• 1 -lehden kansikuva

    1 / 2025

  • Vain verkossa / 2025

  • 11.4.2025

    Puutarhat ja kasvimaat lisäävät ruokaturvaa Zimbabwessa – Hararessa asuva toimittaja kertoo kaupunkiviljelyn haasteista ja mahdollisuuksista

    Epävakaa talous ja kuivuus koettelevat Zimbabwea. Paikalliset ovat keksineet ratkaisuksi kaupunkikasvimaat. Samalla kaupunkien viheralueille hallitsemattomasti levittäytyvät viljelykset aiheuttavat haasteita. Kaupungin pitäisi kuitenkin tukea kestävää viljelyä, kirjoittaa Hararessa asuva Hanne-Mari Tarvonen.

  • 10.4.2025

    Meri valtaa rikkaidenkin kodit Dar es Salaamissa – ”Miksi panit teehen suolaa?”

    Nouseva vedenpinta saastuttaa juomavettä, muuttaa takapihat suoksi ja pilaa rakennukset aiemmin kukoistaneilla asuinalueilla Dar es Salaamissa. Taustalla on ilmastonmuutos.

  • 9.4.2025

    Brasilialainen taidekoulu yhdistää luonnon ja taiteilijat – ”Maailma on ilmoittanut, että meidän on muutettava tapaamme elää”

    Sertão Negro on afrobrasilialainen taidekoulu, joka on perustettu sekä taiteelliseen että poliittiseen tarkoitukseen. Perustaja Dalton Paula kutsuu sitä ”mikropoliittiseksi uudelleenjärjestelyksi”, joka yhdistää taiteen ja ekologian.

  • 8.4.2025

    Romanien oikeudet matelevat, emmekä vieläkään osaa puhua siitä

    Miksi emme puhu Puolan aborttioikeuksien yhteydessä siitä, että Tšekissä pakkosteriloitiin romaninaisia vielä 2010-luvulla? Tietoa romanivähemmistön syrjinnästä löytyy, mutta se sivuutetaan, kirjoittaa Tuukka Tuomasjukka.

  • 7.4.2025

    Essee: Maailmankansalaisuuden ei tarvitse olla varattu vain harvoille

    Suomalainen voi matkustaa ilman viisumia 192 maahan, mutta monien näiden maiden kansalaiset eivät pääse Suomeen. Sitä selittää järjestelmä, joka perustuu valtioiden väliseen poliittiseen ja taloudelliseen hierarkiaan. Se ei kuitenkaan ole luonnonlaki, kirjoittaa Riina Rastas esseessään.

  • 4.4.2025

    Monisukupolvinen yhteisasuminen yleistyy Euroopassa – Barcelonassa Carles, 85, ja Carolina, 28, ovat olleet kämppiksiä kolme vuotta: ”Se on tuntunut alusta asti luontevalta”

    Monissa Espanjan suurkaupungeissa on pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, eikä esimerkiksi kaikilla opiskelijoilla ole varaa edes soluhuoneeseen. Samaan aikaan yksinäisyyttä kokevien vanhusten määrä on lisääntynyt. Ratkaisuksi on keksitty yhteisasuminen.

  • 3.4.2025

    Indonesia otti käyttöön suuryritysveron

    Indonesia soveltaa OECD:n sopimusta, jonka mukaan maat voivat asettaa 15 prosentin veron monikansallisille suuryrityksille.

  • 3.4.2025

    Suomen irtautuminen miinakieltosopimuksesta nakertaisi kansainvälistä järjestelmää, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson – ”Jos tästä nakerretaan, mikä on seuraava askel?”

    Jos Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, se näyttää huonoa esimerkkiä myös muille maille, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson. Hänen mukaansa vastuullista miinoittamista ei ole olemassa.

  • 2.4.2025

    Syyrialaiset palaavat sodan raunioittamaan maahan – ”Ilman toivoa ei voi elää”

    Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa, jonne noin 300 000 syyrialaista on palannut sen jälkeen, kun diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin. Moni on menettänyt kaiken, mutta myös optimismia on ilmassa. ”Edellisen hallinnon aikana emme uskaltaneet sanoa, miltä meistä tuntuu. Nyt voimme puhua vapaasti kaikesta”, sanoo Abdul Latif Shahin.

  • 2.4.2025

    Energiateollisuuden terveiset: Ilmastonmuutos on sinun syytäsi

    Australialaistutkimuksen mukaan energiasektorin toimijoiden viesti on, että sankarikuluttaja ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin huomio kääntyy pois merkittävimmistä saastuttajista.