• 30.4.2025

    Nostalgia houkuttelee epävarmoina aikoina, mutta siinä on myös riskinsä

    Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Se on inhimillistä, mutta nostalgia voi olla liiallista, jos tulevaisuuden visioinnin sijasta huomio kohdistuu menneeseen, muistuttaa professori Visa Heinonen.

  • 16.4.2025

    Monien suomalaisille tuttujen pääsiäisherkkujen taustalta löytyy lapsityövoimaa ja metsäkatoa – Suklaabrändit listattiin vastuullisuuden mukaan

    Tuore selvitys laittaa suklaanvalmistajat järjestykseen vastuullisuuden mukaan. Tulokset eivät mairittele. Esimerkiksi Fazer oli vasta sijalla 24. ”On aika lopettaa ’suklaapesu’”, sanoo selvityksen tehnyt verkosto.

  • 7.4.2025

    Essee: Maailmankansalaisuuden ei tarvitse olla varattu vain harvoille

    Suomalainen voi matkustaa ilman viisumia 192 maahan, mutta monien näiden maiden kansalaiset eivät pääse Suomeen. Sitä selittää järjestelmä, joka perustuu valtioiden väliseen poliittiseen ja taloudelliseen hierarkiaan. Se ei kuitenkaan ole luonnonlaki, kirjoittaa Riina Rastas esseessään.

  • 24.3.2025

    Pallon ja oman hyvinvoinnin vuoksi – Kirja-arviossa ilmastotekoihin kannustava teos

    Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius katsoo kirjassaan ilmastonmuutosta tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta. Ilmastoteot voivat edistää myös ihmisen omaa hyvinvointia, hän muistuttaa.

  • 21.3.2025

    Kummilapsilahjoittamista on kritisoitu stereotypioista ja kiitelty konkretiasta – Selvitimme, mitä kummitoiminnalle kuuluu juuri nyt 

    Moni suomalainen haluaa lahjoittaa kehitysyhteistyöhön kummilapsen välityksellä. Lasten käyttämistä kehitysyhteistyön kasvoina on kritisoitu etenkin maailmalla, mutta suomalaisjärjestöjen mukaan toimintaa on viime vuosina uudistettu paljon.

  • 19.3.2025

    Kummilapsi maksaa yksityisyydellään ja elämäntarinallaan

    Kummitoiminta tarjoaa lahjoittajille konkreettisen tavan osallistua kehitysyhteistyöhön, mutta siihen liittyy eettisiä haasteita, kirjoittaa Ujuni Ahmed. Hänen mukaansa vaarana on, että lapsesta tulee köyhyyden symboli, jonka yksityisyyttä ei kunnioiteta.

  • 6.3.2025

    Ihmisoikeuksia ja demokratiaa on pidetty Suomessa muuttumattomina, sanoo työelämäprofessori Kaari Mattila – ”Meidän pitää ymmärtää, mitä puolustamme”  

    Ihmisoikeusliiton entinen pääsihteeri Kaari Mattila on valittu Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessoriksi, jonka tonttiin kuuluvat ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio. Hän on huolissaan etenkin suurvaltojen heikkenevästä demokratiakehityksestä ja toivoo Euroopan mailta jälkiviisauden sijaan syvällisempää ymmärrystä.

  • 27.2.2025

    Useimmat meistä pitävät tutkijoita pätevinä – eniten tutkijoihin luotetaan Egyptissä, Intiassa, Nigeriassa ja Keniassa

    Tuoreen tutkimuksen mukaan 78 prosenttia uskoo, että tutkijat ovat päteviä. Useimmissa maissa poliittisella suuntautumisella ei ollut vaikutusta luottamukseen, mutta länsimaissa konservatiivien luottamus oli liberaaleja vähäisempää.

  • 18.2.2025

    Tuleeko maailmankuvastamme mustavalkoinen? Ulkomaanjournalismin tila kapenee, ja sillä on seurauksensa, sanovat toimittajat

    Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Jos journalismi keskittyy vain meitä lähellä oleviin ilmiöihin, suomalaisilta saattaa jäädä ymmärtämättä, miten muu maailma toimii, pelkäävät alan osaajat.

  • 11.2.2025

    ”Paras tapa päästä eroon lapsityöstä on varmistaa, että aikuisille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa”

    Koronapandemia lisäsi lapsityötä, sillä monella perheellä oli vaikeuksia tulla toimeen ja lapsetkin tarvittiin mukaan hankkimaan elantoa, kertoo Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin asiantuntija Anna Perttula.