• 2 -lehden kansikuva

    2 / 2025

  • 1 -lehden kansikuva

    1 / 2025

  • Vain verkossa / 2025

  • 22.5.2025

    Uskommeko rauhan säilyvän pelkästään puolustusmenoja kasvattamalla?

    Suomessa puhutaan enemmän asehankinnoista ja puolustusmenojen kasvattamisesta kuin rauhasta. Myös eriarvoisuutta lisäävä politiikka on kuitenkin turvallisuusuhka, muistuttaa Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

  • 21.5.2025

    Tutkija Timo R. Stewart ei pelkää kohdata eri mieltä olevia – ”Olen muuttanut omia mielipiteitäni monta kertaa”

    Rauhansopimus on harvoin mieluisa kaikille. ”Kunhan sopimus on vähemmän paha kuin konfliktin jatkuminen, se saattaa kannattaa”, sanoo Timo R. Stewart. Euroopan ja Lähi- idän suhteita tutkivan Stewartin mukaan väittelemistä pitäisi opettaa jo koulussa.

  • 21.5.2025

    ”Nyt on ihan selkeästi rankaisumentaliteetti käynnissä” – Suomalainen rauhanliike elää vaikeinta aikaansa vuosikymmeniin

    Hallitus on lakkauttanut rauhanjärjestöjen rahoituksen, konfliktit kärjistyvät ja poliitikot uhkuvat varusteluintoa. Rauhanaktivistien mukaan toivo versoo kuitenkin vastareaktiosta: yhä useampi on kyllästynyt sotauhoon.

  • 20.5.2025

    Mediaympäristön muutos ja resurssivaje koituivat Ulkopolitiikka-lehden kohtaloksi

    Yi 60-vuotias Ulkopolitiikka-lehti lakkautettiin tänä keväänä. Lakkautuspäätöksestä vastannut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala kaipaa silti yhä ”syvää näkemystä melun maailmaan”.

  • 16.5.2025

    “Tässä tapahtumassa tunnemme olevamme hetken kuin kotona” – Barcelonalaisessa puistosalsassa kohtaavat eri kulttuurit ja taustat

    Perulaisen Ana Renojon johdolla sadat salsaajat kokoontuvat Barcelonan Ciutadella-puistoon tanssimaan joka viikonloppu. Barcelona on yksi lattaritanssien pääkaupungeista Euroopassa.

  • 16.5.2025

    Moni Israelissa haluaa unohtaa lähes 80 vuotta sitten tyhjennetyt palestiinalaiskylät – Palestiinalaisvalokuvaaja Ahmad Al-Bazzin kuvissa historia herää henkiin

    Ahmad Al-Bazz sai harvinaisen mahdollisuuden tutustua palestiinalaiskyliin, jotka tyhjennettiin, kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948. Hänen mielestään nakba, eli katastrofi, jatkuu yhä. Al-Bazzin kuvia on esillä kahdessa näyttelyssä Helsingissä.

  • 15.5.2025

    ”Tulin Suomeen poikana, mutta täällä minusta tuli mies” – Oopperalaulaja Barnabas Mebrahtu palasi Eritreaan rakentamaan sodasta toipuvaa maata

    Barnabas Mebrahtu antoi itäafrikkalaiselle Eritrealle sen, mitä hän oli Suomessa oppinut. Opettamalla musiikkia hän halusi vahvistaa nuoren maan omaa kulttuuria.

  • 14.5.2025

    Propagandakoneistot vahvistuvat, kun länsimaiden tuki riippumattomalle medialle hiipuu

    Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös jäädyttää kehitysapu sysää riippumattomat uutishuoneet ahdinkoon eri puolilla maailmaa. Tiedollisen tyhjiön täyttävät Kremlin ja Pekingin äänitorvet, kirjoittaa Antti Yrjönen esseessään.

  • 12.5.2025

    Tansanialaiset naiset murtavat matkailualan esteitä yksi safari kerrallaan – ”Ei ole mitään, mitä nainen ei pystyisi tekemään”

    Yhä useammat naiset työskentelevät matkailualalla Tansaniassa. Samalla kun he opastavat turisteja, he kyseenalaistavat pitkään vallinneet sukupuolinormit ja muokkaavat käsityksiä siitä, mikä naisille on mahdollista.

  • 9.5.2025

    ”Istumme aikapommin päällä” – Turismin sydän Kapkaupunki pumppaa jätevettä suoraan mereen asiantuntijoiden ja paikallisten vastustuksesta huolimatta

    Kapkaupunki pumppaa joka päivä yli 40 miljoonaa litraa viemärivettä Atlantin valtamereen. Lääkejäämät ja torjunta-aineet vedessä uhkaavat sekä ihmisten terveyttä että luonnon monimuotoisuutta.