• 6.11.2024

    Johanna Frondelius kirjoitti kirjan Ruotsiin muuttaneista suomalaisnaisista – naapuri tarjosi toivoa paremmasta elämästä ja avoimemmasta ilmapiiristä

    Tietokirjailija Johanna Frondelius keräsi tarinoita suomalaisilta naisilta, jotka muuttivat Ruotsiin. Elämäntarinat opettivat uuteen maahan sopeutumisen onnesta ja kipupisteistä.

  • 24.1.2024

    Sota ei ole mikään partioleiri, eikä siitä selvitä kotivaralla ja kuntosalitreenillä

    Päättäjät ja asiantuntijat peräänkuuluttavat sotaan varautumista. Jos aiheesta todella halutaan puhua, pitää puhua myös sodan vakavista inhimillisistä vaikutuksista, kirjoittaa Teija Laakso.

  • 9.3.2022

    Lappu kaulaan ja sotalapseksi Ruotsiin: ”Valokuvat, postikortit ja kirjeet auttavat muistamaan”

    Suomesta lähetettiin talvi- ja jatkosodan aikana 72 000 lasta turvaan Ruotsiin. Kaulaan matkan alussa ripustettu lappu on yksi esineistä, joka muistuttaa vuosista Ruotsissa.

  • 12.11.2021

    Ilmastorahoitukseen vaaditaan lisää tasa-arvoa – Järjestöt kritisoivat Pohjoismaiden kehityshankkeita

    Kirkollisten avustusjärjestöjen selvityksen mukaan vain hieman yli puolet pohjoismaisesta ilmastoon kohdistuneesta kehitysrahoituksesta kohdistui myös sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Ruotsi eroaa muista Pohjoismaista yli 80 prosentin osuudellaan.

  • 15.2.2021

    Essee: Usko – esille vai piiloon?

    Uskonnollisuuden harjoittamista koskeva keskustelu on saanut lisää kerroksia ja kierroksia. Uskonnollisuuden näyttäminen on alkanut nivoutua yhtä tiiviimmin osaksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä, antropologi ja toimittaja Lea Pakkanen kirjoittaa.

  • 22.4.2020

    Ruotsalaisten ja suomalaisten osuus orjakaupan historiassa on lakaistu maton alle – ”Emme ehkä olleet suurimpia syyllisiä, mutta emme myöskään sivullisia”, sanovat suomalaistutkijat

    Tutkija-dokumentaristi Jouko Aaltosen ja dosentti Seppo Sivosen kirja kertoo muun muassa Ruotsin omistamasta karibialaisesta Saint-Barthélemyn saaresta, josta tuli orjakaupan keskus. Vielä nykyäänkin asian vähättely on Ruotsissa yleistä, ja saareen suhtaudutaan jopa nostalgisesti, sanoo Aaltonen.

  • 19.2.2020

    "Jo toisena päivänä osasin ajaa pyörällä itse!" – Uusi kotimaa antaa mahdollisuuden oppia uutta

    Uuteen maahan muuttaessa eteen tulee aluksi oudolta tuntuvia tapoja. Mutta kun sitten oppii kalastamaan, leipomaan paikallisille rakkaan kakun, ajamaan pyörällä ja olemaan yhteydessä itsensä ja luonnon kanssa, sitähän alkaa tuntea olevansa jo kotonaan.

  • 4.1.2019

    Heitteille jätetyt

    Ehkä meidän, työikäisten, pitäisi lähteä kadulle ja tarvittaessa lakkoilla sen puolesta, että tässä hienossa maassa jokaiselle turvattaisiin arvokas vanhuus, ehdottaa Elina Hirvonen.

  • 19.3.2018

    Seksikohussa ryvettynyt Oxfam sai synninpäästön Ruotsilta – maa palaa rahoittajaksi

    Seksuaalisen hyväksikäytön skandaalissa ryöpyttämä brittijärjestö saa osittaisen synninpäästön: ruotsalaiset totesivat, että järjestö on parantanut käytäntöjään, ja joka tapauksessa sen kautta apu menee perille sadoille tuhansille.

  • 8.9.2017

    Tanssin vapaustaistelija

    Niki Tsappos teki historiaa voittamalla ensimmäisenä naisena hiphopin maailmanmestaruuden. Voitto taltioitui elokuvaan, joka sai maailman polvilleen.