Aikamme sankarit: Mandalena Phiri

Parannustieteiden Tohtorin puutarha

Tavatessaan 33-vuotiaan pikkuruisen ja suurisilmäisen Mandalena Phirin alkaa väkisinkin tapailla lastenlaulun sanoja Magdaleenasta makkarasukkineen lentämässä päivänkakkaralla perhonen korvanlehdellään. Lähes sama nimi on melkein enne.

Puputkin kurkistelevat pöydän alta: Mandalena kun on hiukan ujo ja vaatimaton kertomaan elämästään sambialaisessa kylässä Chadizassa.

— Koulut kävin vain kolmanteen luokkaan asti, vähättelee hän tietojaan ja taitojaan, vaikka puhuu upeaa englantia, jota hän muiden kertoman mukaan on alkanut kuin salamaniskusta yllättäin suoltaa suun supustaan viime kuukausina.

— No, tuli käytyä One-up-business -kurssi, jotta voisimme naisten kanssa myydä fritas-leipiä. Kuin varkain huomasin puhuvani englantia.

Äly, tunne ja esi-isien tieto ovat imeyyneet puheeseen, jota Chipatan naiset ovat halunneet kuunnella, myös möreänä versiona. Mandalenalla on nimittäin kykyjä välittää viestejä henkien maailmasta, ja silloin leuka taipuu rullalle kuin kääretorttu ja ääni kumisee henkien kaikuvasta kaivosta. Kun on näin laaja skaala, ei ole ihme, että Mandalena valittiin 1997 Chadizan naisryhmän (DWA) varapuheenjohtajaksi.

Mandalena on vahvasti tyyppiä sisäinen sankari. Isoäitien viisautta hän kantaa sisässään yhtä hellästi kuin viittä lastansa kerrallaan. Mandalena on opiskellut Parannustietouden Maisteriksi Sukupolvien Yliopistossa.

— Äitini kertoi minulle lääkepuista. Kun hän kuoli, tiesin että hän oli jättänyt tiedon minuun.

Chadizan alueen kylissä moni on saanut pelastavan ensiavun tältä sisarhentoviherpeukalolta. Lukuisat pään jomotukset on puudutettu paikallisella Panadolilla eli murskatulla ja kuivatulla mumbamba-puun kaarnapuuterilla, jota hierotaan otsassa ammottavaan viiltoon. Saman puun kaarnaa liuotettaessa saviastiassa veteen saadaan puhdistavaa liuosta, jolla pestään huippuhygienisesti lapsi ja äiti synnytyksen jälkeen. Keitettynä liemi taas nautitaan sisäisesti verisuonitauteihin.

Mutondo-rihmajuurta sen sijaan pureskeltaessa ripuli tyrehtyy naps, ja hienonnettuja kurpitsansiemeniä siivilöitynä ja ripaus suolaa ja noin ikkään: suun rakkulat ovat eilispäivän huolia. Mandalenaa lukee kuin Mauri Kunnaksen kuvittamaa oppikirjaa, joka on hauska, tuttavallinen ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Seuraavalta sivulta alkavat miesten hurmausvoiteiden reseptit. Ehdin vain lukaista kalinekha-juurten sekoitusohjeen glyseriiniin, jota ihoon hieromalla tuloksena on miesten hullaantuminen sinuun. Että kaikki miehetkö, kyselen henkeä haukkoen. Mutta kops, Mandalena napauttaa ujosti kikattaen parannusoppaan kiinni. Näistä asioista ei Sambiassa puhuta kuin hyvien naisystävien kesken ja hyvin luottamuksellisesti. Ja kikattaen.

Tiina-Maria Levamo

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!