Sarjakuvaa kehitysyhteistyönä

Viime syyskuussa opiskeltiin suomalaisten johdolla sarjakuvan hyötykäyttöä Intiassa, Karasanoorin kylässä Tamil Nadussa. Viiden päivän kurssille osallistui 21 paikallista. Suomesta opettajina olivat Leif Packalén ja Tarmo Koivisto.

Packalén on perustanut Maailman sarjakuvat -yhdistyksen edistämään sarjakuvan käyttöä kehitysyhteistyössä. Koivisto taas tunnetaan parhaiten Mämmilä-sarjastaan. Kurssin tarkoituksena oli opettaa piirustustaitoisia tekemään sarjakuvia tiedotuskampanjoita varten.

Tamil Nadussa järjestelyihin osallistui 50:n eri ryhmän sateenvarjojärjestö Social Action Group ja sen pääorganisaatio Village Community Development Society. Suomesta oli mukana Maailman sarjakuvat -yhdistyksen ohella Suomen sarjakuvaseura ry. Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto rahoitti projektia.

Kurssilla käytiin läpi sarjakuvan perusteita ja tekniikkaa. Sisällöllisesti painotettiin ihmisoikeuskysymyksiä kastijärjestelmässä. Projekti menestyi niin hyvin, että Intiasta on jo pyydetty sille jatkoa.

Aiemmin Packalén on järjestänyt vastaavia projekteja Tansaniassa. Seuraavaksi Packalén suunnittelee tukea Venäjän federaatioon kuuluvan Marin tasavallan fennougrilaiselle kulttuuri-identiteetille sarjakuvan voimin. Aluksi suomalaisia sarjakuvia käännettäisiin marin kielelle. Sitten marilaisille piirtäjille järjestettäisiin sarjakuvakurssi.

Suomen sarjakuvaseura on nimennyt Leif Packalénin sarjakuvaneuvokseksi ansioistaan sarjakuvan käytöstä kehitysyhteistyössä. Toistaiseksi suomalaiset ovat alalla edelläkävijöitä. Packalénin aloitteesta myös Suomessa on esitelty afrikkalaista sarjakuvaa näyttelyin ja taiteilijavierailuin.

Harri Römpötti