus Gaylen rinnalle joukkueen kärkeen kutsuttiin Derbyn vaihtopenkiltä nuori ja tuntematon Deon Burton. Lauottuaan neljä maalia neljässä ensimmäisessä MM-karsintaottelussaan Burton valittiin Jamaikalla vuoden urheilijaksi.

Puolustukseen pyydettiin viime hetkellä hätiin Frank Sinclair, joka ei viime aikoina mahtunut Euroopan cupvoittajien cupin voittaneen Chelsean avauskokoonpanoon.

Jamaikalla Regeepojat ovat saaneet aikaan kunnon futishuuman. Kotiottelut ovat taatusti loppuunmyytyjä, ja ulkopuolelle jäävien lohduksi tanssisaleihin pystytetään valtavia videokankaita.

Ranskan MM-kisoissa Jamaikalla ei tule olemaan helppoa, sillä alkulohkossa vastaan asettuvat Argentiina ja Kroatia. Molemmat joukkueet tunnetaan erittäin kovaotteisesta pelityylistään. Viimeisenä joukkueena H-lohkossa on rajusti kehittynyt Japani.

Peik Johansson

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!