Kamerunissa listattiin kymmenen suosituinta puulajia
Kamerunissa puidentutkimus on yleensä koskenut pelkästään mahdollisuuksia tuottaa tukkipuuta. Vasta aivan viime vuosina tutkijat ovat kiinnostuneet myös niistä puulajeista, joista saattaa olla aivan toisenlaista hyötyä paikallisille ihmisille.
Ennen kuin voitiin ryhtyä tutkimaan ja kehittämään näitä monikäyttöisiä hyötypuita, oli otettava selvää, mitkä olivat kamerunilaisten eniten suosimat puulajit. Samalla haluttiin selvittää millaisia olivat näiden puulajien tai niistä saatavien tuotteiden mahdolliset markkinat ja miten tuotteiden jalostusta voitaisiin mahdollisesti kehittää.
Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen tällainen tutkimus Kamerunissa, ja se merkitsi samalla suurta muutosta puidentutkimuksen lähestymistavassa. Tällä kertaa kysyttiin paikallisilta maajusseilta itseltään, mitkä olivat parhaita puita.
Kyselyitä tehtiin viidessä kylässä kolmessa eri läänissä, alueella jolla ihmiset saavat elantonsa pääasiassa kaakaon ja kahvin tuotannosta. Kaikissa kylissä ihmisiä pyydettiin listaamaan kymmenen parasta puuta, niiden käyttötavat sekä niiden kasvuympäristöt.
Kysymyksiin vastattiin pienissä ryhmissä, jotka kävivät vilkasta keskustelua kustakin kysymyksestä ennen kuin päätyivät yhteisymmärrykseen vastauksesta. Kyselyihin vastasi 89 maanviljelijää, joista naisia oli 22.
Tukkipuut eivät menestyneet
Joka kylässä viljelijät mainitsivat 20–30 eri puulajia, ja kaiken kaikkiaan mainittiin 64 eri lajia. Kaikkein tärkeimmiksi puulajeiksi osoittautuivat Irvingia gabonensis eli viidakkomango, Baillonella toxisperma, Dacryodes edulis sekä Elaeis guineensis. Näitä arvostettiin erityisesti ruokapuina: niiden hedelmät ovat heti syötäviä ja lisäksi niistä saadaan ruokaöljyä.
Mikäli näitä puita ryhdyttäisiin viljelemään markkinamielessä, maanviljelijät toivoivat, että niiden hedelmiä voitaisiin jalostaa suuremmiksi ja että puut tuottaisivat hedelmiä nopeammin.
Hedelmät ovat nimittäin pieniä eivätkä puut kanna hedelmää kuin vasta 15-vuotisina ja silloinkin vain joka toinen tai kolmas vuosi. Lisäksi niiden luonnollinen varanto on ehtymässä eikä keinotekoisia lisääntymismenetelmiä ole kehitetty.
Kymmenen suosituimman puun joukosta kaksi lajia pääsi listalle joka kylässä: viidakkomango sekä Ricinodendron heudelotii, joita molempia arvostettiin paitsi hedelmistään myös lääkepuuna.
Kymmenen kärkilistalle pääsi vain kaksi puuta, joiden ensisijainen hyöty on tukkipuuna, ja nekin ylsivät vain kahdeksanneksi ja kymmenenneksi. Useimmiten puista hyödynnetään hedelmät ja pähkinät tai niitä käytetään öljyn ja lääkkeiden valmistukseen.
Näitä tuotteita käytetään pääasiassa kotitalouksissa. Siellä missä markkinoille on mutkaton pääsy, tuotteita on riittävästi ja hinnat ovat hyvät, erityisesti puutavaraa ja puista saatavia syötäviä tuotteita saatetaan myös myydä.
Kärkilistan puut viihtyvät parhaiten luonnonmetsissä, mutta joskus ne pärjäävät myös maatiloilla, esimerkiksi kaakaoviljelmien keskellä.
Etelä-Kamerunin suosituimmaksi puuksi todetun viidakkomangon paras anti ovat hedelmän siemenet, joista on eri puolilla Länsi-Afrikkaa tapana valmistaa lääkitsevää voidetta. Sen vuoksi kamerunilaiset kyläläiset pyysivät puidentutkijoita jalostamaan viidakkomangoa niin, että paitsi itse hedelmät myös niiden siemenet kasvaisivat isommiksi.
Lähde: Agroforestry Today
Taikapuut ovat puiden kuninkaita
Useat maanviljelijät Länsi-Afrikassa ovat kertoneet puidentutkijoille taikapuista (Copaifera religiosa tai Guibourtia demensei), joita voi tavata luonnonmetsistä. Taikapuu on kaikkien puiden kuningas, joka huolehtii ihmisten hedelmällisyydestä, hyvinvoinnista, vallasta ja kuuluisuudesta, vaikka aina puu ei olekaan anteliaisuudessaan kaikkivoipa.
Taikapuun kaarna suojelee noituudelta, mutta ellei samaani ole antanut oikeita ohjeita, puu saattaa kadota sillä hetkellä kun joku yrittää irrottaa siitä kaarnaa. Kaarna on niin kovaa, että kestää kokonaisen päivän leikata sitä kylliksi, jotta se riittäisi suojelemaan.
Kenellekään ei saisi kertoa kotipiirissä, että on käynyt keräämässä kaarnaa, koska silloin suojelevat voimat häviävät. Taikapuu on samalla sekä pyhä että pelätty.
(Lähde: Agroforestry Today)