• 1 -lehden kansikuva

    1 / 2025

  • Vain verkossa / 2025

  • 2.5.2025

    Toimittajia vastaan hyökätään Brasiliassa yhä useammin oikeustoimien avulla – Taustalla äärioikeiston nousu

    Korvausten vaatiminen henkisistä kärsimyksistä on muuttunut Brasiliassa sensuuristrategiaksi, jolla pyritään hiljentämään toimittajat ja tiedotusvälineet. Moni sensuroi nyt itse itseään.

  • 30.4.2025

    Nostalgia houkuttelee epävarmoina aikoina, mutta siinä on myös riskinsä

    Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Se on inhimillistä, mutta nostalgia voi olla liiallista, jos tulevaisuuden visioinnin sijasta huomio kohdistuu menneeseen, muistuttaa professori Visa Heinonen.

  • 29.4.2025

    Moe Mustafa kasvoi ujosta pojasta häpeää purkavaksi taiteilijaksi: ”Ääntään kannattaa käyttää”

    Nykytaiteilija Moe Mustafa oppi luottamaan omaan ääneensä astumalla riittävän monta kertaa kymmenen metriä kauemmas. Taiteessaan hän etsii keinoja saattaa itsensä alttiiksi.

  • 28.4.2025

    Kuubassa naisten ikää ja kehoa ei ruodita – tanssitaiteilija Mailevis Ortega valmentaa Suomessa kilpatanssiryhmää kotimaansa naisten elämänohjeilla 

    Kuubalaisilla naisilla on vahva itsetunto, jota eivät kilot ja rypyt heilauta. Mailevis Ortega haluaa opettaa suomalaisille kotimaansa naisten elämänasennetta tanssin avulla.

  • 25.4.2025

    Mausteinen linssikeitto tuo väriä ja lämpöä kevääseen

    Mausteinen linssikeitto on perinteinen ruoka Lähi-idän maissa. Keitto sopii mainiosti tarjottavaksi esimerkiksi siemennäkkärin ja oliivien kanssa.

  • 25.4.2025

    Paavi Franciscus heitti kukkia mereen Sisiliassa ja soitti joka ilta puhelun Gazaan – Italiassa edesmennyt paavi nähtiin siirtolaisten, köyhien ja vankien puolustajana

    Palermon jalkapallojoukkueen sosiaaliseen mediaan julkaisema kuva paavi Franciscuksesta lounastamassa siirtolaisten, köyhien ja sairaiden kanssa kiteyttää sen, mitä edesmennyt paavi monelle italialaiselle merkitsi. Paavi Franciscus ei ainoastaan nähnyt syrjäytyneitä, vaan antoi heille kasvot, kirjoittaa Mira Selander kolumnissaan.

  • 24.4.2025

    Kambodžassa muistellaan 50 vuoden takaista kansanmurhaa – Punakhmerit tulevat Kann Kallin uniin yhä uudelleen

    Noin 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli punakhmerien valtakaudella, joka alkoi huhtikuussa 1975. Toimittaja Rauli Virtanen ja valokuvaaja Roland Neveu seurasivat heidän saapumistaan Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. 50 vuotta myöhemmin tapahtumia muistellaan yhä – mutta ei juhlita.

  • 24.4.2025

    Hallitus ei pysty noudattamaan omaa kehityspolitiikkaansa, kritisoivat järjestöt – Kehitysyhteistyöstä leikataan jälleen 

    Kehitysyhteistyöstä leikataan jo kolmatta kertaa tämän hallituskauden aikana. Ajankohta on erityisen hankala, sanovat järjestöt.

  • 23.4.2025

    Humanitaarinen työ on saanut Linda Konaten sietämään epävarmuutta ja ymmärtämään, kuinka samanlaisia ihmiset ovat: “Toivon, että löytäisimme mahdollisuuksia tavata ja puhua toisillemme kasvokkain”

    Linda Konate on tehnyt pitkän uran humanitaarisen työn ja kehitysyhteistyön parissa. Kesäkuussa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtajana tunnettu Konate aloittaa Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n toiminnanjohtajana. Kuka vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi valittu Konate on ja millaisesta tulevaisuudesta hän haaveilee?

  • 22.4.2025

    ”Punainen kortti on tapa osoittaa tyytymättömyyttä Israelin valtiota kohtaan” – Chilessä sekä jalkapalloilijat, kansa että valtio ovat Palestiinan tukena

    Chilessä on suuri palestiinalaisvähemmistö, jolle oma jalkapallojoukkue, Club Deportivo Palestino, on tärkeä osa omaa kulttuuria ja solidaarisuustyötä.