• 7.5.2025

    Fozi Ahmedia ja Nimco Nooria yhdistää halu vaikuttaa – ”Toivosta kannattaa pitää kiinni”

    Kirjailija-opettaja Nimco Nooria ja yhteisötyöntekijä Fozi Ahmedia yhdistävät juuret Somaliassa. Molemmat ovat myös aktiivisia yhteiskunnallisia vaikuttajia ja rauhan rakentajia.

  • 7.5.2025

    Miten arki toisenlaisessa yhteiskunnassa muuttaa suhdetta Suomeen? – Maailman Kuvalehden kirjeenvaihtajat festarivieraina

    Maailman Kuvalehden paneelikeskustelussa Maailma kylässä -festareilla keskustellaan ulkomaankirjeenvaihtajien roolista sillanrakentajina ja ymmärryksen lisääjinä.

  • 29.4.2025

    Moe Mustafa kasvoi ujosta pojasta häpeää purkavaksi taiteilijaksi: ”Ääntään kannattaa käyttää”

    Nykytaiteilija Moe Mustafa oppi luottamaan omaan ääneensä astumalla riittävän monta kertaa kymmenen metriä kauemmas. Taiteessaan hän etsii keinoja saattaa itsensä alttiiksi.

  • 24.4.2025

    Hallitus ei pysty noudattamaan omaa kehityspolitiikkaansa, kritisoivat järjestöt – Kehitysyhteistyöstä leikataan jälleen 

    Kehitysyhteistyöstä leikataan jo kolmatta kertaa tämän hallituskauden aikana. Ajankohta on erityisen hankala, sanovat järjestöt.

  • 23.4.2025

    Humanitaarinen työ on saanut Linda Konaten sietämään epävarmuutta ja ymmärtämään, kuinka samanlaisia ihmiset ovat: “Toivon, että löytäisimme mahdollisuuksia tavata ja puhua toisillemme kasvokkain”

    Linda Konate on tehnyt pitkän uran humanitaarisen työn ja kehitysyhteistyön parissa. Kesäkuussa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtajana tunnettu Konate aloittaa Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n toiminnanjohtajana. Kuka vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi valittu Konate on ja millaisesta tulevaisuudesta hän haaveilee?

  • 17.4.2025

    Kolme tapaa kuolla – erilaiset hautajaisperinteet muistuttavat meitä yhteisön tärkeydestä 

    Viimeiselle matkalle lähdetään usein perinteiden saattelemana. Kreikkalaisessa ja somalialaisessa kulttuurissa sekä romanikulttuurissa korostuu yhteisön merkitys. “Meille tärkeintä on varmistaa, ettei kukaan jää yksin”, sanoo kreikkalainen Chrysa Panagiotopoulou.

  • 3.4.2025

    Suomen irtautuminen miinakieltosopimuksesta nakertaisi kansainvälistä järjestelmää, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson – ”Jos tästä nakerretaan, mikä on seuraava askel?”

    Jos Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, se näyttää huonoa esimerkkiä myös muille maille, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson. Hänen mukaansa vastuullista miinoittamista ei ole olemassa.

  • 1.4.2025

    Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen vaatii kansalaisyhteiskunnalta valppautta, sanoo Jarna Petman: ”Jos emme aseta rajoja tässä ja nyt, ei niitä aseta kukaan muukaan”

    Miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet viime vuosina? Onko ihmisoikeuksista tullut kauppatavaraa? Mitä me voimme tehdä niiden edistämiseksi? Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman vastaa kysymyksiin.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.

  • 28.3.2025

    Kaverusten ideasta lähtenyt Global Club Nights tarjoilee livemusiikkia eri puolilta maailmaa – ”Tarvitsemme paikan, jossa voimme esitellä työtämme”

    Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskelleet kaverukset saivat reilu kolme vuotta sitten idean. Nyt he järjestävät kerran kuussa Global Club Nights -liveklubitapahtumaa, joka tutustuttaa toisiinsa eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneita muusikoita ja suomalaisia musiikkialan toimijoita.