• 1 -lehden kansikuva

    1 / 2025

  • Vain verkossa / 2025

  • 18.2.2025

    ”Ihmiset valittavat ja ovat vihaisia Trumpille” – Tapasimme kenialaisessa slummissa Boy Dallasin, jonka elämään suomalaiset tutustuivat kymmenen vuota sitten

    Vuonna 2015 ohjaaja Kati Juurus teki Nairobin slummia Kiberaa käsittelevän palkitun dokumentin, jonka pääosassa nähtiin kuvaajana työskentelevä Boy Dallas. Tapasimme Boy Dallasin Kiberassa ja kysyimme, mihin suuntaan tilanne hänen kotikulmillaan on kehittynyt.

  • 18.2.2025

    ”Toivo syntyy siitä, että teemme asioita yhdessä, ajattelemme yhdessä, kysymme yhdessä”

    Enpä olisi osannut nuorena aavistaa, että tulisin myöhemmin työskentelemään lehdessä, joka toi minulle tunteen maailman avaruudesta ja ihmeellisyydestä, kirjoittaa Maailman Kuvalehden päätoimittajana kymmenen vuotta toiminut Anni Valtonen.

  • 18.2.2025

    Kehitysyhteistyössä katsotaan nyt omaa napaa: ”Globaalin solidaarisuuden ideaali on kadonnut tai hälvenemässä”

    Rikkaat maat eivät koskaan ole tehneet kehitysyhteistyötä pelkästään epäitsekkäistä syistä. Kireä geopoliittinen ilmapiiri ja oikeistopopulismin nousu ovat kuitenkin johtaneet siihen, että nyt odotukset apua kohtaan ovat muuttuneet. Rahoitus halutaan takaisin, korkojen kera, sanovat asiantuntijat.

  • 18.2.2025

    Tuleeko maailmankuvastamme mustavalkoinen? Ulkomaanjournalismin tila kapenee, ja sillä on seurauksensa, sanovat toimittajat

    Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Jos journalismi keskittyy vain meitä lähellä oleviin ilmiöihin, suomalaisilta saattaa jäädä ymmärtämättä, miten muu maailma toimii, pelkäävät alan osaajat.

  • 14.2.2025

    ”Älkää kadottako omaa ääntänne!” – Suomessa elää suuri joukko kirjailijoita, joiden tekstit eivät päädy käsiimme

    Vaikka suomalainen kirjallisuuskenttä on viime vuosina alkanut avautua uusille äänille, sen monimuotoisuus on yhä melko pintapuolista. Eri maista Suomeen muuttaneiden kirjailijoiden kokemukset osoittavat, että rakenteelliset esteet ja stereotypiat rajoittavat muunkielisten teosten näkyvyyttä ja arvostusta.

  • 13.2.2025

    Hyvän Tekijät -podcastin toisessa jaksossa toimittaja Karoliina Knuuti avaa, kuka hyötyy kolonialismin muovaamasta järjestelmästä

    Mitä tarkoittaa dekolonisaatio? Miten kolonialismi on vaikuttanut kehitysyhteistyöhön? Entä laajemmin globaaliin järjestelmäämme? Kysymyksiä jaksossa pohtivat tutut juontajat Venla Saikku ja Jouni Hemberg sekä toimittaja Karoliina Knuuti.

  • 10.2.2025

    Maailman muuttajat ja selittäjät – Vuoden ensimmäisellä Maailmanluokan klubilla 27.2. lavalle nousevat aktivistit ja ulkomaantoimittajat

    Maailmanluokan klubilla Bar Tÿpossa tarkastellaan maailman kehitystä kahdesta vinkkelistä: aktivistien ja toimittajien silmin. Mukana ovat muun muassa maailmaa tuntevat toimittajat Tommi Nieminen, Liselott Lindström, Outi Salovaara ja Pasi Toivonen sekä pitkään Elokapinassa toiminut Anton Keskinen.

  • 10.2.2025

    Suomi aloitti vaikeuksissa olevan Etyjin puheenjohtajana – “Joudumme palaamaan aivan perusasioihin” 

    Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on kärsinyt viime vuosina ulkopolitiikan ja diplomatian sääntöjen murenemisesta. Ulkoministeriön Etyj-puheenjohtajuussihteeristön apulaispäällikkö Toni Sandell vastaa kymmeneen kysymykseen Etyjistä ja Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

  • 7.2.2025

    Intersukupuolisten lasten ja nuorten tarpeettomat hoidot ovat ihmisoikeuskysymys, sanoo intersukupuolisten järjestöä johtava Kaisli Syrjänen

    Oli ”mieletön voitto”, että YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi viime keväänä yksimielisesti intersukupuolisten ihmisten oikeuksia koskevan päätöslauselman, sanoo ihmisoikeusjärjestö ISIO ry:n puheenjohtaja Kaisli Syrjänen. Hänen mukaansa valtioilla on nyt painetta laittaa lainsäädäntö kuntoon.

  • 6.2.2025

    ”Emme me käytä sulkia joka päivä” – Muscogee-kansaan kuuluva toimittaja Angel Ellis torjuu stereotypioita ja taistelee lehdistönvapauden puolesta

    Muscogeet ovat yksi harvoista Amerikan alkuperäiskansoista, joiden lainsäädäntö turvaa lehdistönvapauden. Se on osittain Angel Ellisin ansiota. Hän sai potkut paljastettuaan paikallishallinnon korruption mutta johtaa nykyisin mediataloa, joka uskaltaa tehdä myös kriittistä journalismia.