Ayurveda ohjaa terveisiin elämäntapoihin

Ikivanha veda-teksteihin pohjautuva intialainen luonnonlääketiede ayurveda tähtää ensisijaisesti terveeseen ja tasapainoiseen elämään. Yli puolet säilyneistä ayurveda-teksteistä käsittelee terveenä pysymistä ja vain alle puolet sairauksien hoitoa. Kirjaimellisesti ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä.

— Ayurveda antaa ohjeita oikeasta elämisestä. Esimerkiksi pitäisi herätä ennen auringon nousua, koska silloin energiat ovat maksimissaan. On siihen paljon muitakin syitä. Ayurveda on juuri sellaista, että kaikki riippuu kaikesta, lääkäri Partap Chauhan sanoo.

Ayurvedan alkuperää ei ole pystytty ajoittamaan, mutta ensimmäiset kirjalliset todisteet ovat peräisin jo 6000-luvulta ennen ajanlaskumme alkua.

— Ayurveda on yhtä vanha kuin elämä, Chauhan toteaa.
Ayurveda näkee ihmisen kokonaisvaltaisesti: se ei hoida vain oireita vaan yrittää löytää oireiden alkuperäisen syyn. Luonnonmukaisia lääkkeitä käyttämällä hoito ei myöskään aiheuta sivuvaikutuksia.

Vedojen mukaan ihmisen ruumis jakautuu viiteen elementtiin: maahan, veteen, tuleen, ilmaan ja tilaan. Elämän päävoimia taas on kolme: ilma, tuli ja vesi. Kun ayurveda-lääkäri tekee pulssidiagnoosiaan, hän tarkastelee päävoimien ja elementtien tasapainoisuutta. Epätasapainon poistamiseksi ei määrätä ainoastaan yrteistä valmistettuja lääkkeitä vaan myös ohjeita elämäntapojen muuttamiseksi.

Ayurvedan mukaan ihmiset ovat kehoiltaan kuitenkin yksilöllisiä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Partap Chauhan kehottaakin kuulostelemaan oman kehon tuntemuksia silloin, kun etsii itselleen parempaa elämäntapaa.

Ayurvedan suosio Intiassa on kaksijakoinen. Maaseudun kylissä vanha perinne on sotkeutunut kulttuuriin ja käytäntöihin: siitä on tullut arkipäivän itsestäänselvyys.

— Ihmiset kyllä tietävät, ettei appelsiinia ja maitoa saada syödä samalla aterialla, mutta he eivät tiedä miksi.

Isommissa kaupungeissa ayurvedan suosio on sen sijaan kasvanut viime vuosina sitä mukaa, kun länsimaissa on käännytty vaihtoehtolääkinnän suuntaan.

— On ironista, että samaan aikaan, kun länsimaissa innostutaan ayurvedasta ja joogasta, Intiassa avataan ensimmäinen McDonald’s, Chauhan sanoo.

Karina Horsti

Jos tunnet olosi väsyneeksi ja painavaksi aterian jälkeen, olet syönyt epäterveellisesti.

Aikaisin nukkumaan ja aikaisin ylös.

Kuusi tuntia unta riittää keskivertoihmiselle.

Hyvä moraali, hyvät tavat ja iloinen mieli pitävät koko kehon terveenä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!