Mosambikin itsenäisyystaistelun voimahahmon Eduardo Mondlanen leskenä tunnettu Janet Mondlane piipahti Suomessa Maailma Kylässä -festivaalien aikaan. Vierailun yhteydessä Mondlanella oli tilaisuus tavata vanhoja tuttuja vuosien varrelta, tutustua suomalaiseen kansalaisjärjestötoimintaan ja tehdä PR-työtä Eduardo Mondlane -säätiön hyväksi. Festivaaleilla Janet ihastui erityisesti Kosmos-yhtyeeseen, joka sai 63-vuotiaalta rouvalta tossut pyörimään.
Eduardo Mondlane -säätiö pyrkii toimimaan neutraalina keskustelufoorumina maassa, jossa vuosikausia raivonnut sisällissota kaiken materiaalisen hävityksen lisäksi murskasi ihmisten unelmat sekä moraalin ja jakoi katkeralla tavalla kansaa kahtia. Uutta, entisiin vihollisleireihin sitoutumatonta foorumia tarvitaan, jotta eri poliittisia näkökantoja ja etnisiä ryhmiä edustavat kansalaiset voisivat yhdessä analysoida lähi-historiaansa ja etsiä ulospääsytietä mosambikilaisesta vaihtoehdottomuuden politiikasta.
— Mosambikissa on runsaasti kotimaisia ja ulkomaisia kansalaisjärjestöjä, jotka pyrkivät köyhyyden vähentämiseen, naisten aseman parantamiseen ja kuka minkäkin epäkohdan poistamiseen. Konkreettisen apu- ja kehitystyön rinnalle tarvitaan kuitenkin yhteiskunnallinen visio siitä, missä tilanteessa olemme ja mihin suuntaan haluamme mennä, huomauttaa Mondlane.
Säätiö perustettiin virallisesti 1996, ja sen käytännön työ on vasta alkamassa. Janet itse on viime vuosina pysytellyt sivussa yhteiskunnallisesta elämästä ja keskittynyt perheyrityksenä toimivan sahan pyörittämiseen. Mukaan säätiötä perustamaan on lähtenyt joukko mosambikilaisia liikemiehiä, puoluepolitiikkaan pettyneitä poliitikkoja, yliopiston toimimattomuuteen kyllästynyttä älykköväkeä ja tavallisia mosambikilaisia, joita maan yhteiskunnallinen tila aidosti huolestuttaa.
Käytännössä säätiö pyrkii löytämään mahdollisuuksia muun muassa tutkimusyhteistyöhön. Kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen, maankäyttö- ja naiskysymykset sekä konfliktinratkaisu ovat eräitä esille nousseita teemoja. Säätiön suojaan Janet haluaisi perustaa miehensä työstä ja ajatuksista kertovan arkiston, vireän teatterin ja myös kirjaston, joka tarjoaisi luettavaa erityisesti lapsille.
Vallassa oleva Frelimo-puolue on suhtautunut Janetin hankkeeseen kannustavasti ja lahjoittanut säätiön käyttöön Maputossa sijaitsevan Vallankumous-museon tilat.
— Yllätyin heidän asenteensa positiivisuudesta. He totesivat kauniisti, että poliittiset puolueet tulevat ja menevät, mutta Eduardo Mondlane on pysyvä osa Mosambikin historiaa ja hänen henkinen perintönsä kuuluu kaikille mosambikilaisille.
Mosambikissa säätiön perustaminen on liitetty Frelimo-puolueen sisäiseen uudistumiseen ja jopa 1999 tuleviin presidentinvaaleihin. Maan nykyinen presidentti ja Frelimo-puolueen johtaja Joaquim Chissano ei tuolloin ole enää halukas jatkamaan tehtävässä. Presidentinvaltaisessa systeemissä henkilönvaihdos antaa mahdollisuuden kauaskantoisemmalle politiikan muutokselle. Janetia ei spekulointi vaaleilla ja säätiön mahdollisella ehdokkaalla kuitenkaan kiehdo.
— Jätin itse politiikan, koska mittani oli täysi. Vuonna 1987 otin varsin vastahakoisesti vastaan työn Mosambikin Punaisen Ristin johdossa. Epäluuloni osoittautuivat turhiksi ja tajusin miten hieno systeemi kansalaisjärjestö voi olla. Kansalaisjärjestöillä on luonnostaan demokraattinen asenne asioiden ajamiseen ja ne ovat hyviä luomaan verkostoja, hehkuttaa Janet.
Satu Lassila
Kirjoittaja on entinen Kepan Mosambikin tiedotustoimittaja