• 18.2.2025

    Tuleeko maailmankuvastamme mustavalkoinen? Ulkomaanjournalismin tila kapenee, ja sillä on seurauksensa, sanovat toimittajat

    Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Jos journalismi keskittyy vain meitä lähellä oleviin ilmiöihin, suomalaisilta saattaa jäädä ymmärtämättä, miten muu maailma toimii, pelkäävät alan osaajat.

  • 11.2.2025

    ”Paras tapa päästä eroon lapsityöstä on varmistaa, että aikuisille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa”

    Koronapandemia lisäsi lapsityötä, sillä monella perheellä oli vaikeuksia tulla toimeen ja lapsetkin tarvittiin mukaan hankkimaan elantoa, kertoo Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin asiantuntija Anna Perttula.

  • 7.2.2025

    Intersukupuolisten lasten ja nuorten tarpeettomat hoidot ovat ihmisoikeuskysymys, sanoo intersukupuolisten järjestöä johtava Kaisli Syrjänen

    Oli ”mieletön voitto”, että YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi viime keväänä yksimielisesti intersukupuolisten ihmisten oikeuksia koskevan päätöslauselman, sanoo ihmisoikeusjärjestö ISIO ry:n puheenjohtaja Kaisli Syrjänen. Hänen mukaansa valtioilla on nyt painetta laittaa lainsäädäntö kuntoon.

  • 7.1.2025

    Kansainvälinen sopimus suojaa perinnetietoa hyväksikäytöltä

    Yli 190 maata solmi sopimuksen, jolla pyritään estämään perinnetiedon hyväksikäyttö, ”biopiratismi”. Historiallinen sopimus suojaa perinnetietoa edistämällä läpinäkyvyyttä kansainvälisessä patentointijärjestelmässä.

  • 3.1.2025

    Mihin ryhmään sinä kuulut?

    Tuomo Mannisen valokuvissa poseeraavat niin punkkarit, partiolaiset kuin koirankasvattajatkin ympäri maailmaa. Valokuvanäyttely maailman eri ryhmistä on nähtävillä Suomen valokuvataiteen museossa 12. tammikuuta saakka.

  • 16.12.2024

    Kuka uskoo vielä tarinaan talouskasvusta? – “Todellista kasvua ei ole tapahtunut neljäänkymmeneen vuoteen”

    Talouskasvua pidetään yhä pakkona, vaikka tutkimusten mukaan se ei ole lisännyt hyvinvointia enää aikoihin. Olisiko jo aika valmistautua kasvun jälkeiseen aikaan, ja mitä se käytännössä tarkoittaisi?

  • 4.12.2024

    Suorituskeskeisyyttä vastaan kapinoidaan nyt lepäämällä – yhä useampi kyseenalaistaa jatkuvan työnteon

    Hustlauskulttuuri ja jatkuvan tehokkuuden eetos hallitsevat vielä monen arkea, mutta yhä useammat kyseenalaistavat tuottavuuden ylivallan. Työuupumuksen yleistyessä ja maapallon kestokyvyn heikentyessä herää kysymys: olisiko meidän syytä alkaa puolustaa hyvinvointiamme?

  • 4.12.2024

    Kansainvälisessä vapaaehtoistyössä kiinnostaa nyt kestävyys ja ilmastotyö: ”Nuorten ympäristöhuoli kanavoituu haluksi tehdä jotain”

    Vapaaehtoisuus ulkomailla houkuttelee maailmannälkäisiä vuosikymmenstä toiseen: samalla, kun halutaan tehdä jotain hyödyllistä, kartutetaan kielitaitoa ja haastetaan totuttuja ajatusmalleja.

  • 29.11.2024

    YK:n ilmastokokouksessa saatiin aikaan laiha sopu – kokouksen ensikertalainen kertoo kokemuksistaan ja neuvottelujen tuloksista: ”Kukaan ei saanut suurta voittoa”

    YK:n ilmastokokous, COP29, järjestetiin 11.–22. marraskuuta. Fingon ilmastotyön asiantuntija Ada Virnes kertoo, miten kokous sujui ja mitä siellä saatiin aikaan.

  • 28.11.2024

    Tutkija ja kouluttaja Shadia Rask herkistyi jo nuorena tunnistamaan eriarvoisuutta: ”Jos rasismia ei omassa arjessaan koe, sitä ei välttämättä huomaa”

    Suomalaisen äidin ja sudanilaisen isän tytär Shadia Rask koki nuorena, että hänen on suoriuduttava erinomaisesti kaikesta ollakseen hyväksytty suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt hän toteuttaa äitinsä toivetta ja tekee töitä yhdenvertaisemman maailman eteen.