Muistitabletteja ja tuhansien vuosien veda-viisauksia

Intialainen internet-tohtori parantaa kaukaisia potilaitaan yrteillä ja elämänohjeilla.Kyberavaruudesta voi tilata myös luonnonmukaisia lääkkeitä, shampoota tai hammastahnaa. Ja kaiken voi maksaa American Expressillä.

Tohtori Partap Chauhan tarttuu päivän viimeistä potilasta ranteesta ja tutkii pulssista hänen terveytensä tasapainoa. Tunnetun intialaisen luonnonlääkärin vaatimaton vastaanottohuone Delhin kupeessa Faridabadissa alkaa rauhoittua.

Vielä muutama kysymys potilaalle:

— Miten vatsasi toimii? Onko ummetusta? Onko vaimon kanssa vaikeuksia?

Chauhanin apulainen sekoittaa potilaalle useista eri jauheista yksittäiset lääkeannokset. Hän käärii ne paperinpaloihin ja antaa mukaan vielä pussillisen pieniä käsintehtyjä pipanoita.

Partap Chauhanin ja hänen apulaisensa työpäivä ei kuitenkaan pääty vielä tähän. Kun potilaat varsinaisella vastaanotolla on hoidettu, Chauhan siirtyy tietokoneensa ääreen. Sähköpostista eivät potilaiden kysymykset lopu milloinkaan.

— Nykyisin saan 50 – 100 sähköpostiviestiä päivittäin. Luen ja vastailen niihin kolmesta neljään tuntia joka päivä, Chauhan kertoo.

Helpotusta jopa aidsiin

Partap Chauhan perusti Ayurveda Health Center Online -kotisivunsa puolitoista vuotta sitten. Nyt hän on saavuttanut maineen, jonka siivin työtä riittää yömyöhään. Yhteydenottoja tulee luonnollisesti eniten maista, joissa internetiä käytetään yleisesti: Yhdysvalloista, Kanadasta ja Euroopan maista.

— Internet on osoittautunut hyväksi välineeksi ayurveda-hoidossa, koska diagnoosi perustuu valtaosin keskusteluun potilaan kanssa. Vain pulssin tutkiminen jää pois.

Chauhan kertoo onnistuneensa jopa aidsin, syövän, sokeritaudin ja psoriasiksen hoidossa, vaikkei koskaan ole tavannut näitä potilaitaan kasvotusten. Esimerkkinä Chauhan näyttää kirjettä ranskalaiselta mieheltä, joka kertoo aidsiin sairastuneen vaimonsa ja lapsensa voivan huomattavasti paremmin ayurveda-hoidon jälkeen. Heidän elinaikansa on pidentynyt.

— Uskon, että ayurveda on ratkaisu useimpiin sairauksiin, Chauhan toteaa vaatimattomasti.

Vaatimaton elämä

Chauhan antaa internet-vastaanotollaan kahdenlaista palvelua. Yksittäisistä vastauksista hän ei pyydä rahaa, mutta pidempi, useita sähköpostiviestejä vaativa hoito maksaa.

Varsinaisella vastaanotolla Faridabadissa rahaa ei juurikaan käsitellä: vain varakkaammat potilaat maksavat lääkkeistä.

— Vanhan veda-tiedon mukaan lääkäri ei saa pyytää maksua, joten en sitä tee. Itse en tarvitse paljoakaan, koska en ole naimisissa. Asun suurperheessä ja nukun tuolla, Chauhan sanoo ja viittaa olohuoneen lattialla olevaan litteään patjaan.
Kaukana olevat potilaat voivat tilata luonnonlääkkeensä, -shampoonsa tai -hammastahnansa Chauhanin sähköisen ayurveda-kaupan kautta. Tuotelistalta voi muutamalla dollarilla tilata vaikkapa muistitabletteja, jotka ”rauhoittavat hermoja, kohottavat muistin tehoa ja keskittymiskykyä”.

— Laskut voi maksaa luottokortilla. Otan vastaan American Expressiä, Partap Chauhan nauraa.

Lyhyttä reittiä ei ole

Partap Chauhan pitää vain alkuperäiseen tietoon nojaavaa ayurvedaa oikeana. Länsimaissa yleistyneet lyhyet kurssit ja pikaisesti opiskelleet lääkärit saavat häneltä vaivautuneen hymähdyksen.

— Länsimaissa on paljon pinnallista ja kaupallista ayurvedaa. Se nakertaa varsinaiseen veda-tietoon pohjautuvan ayurvedan mainetta.

Chauhan opiskeli ayurveda-lääkäriksi viisi ja puoli vuotta Delhin yliopistossa 1980-luvun alkupuolella, mutta ei tuntenut hallitsevansa kaikkea lääkkeiden valmistuksesta ja potilaiden hoidosta.

— Opintojeni jälkeen työskentelin vanhan tunnetun gurun Kaviraj Nanak Chad Sharman johdolla. Hän opetti minulle kaiken alkuperäisten lääkkeiden valmistuksesta alkaen.

Partap Chauhan haluaa jatkaa tiedon kulkua eteenpäin. Hän haaveilee oman ayurveda-koulun perustamisesta Faridabadiin, mutta ennen sen toteutumista ikivanha veda-tieto leviää internetin kautta.

— En malttanut odottaa koulun perustamista vaan aloitin viisitasoisen Onlinen Collegen internetissä. Pian kokeilemme myös videokonferenssia.

Vedaa verkossa

Ayurveda Health Center Online on osa suurempaa Jiva-instituuttia, jota Partap Chauhan veli Rishi Pal Chauhan johtaa. Jiva-instituutin perimmäisenä ajatuksena on elvyttää intialaista veda-tietoa ja soveltaa sitä nyky-yhteiskuntaan. Jiva-instituutti on kääntänyt englanniksi mango- ja palmupuun kuoriin kirjoitettuja sanskritin kielisiä veda-tekstejä.

— Nyt alkuperäisiä tekstejä voi lukea kotisivuiltamme internetistä, Rishi Pal Chauhan kertoo.

Chauhanin veljekset suhtautuvat tekniikkaan varovaisen innostuneesti. Toisaalta internet tarjoaa kehitysmaille mahdollisuuden päästä käsiksi monenlaiseen tietoon ja levittää omia näkökulmiaan muualle maailmalle.

He näkevät internetissä myös kaupan tasapuolistumisen mahdollisuuden. Esimerkiksi Partap Chauhan myy itse valmistamiaan ayurveda-tuotteita suoraan ostajille ohittaen monikansalliset yritykset.

— Kaiken kaikkiaan on ihmeellistä, että kun nukun, ihmiset eri puolilta maailmaa vierailevat kotisivuillani, Partap Chauhan hymyilee.

— Tekniikan vaara on siinä, että se tekee ihmisestä itsekkään. Fyysinen kosketus muihin vähenee, eikä se ole meille luonteenomaista. Minun elämässäni ei ole suurempaa täyttymystä kuin eläminen suurperheessä — eli hetket, jolloin istumme yhdessä ruokapöydässä, Chauhan naurahtaa.

Karina Horsti

Kirjoittaja ja kuvaaja kiertelevät noin vuoden ajan eri puolilla Intian niemimaata.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!