• 16.12.2024

    Kuka uskoo vielä tarinaan talouskasvusta? – “Todellista kasvua ei ole tapahtunut neljäänkymmeneen vuoteen”

    Talouskasvua pidetään yhä pakkona, vaikka tutkimusten mukaan se ei ole lisännyt hyvinvointia enää aikoihin. Olisiko jo aika valmistautua kasvun jälkeiseen aikaan, ja mitä se käytännössä tarkoittaisi?

  • 16.12.2024

    Sarjakuvien uudet ulottuvuudet – Museonäyttelyt Kuopiossa ja Kouvolassa rikkovat perinteet

    Kuopion taidemuseon ja Kouvolan Poikilo-museon näyttelyissä sarjakuva astuu ulos perinteisistä kehyksistään ja valtaa museot tilateoksilla, äänillä ja liikkuvalla kuvalla.

  • 13.12.2024

    Velvollisuus ja pakko ajavat uutta saamelaisnuorten sukupolvea aktivismiin: ”Tulee sellainen olo, että jos minä en tee nyt, niin kuka sitten”

    Osa saamelaisnuorista kokee painetta toimia aktivistina. Vaikuttaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi tuntua taakalta, joka on kuitenkin tehtävä, jotta saamelaisten oikeudet totetuisivat. Saamelaisen kulttuurin professori pelkää, että aktivismi muodostaa saamelaisnuorten identiteetin lähtökohdaksi vastakkainasettelun valtaväestöön.

  • 4.12.2024

    ”Joululahjatoiveemme olisi, että yritystoiminta ja kuluttaminen tapahtuisi ihmisoikeuksien ja maapallon rajoissa” – Eetti ry palkittiin ympäristöpalkinnolla 

    Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) on saanut vuoden 2024 Sininen pallo -palkinnon tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään ylikulutuksen vähentämiseksi. Omaa kuluttamistaan on hyvä pysähtyä miettimään eritoten nyt joulun alla, toiminnanjohtaja Emma Mikkilä muistuttaa.

  • 3.12.2024

    Vähemmän oletuksia, enemmän rohkeutta – Miten puramme vammaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja?

    Monet työnantajat epäilevät vammaisten kykyä tehdä töitä. Työelämässä tarvitaan tietoa, avoimuutta ja rohkeutta palkata eri tavoin vammaisia ihmisiä.

  • 29.11.2024

    Myrskyn silmässä – Irene Zidanin romaanissa pohditaan identiteettiä

    Isäni appelsiininkukkien maasta käsittelee painavia teemoja, mutta romaanissa on myös tasapainottavaa ilmavuutta, rakkautta ja hellyyttä. Kirja-arviossa Irene Zidanin esikoisromaani.

  • 28.11.2024

    Tutkija ja kouluttaja Shadia Rask herkistyi jo nuorena tunnistamaan eriarvoisuutta: ”Jos rasismia ei omassa arjessaan koe, sitä ei välttämättä huomaa”

    Suomalaisen äidin ja sudanilaisen isän tytär Shadia Rask koki nuorena, että hänen on suoriuduttava erinomaisesti kaikesta ollakseen hyväksytty suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt hän toteuttaa äitinsä toivetta ja tekee töitä yhdenvertaisemman maailman eteen.

  • 26.11.2024

    ”Juhlimme yltäkylläisyydessä vielä tämän illan, vaikka aamulla edessä on sotku ja oksennus”

    Vaikka Suomi on ennakoinnin edelläkävijä, teemme juuri nyt hyvin lyhyen tähtäimen valintoja. Raavimme tuhatvuotiset suot tyhjiksi turpeesta ja hakkaamme metsät pahvilaatikoiksi verkkokauppoihin, mutta emme saata kohtuullistaa elintapojamme, jotta lähimetsässä lentäisi jatkossakin varpunen, Noora Vähäkari kirjoittaa.

  • 5.11.2024

    Muusikko ei elä pelkästä kutsumuksesta – kulttuuri tarjoaa meille merkitystä, ja siksi sitä pitää puolustaa

    Työnteon lopullisen tarkoituksen tiesi jo Mauri Antero Numminen. Hän valmisti ammattimiehen käsityönä Isän ja äidin työlaulun, jonka kertosäkeessä lauletaan: ”työtä, työtä, työtä tehdään jotta jotta leipää syödään”. Kolminkertaisesti työtä, ei ollenkaan vieras ajatus muusikon maailmassa.

  • 15.10.2024

    Mia Takula ja Benjamin Pitkänen tekevät töitä eläinten puolesta, jotta maapallolla olisi tulevaisuus: ”Ihmisiä ei ole ilman luontoa eikä luontoa ilman eläimiä”

    Eri sukupolvea edustavat Mia Takula ja Benjamin Pitkänen nousivat julkisuuteen keskustelua herättäneillä tempauksillaan. Nyt he kertovat, mitä meidän tulisi ymmärtää Suomen eläinoikeustilanteesta.