• 9.10.2024

    Yli 60 prosenttia suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista: “Suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”

    Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Israelin toimiin Palestiinassa. Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja lähes puolet suomalaisista toivoo, että Palestiinan valtio tunnustettaisiin välittömästi.

  • 24.9.2024

    ”Kirjallisuus täydentää todellisuutta” –Adania Shibli kirjoitti romaanin sodasta ja palestiinalaisten sivuuttaamisesta

    Helsingissä vierailleen Adania Shiblin romaani tuo esiin palestiinalaisten aseman vuonna 1949 ja nyt. Olisi jo aika, etteivät palestiinalaiset ole maailman silmissä enää sivuosassa.

  • 15.3.2024

    Videot tärisevistä ja itkevistä lapsista ovat saaneet maailman ymmärtämään, mitä Gazassa tapahtuu – Mutta kun aikuinen keskittyy kuvaamaan lapsen hätää, mitä lapselle siitä aiheutuu?

    Kun journalistit eivät pääse sota-alueelle tallentamaan ihmisten hätää, paikalliset tekevät sen omien puhelimiensa välityksellä. Siitä on monenlaisia seurauksia.

  • 5.3.2024

    Saksa toisintaa Israelin apartheidia, sanoo tutkija – ”On hälyttävää, että pelkkä palestiinalainen identiteetti samaistetaan antisemitismiin”

    Israel-kritiikin samaistaminen antisemitismiin on Saksassa laaja ilmiö, kirjoittaa tutkija Saara Toukolehto AntroBlogin uutiskommentissa.

  • 1.2.2024

    Samalla kun kansainvälinen tuomioistuin alkoi tutkia Gazan tapahtumia kansanmurhana, monet maat vetivät tukensa pois alueen tärkeimmältä avustusjärjestöltä – tästä kohutussa UNRWA:ssa on kyse

    Israelin syytöksiin reagoiminen jäädyttämällä UNRWA:lle suunnatut tuet kertoo ymmärtämättömyydestä järjestön asemasta ja toiminnasta, kirjoittavat tutkija ja YK-järjestö UNRWA:n entiset työntekijät.

  • 25.1.2024

    Etelä-Afrikka syyttää Israelia kansanmurhasta, samalla kun Argentiina haluaa lähentää suhteitaan Israeliin – Näin Israelin ja Hamasin sota jakoi maailman

    Euroopan, Lähi-idän ja Pohjois-Amerikan suhtautuminen Israelin ja Hamasin sotaan on monelle jo tuttua, mutta miten valtiot muualla maailmassa ovat jakautuneet, ja miksi?

  • 27.12.2023

    Suomalainen media on epäonnistunut Palestiina-uutisoinnissaan: ”Palestiinalaisten ja israelilaisten mahdollisuudet saada ääntään kuuluviin eivät ole tasapuoliset johtuen kolonialismin pitkästä historiasta ja nykyisyydestä”

    Läntiset mediat hyödyntävät Israelin valtiollisen propagandan tekniikoita Palestiina-uutisoinnissaan, kirjoittaa väitöstutkija Laura Menard AntroBlogin uutiskommentissa.

  • 15.12.2023

    Suomalais-palestiinalainen taiteilija Noora Dadu on kyllästynyt lehtien henkilökuviin, mutta Gazan sota sai hänet tekemään poikkeuksen – ”Nyt on pellenaamarit riisuttu”

    Näyttelijä-kirjailija Noora Dadun mukaan aikamme pisimmän konfliktin ratkaisun avaimet ovat länsivaltojen, etenkin Yhdysvaltojen käsissä. Viesti lännen päättäjille kuuluu: Siivotkaa tämä sotku.

  • 13.12.2023

    Ei kansan, armeijan eikä hallituksen toivoma johtaja – Benjamin Netanyahun suosio ei ole noussut Gazan hyökkäyksen myötä

    Konflikti Gazassa ei ole saanut Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun suosiota nousemaan maassaan, päinvastoin. Välit ovat rakoilleet myös maan armeijan ja hallituksen kanssa.

  • 10.11.2023

    Gazan uutiset menivät tunteisiini ja se ei tee minusta huonoa tutkijaa

    Kriittisen tutkimuksen perusperiaatteena on tehdä valtasuhteita näkyväksi. Tällöin on puhuttava tilanteesta oikein käsittein, vaikka ne vaikuttaisivatkin joidenkin mielestä kantaaottavilta. Neutraaliksi puettu ulkopuolisuus ei ole hyvää tutkimusta, kirjoittaa tutkijatohtori Tiina Järvi kolumnissaan.