• 17.4.2025

    Kolme tapaa kuolla – erilaiset hautajaisperinteet muistuttavat meitä yhteisön tärkeydestä 

    Viimeiselle matkalle lähdetään usein perinteiden saattelemana. Kreikkalaisessa ja somalialaisessa kulttuurissa sekä romanikulttuurissa korostuu yhteisön merkitys. “Meille tärkeintä on varmistaa, ettei kukaan jää yksin”, sanoo kreikkalainen Chrysa Panagiotopoulou.

  • 3.4.2025

    Suomen irtautuminen miinakieltosopimuksesta nakertaisi kansainvälistä järjestelmää, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson – ”Jos tästä nakerretaan, mikä on seuraava askel?”

    Jos Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, se näyttää huonoa esimerkkiä myös muille maille, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson. Hänen mukaansa vastuullista miinoittamista ei ole olemassa.

  • 1.4.2025

    Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen vaatii kansalaisyhteiskunnalta valppautta, sanoo Jarna Petman: ”Jos emme aseta rajoja tässä ja nyt, ei niitä aseta kukaan muukaan”

    Miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet viime vuosina? Onko ihmisoikeuksista tullut kauppatavaraa? Mitä me voimme tehdä niiden edistämiseksi? Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman vastaa kysymyksiin.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.

  • 28.3.2025

    Kaverusten ideasta lähtenyt Global Club Nights tarjoilee livemusiikkia eri puolilta maailmaa – ”Tarvitsemme paikan, jossa voimme esitellä työtämme”

    Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskelleet kaverukset saivat reilu kolme vuotta sitten idean. Nyt he järjestävät kerran kuussa Global Club Nights -liveklubitapahtumaa, joka tutustuttaa toisiinsa eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneita muusikoita ja suomalaisia musiikkialan toimijoita.

  • 26.3.2025

    Minna Canth -matinea kokosi Kuopioon tasa-arvosta kiinnostuneita ihmisiä – Kirjailija Sirpa Kähkönen: ”Meidän on tunnustettava aiempien sukupolvien arvo”

    Minna Canthin päivänä Kuopion taidemuseossa keskusteltiin Canthin perinnöstä ja juhlittiin Pekingin naistenoikeuksien julistuksen 30-vuotispäivää. Keskusteluissa ja puheenvuoroissa nousi esiin se, että vaikka tasa-arvo on edennyt Canthin ajoista, on oikeuksista pidettävä nyt kiinni ja lujaa.

  • 20.3.2025

    Valitut on ensimmäinen kokopitkä meänkielinen näytelmäelokuva

    Jon Blåhedin ohjaama Valitut kertoo yhden uskonliikkeen noususta ja tuhosta.

  • 19.3.2025

    Antirasismin esteenä kouluissa on usein valkoisten kasvattajien asema – ”Valkoisilla suomalaisilla on etuoikeuksia, jotka heidän täytyy tunnistaa”

    Antirasismin asiantuntijoiden Paco Diopin ja Panu Artemjeffin mukaan antirasistinen toimintakulttuuri on kehittynyt suomalaisissa kouluissa viime vuosina paljon. Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää, ja myös lapset ja nuoret pitää ottaa mukaan.

  • 18.2.2025

    Kehitysyhteistyössä katsotaan nyt omaa napaa: ”Globaalin solidaarisuuden ideaali on kadonnut tai hälvenemässä”

    Rikkaat maat eivät koskaan ole tehneet kehitysyhteistyötä pelkästään epäitsekkäistä syistä. Kireä geopoliittinen ilmapiiri ja oikeistopopulismin nousu ovat kuitenkin johtaneet siihen, että nyt odotukset apua kohtaan ovat muuttuneet. Rahoitus halutaan takaisin, korkojen kera, sanovat asiantuntijat.

  • 18.2.2025

    Tuleeko maailmankuvastamme mustavalkoinen? Ulkomaanjournalismin tila kapenee, ja sillä on seurauksensa, sanovat toimittajat

    Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Jos journalismi keskittyy vain meitä lähellä oleviin ilmiöihin, suomalaisilta saattaa jäädä ymmärtämättä, miten muu maailma toimii, pelkäävät alan osaajat.